intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 17 december 2020

zelfreflectie

Sinds eind november vorig jaar gebruik ik een antidepressiva en ik ben nu in de laatste weken van het afbouwen bezig. Het wordt ook tijd dat ik zonder verder ga. Zo voelt het nu tenminste toch. Het medicijn heeft me enorm geholpen om dit jaar door te komen, maar ik wil weer ervaren hoe het het is om voor de volle 100% aan mijn gevoelens overgeleverd te zijn. Ben ik sterker geworden? Heb ik ervan geleerd? Ik weet het nog niet. 

Vanaf dat ik met het antidepressivum begon heb ik een half jaar lang gesprekken gehad met de praktijkondersteuner. Een lief mens, alleen had ik er niet echt een klik mee. Ook met het computerprogramma dat ik kon volgen, had ik weinig tot niets. Het was gewoon niet mijn ding. 

Toen ik vorige week voor mijn weblog op zoek ging naar een vragenlijstje om te publiceren, vond ik een mooi lijstje op de site van Happinez wat ik invulde: klik! Het zette mij aan om uit te zoeken of ik hier verder nog iets mee kon en zo kwam ik bij Vertellis (klik) uit. Na eventjes nadenken bestelde ik het Zelfreflectie Journaal: een cadeautje voor mezelf.


In dit boekje beantwoord je vragen zoals waar je dankbaar voor bent en wat er wel en niet goed gaat.


Het maakt niet uit of je elke dag schrijft of minder frequent. Het is een boekje waarbij je dat gewoon zelf bepaalt.

Ik heb dit boekje nu een kleine week en ik moet er nog even een beetje inkomen. Eind de middag sla ik het open en ga ik nadenken over hoe mijn dag geweest is. Alleen al over de vragen wat er wel en niet goed ging, moet ik goed nadenken. Veel dingen zijn gewoon routine of vaste gewoontes geworden. En dat is, denk ik, ook de insteek van dit boekje: nadenken over de gewone dingen. 

Toen ik het boekje bestelde vroeg ik me wel af of het die dertig euro waard zou zijn. Het boekje zelf ziet er mooi uit en zit in een mooi doosje. Maar misschien is het nog belangrijker dat ik regelmatig goed nadenk over het nu werkelijk met me gaat en dat ik juist daar een gewoonte van ga maken. 


9 opmerkingen:

 1. Je bent sowieso goed bezig. Je dóet wat

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zelfreflectie is erg goed, dat zouden meer mensen moeten doen, ik vind het knap dat je zo goed aan jezelf werkt, een ander kan wel wat doen, maar je moet het tóch zelf doen hé.
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelfreflectie is heel goed, al zijn het maar een paar vragen die je je eind van de dag stelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi dat je dit deelt. Mij helpt het om regelmatig even terug te lezen in mijn dagboek over de zaken waar ik dankbaar voor ben. Gewone dingen hoor - lekkere koffie gezet of zo iets - maar dat helpt me. Dat is besef dat het niet allemaal negatief was of heel zwaar. En dat ik blij kan worden van het zien van een roodborstje of twee koolmezen in de tuin.
  Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat het altijd goed is om dingen op te schrijven. Want dan ben je even bewust met jezelf en je leven bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelfreflectie, er regelmatig bij stil staan hoe het gaat in je leven en met jezelf, is heel belangrijk. Als zo'n boekje je erbij helpt, is dat het geld zeker waard. Knap dat je in een jaar tijd de antidepressiva afbouwt, ik hoop dat het je zonder gaat lukken, maar ook dat als dat te snel is, je je dat snelt realiseert en gewoon rustiger gaat afbouwen. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb al over dat boekje gelezen en nog overwogen het me aan te schaffen. Voorlopig nog niet gedaan.
  Het nadenken over wat je blij maakt, werkt -las ik- positief in op de geest. Dus zeker de moeite waard, we vinden de kleine dingen vaak te evident.

  Hopelijk lukt het afbouwen vlot, ik hoorde altijd dat het niet te snel mag gebeuren.

  Warme dagen voor jou, Mevrouw W.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben sinds augustus aan het afbouwen. De huisarts geeft aan wanneer ik weer een paar mg minder mag gaan gebruiken en ik hou me daar netjes aan. Ik heb geen zin om een terugval te krijgen, want dat zou ik wel erg jammer vinden.

   Verwijderen
 8. Fijn dat je het gevoel hebt dat je het zonder antidepressiva kunt proberen. Afbouwen schijnt nog best lastig te zijn heb ik wel eens begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen