intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 16 augustus 2020

vrede

 Hartelijk bedankt voor de condoleances. Jullie medeleven doet me goed. 

De afgelopen drie dagen ben ik bij mijn moeder geweest en vandaag heb ik een dagje 'vrij'. Mijn moeder lijkt overal vrij rustig onder. De dag van het overlijden van mijn vader was ze erg verdrietig. Nu vertelt ze vooral over van alles. Vandaag is mijn oudste broer een paar uur bij haar op bezoek geweest en naderhand kwam hij hier ook nog even aanwaaien.  

Voor mezelf is het allemaal nog heel erg onwerkelijk, maar ik heb er wel vrede mee. Voor mijn vader hoefde het al langer niet meer. Hij kon sinds vorig jaar niet meer lopen, hij moest met alles geholpen worden en de laatste maanden begon hij steeds slechter te zien. De kwaliteit van leven was nogal achteruit gegaan. De wetenschap dat mijn moeder goed verzorgd achter zou blijven, stelde hem ook gerust. 

Gisteren hebben mijn moeder en ik foto's uitgezocht om te laten zien tijdens de crematie.


Een mooi ventje was mijn pa, hè?

Mijn ouders hadden jaren geleden opgeschreven wat ze wilden dat er ging gebeuren als ze zouden overlijden. Ook hebben we er best vaak over gepraat. Ze hadden ook vastgelegd welke muziek er gedraaid moet worden en dat is gewoon heel erg makkelijk, want muziek is toch best wel iets persoonlijks. De wens dat de crematieplechtigheid in besloten kring zou plaatsvinden, leven we uiteraard ook na. Naast mijn moeder en de naaste familie, zullen er nog een paar medewerkers van het verpleeghuis aanwezig zijn en dat is het. 

💖💖💖💖💖💖💖💖

Vandaag zijn manlief en ik in de tuin aan het werken geweest. Pas rond een uur of vier ging het regenen en tot die tijd was het zonnig en warm.


We hebben best veel gedaan. 


7 opmerkingen:

  1. Ja het is goed zo, hetzelfde ervaarde ik met mijn ouders van 90.
    De tussendagen zijn lastig maar ook nodig is mijn ervaring. De eerst schrik en regel dingen zijn gedaan en nu even rustig voor de afscheid bijeenkomst dan heb je al een deel verwerkt en kan je het goed afsluiten op dat moment.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, lees je vorige bericht (en dit bericht) nu pas. Gecondoleerd met je vader. Ergens toch een mooie manier om te gaan nietwaar? Zeker als de kwaliteit van leven, zoals je schrijft, nogal achteruit gegaan is. Maar dan nog: je moet wel afscheid nemen van je vader. Heel veel sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lees ook nu pas het bericht van het overlijden van je vader. Gecondoleerd. Hij was zeker een knappe vent zo te zien. Heb jij wat van zijn trekken geërfd?
    Fijn te lezen dat je ouders hebben nagedacht over wat er na hun overlijden moet gebeuren. Dat geeft alle partijen rust en weten dat het volgens hun wensen gaat. Je vader was een taaie zo te lezen, maar ook realist.
    Sterkte deze dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een vader verliezen doet altijd pijn, ook al zijn de leeftijd en de tijd daar..... Mijn oprecht deel-nemen.
    Oudere mensen aanvaarden soms gemakkelijker dan verwacht, ik hoop dat het je moeder lukt. Veel over hem praten doet deugd.
    [Ik was even 'van de wereld' in een buurland, vandar een iets latere reactie]

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gecondoleerd met het verlies van je vader! Dat is niet niks... De foto vind ik prachtig. Wat een leuke jongen!

    Fijn dat je een goed idee hebt van de invulling van het afscheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gecondoleerd met het overlijden van je vader. Mooie foto van hem! Ik wens jullie veel sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen