intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 20 september 2020

de grens opzoeken

De wandeling die we dit weekend maakten was in het grensgebied tussen het Nederlandse Oost-Zeeuws-Vlaanderen en het Belgische Oost-Vlaanderen. 

We parkeerden de auto bij de Grote Kreek bij Moerbeke, waar we omheen gewandeld zijn.


Het heet daar de Rode Sluis en bestaat uit drie kreken die met elkaar verbonden zijn. 

We liepen over een mooi pad waar veel libellen rondvlogen. Het viel nog niet mee om er een paar te fotograferen, want lang stilzitten deden ze niet.


En het lukte me daardoor ook niet echt om ze helemaal scherp op de foto krijgen. Als ik het goed heb, heten de libellen op bovenstaande foto's paardenbijters en is de libelle op onderstaande foto een heidelibel.


De hopbellen van de hopplant:


De geschubde inktzwam?Als we over een brug wandelen blijven we altijd even staan om naar het water te kijken. 


Oude knotwilgen stonden langs de waterkant.


De bast van een knotwilg:


En terwijl we hier ⬇ een tijdje aan de waterkant zaten, vloog er met grote snelheid een ijsvogeltje langs.
WAUW!
Het was de eerste keer in mijn leven dat ik er één zag.


We hadden steeds een vogelgeluid gehoord wat we niet herkenden en dat zal dan wel van de ijsvogel geweest zijn. Als we vogels horen kunnen we meestal niet zeggen om welke vogels het gaat, maar als we wandelen horen we wel altijd dezelfde soort geluiden. Als er een keer een afwijkend geluid is, valt dat ons wel op.

De gewone berenklauw:


Deze soort is niet schadelijk. Zijn grote broer, de reuzenbereklauw, kan ernstige brandwonden veroorzaken.

We hebben niet alleen langs de kreken gelopen, maar ook nog een groot stuk door de polder. We liepen vaak over onverharde paden. De boeren hadden het druk met de uienoogst en tractors met karren vol met uien reden met grote snelheid langs. In de bermen kwamen we af en toe een ui tegen die van de kar gevallen was. Ik raapte de uien op en wist er gaandeweg toch nog best wel veel te verzamelen.


Vrijdag keek ik naar Vroege vogels op NPO2 en de aflevering ging over Vliegveld Twente en dat was nou eens echt een aflevering die wel in mijn straatje paste. Het ging over weidebloemen, libellen en vlinders. Ik heb er echt van genoten! 

Hierbij wil ik je een fijne zondag wensen. 


5 opmerkingen:

 1. De aflevering over Vliegveld Twente hebben we ook met plezier bekeken. Vlak bij ons is er een overslagbedrijf voor uien en bij de aanvoer vallen er ook veel van de karren af en die raap ik ook graag.
  Ook veel aardappels geraapt dit jaar, het is niet op elk veld dat er nog wat hoopjes over blijven, vaak is het al helemaal omgeploegd na rooien. Maar bij deze kon ik er ook erg makkelijk met de auto bij en heb emmers vol geraapt. Vooral veel krieltjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is leuk, die ijsvogel. Die uien ook trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie wandeling weer. Fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ‘n leuke wandeling en je hebt weer prachtige foto’s gemaakt.
  Las deze week een boek van Rinus Spruit, ‘n geboren en getogen Zeeuw. Erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig vogeltje, die ijsvogel. Ik kreeg eens de tip van een app die vogelgeluiden herkent. Echt iets voor mij. Maar na installatie bleek ik er te dom voor te zijn, want ik begreep er helemaal niets van. Jammer.

  BeantwoordenVerwijderen