intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 31 augustus 2020

ruige plek

 Sinds een jaar of tien gebruik ik een medicijn waardoor ik moet oppassen voor ultraviolet licht, oftewel zonlicht. Het medicijn mengt zich in het DNA en door de blootstelling aan de zon kan er een mutatie in de huid plaatsvinden, waardoor huidkanker kan ontstaan. Door goed op te letten en niet onbeschermd in de volle zon te gaan, hoeft er niks aan de hand te zijn.

Jarenlang onderging ik eenmaal per jaar een screening bij de dermatoloog. Totdat die dermatoloog vond dat ik maar aan de bel moest trekken als ik zelf veranderingen in mijn huid zou ontdekken. Ik zorgde goed voor mezelf, waardoor ik een hele gave huid heb. Blijven doorgaan met goed verzorgen, was het advies.

Een week geleden ontdekte ik opeens een plekje op mijn arm wat een beetje ruig aanvoelde. Zomaar een klein pigmentvlekje. Het zinde me niet en vanmorgen zat ik als eerste patiënt bij de dokter in de spreekkamer. Hij constateerde dat het waarschijnlijk om een onschuldig plekje gaat, maar ik moet het wel goed in de gaten blijven houden. Zodra het groter wordt, van kleur verandert, pijn gaat doen of gaat jeuken moet ik gelijk terugkomen. 

 In januari had ik een darmonderzoek en omdat alles er vanbinnen goed uitzag, mocht ik met dat medicijn minderen. Sinds februari gebruik ik de halve dosis van wat ik jarenlang gebruikt heb. Over een half jaar zal een echo van mijn buik moeten uitwijzen of alles nog steeds goed gaat en als dat zo is, dan zal ik helemaal met dit medicijn mogen stoppen. 

Dat uit de zon blijven, valt niet altijd mee. Eigenlijk is het soms een onmogelijke opgave. Ik wandel, fiets, tuinier, ben buiten met de honden... Ik hou er wel rekening mee, want in de tuin kan ik ook in de schaduw werken. Op een terras kruip ik onder een parasol of een boom. Maar met wandelen en fietsen is het vaak iets lastiger om uit de zon te blijven. Ik smeer me altijd goed in met factor 50 en ik zal altijd een pet of een hoedje dragen als de zon fel is, om mijn hoofdhuid en/of mijn oren te beschermen. Volgens de dermatoloog doe ik dat allemaal goed.

Vanmorgen zat ik misschien voor niks bij de dokter. Maar liever een keer voor niks dan een keer te laat.


11 opmerkingen:

 1. Zo'n bezoek is altijd een angstig moment. Gelukkig geen alarm nodig.
  Met een vriendin met Melanoom ben ik mezelf ook beter gaan verzorgen als ik in de zon kom. In heet verleden deed ik dat zelden, hopelijk moet ik daar de gevolgen niet van dragen?!
  Naar het schijnt komt deze kanker steeds meer op, omdat er vroeger weinig werd gesproken over smeren, en door de zonnebanken, die ik gelukkig nooit heb gebruikt.
  De zon mijden in de zomer is inderdaad niet eenvoudig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hetzelfde huidprobleem en ook een medicijn met een overduidelijke zonwaarschuwing. Ik let altijd heel goed op. Vergeet nooit me in te smeren. Mijn dermatoloog, overigens de allerliefste arts die ik ooit had, blijft waarschuwen. Aan het begin van het consult en aan het eind ook nog eens. Hij weet dat ik kleinkinderen heb en daarvan heeft hij ook al heel vaak gezegd dat ze ingesmeerd dienen te worden. Onze dochter werkt als psycholoog in een ziekenhuis en vertelde laatst dat ze een patient had gezien van 8 jaar met een melanoom. Die moeder was in shock en vertelde dat ze altijd armen en gezicht smeert, maar soms niet de onderbenen. Het wordt een groot probleem geloof ik. Het zoveelste...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik luizenpluis moeder was en de haren van de kinderen uit verschillende klassen controleerde op luis, zag ik ook een vreemd plekje op het hoofd van een meisje. Dit gemeld en binnen een week was ze onder het mes....op tijd gelukkig. Wie denkt daar nou aan he, op een behaarde hoofdhuid.

   Verwijderen
 3. Goed dat je bent geweest. Nooit uitstellen deze bezoekjes. 3 weken terug bij mijn moedertje een paar plekjes laten weghalen die verdacht waren en voor de zekerheid nog een klein plekje omdat we er nu toch eenmaal waren, waarvan we Dachten dat dat wel goed was... En juist dat plekje bleek kwaadaardig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel verstandig om naar de arts te gaan, ik ben ook altijd alert op plekjes. Mijn
  vader was fruitteler en mijn moeder was dus ook een hele zomer buiten aan het werk.
  Mijn vader kreeg later zonne eczeem en bij mijn moeder moesten op latere leeftijd
  geregeld plekjes weggehaald worden.Ik was ook vaak op het land, maar heb gelukkig
  nog niks gezien.
  Wel fijn, dat je misschien kunt stoppen met medicijnen.
  Groetjes, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad liever één keer te vaak dan één keer te weinig. Goed dat je naar de arts bent gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beter voor niets dan te laat. Bij een zus van mij moest het heel diep en breed weggehaald worden en het is een hele lelijke plek (litteken) gebleven waarvan ze vaak last heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De eerste 20 jaar van mijn leven waren we elk weekend en 5 weken op de boot en altijd buiten, zeilen, zwemmen etc. We smeerder nooit eigenlijk en zaten ook zelden in de schaduw.
  Bij mij vader kwam op zijn hele hoofd plekken waar voor hij vaak is behandeeld.

  Ik kreeg 3 jaar geleden een plekje op bovenlip, beetje rood, beetje ruw. Vorig jaar voor wat anders bij dermatolooog en ik kaartte dat plekje ook aan, bleek ook zonneschade te zijn en op neus ook. Kreeg een zalf die de huid etst en na 3 weken kapot maakt, daarna kon ik stoppen en is het mooie genezen, nu let ik veel beter op natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had een ruwe plek aan de bovenkant van mijn neus. De dermatoloog vond het niet alarmerend maar een klein bobbeltje op het puntje van mijn neus wel. Er werd een punctie gedaan en het resultaat kwaadaardig. Voor zo een klein bobbeltje werd echt de helft van mijn neus opengesneden om het gezwelletje te verwijderen. Ik heb nooit lang in de zon gezeten en altijd goed gesmeerd omdat ik ook medicijnen neem waar ik niet mee in de zon mag komen. In Spanje twee jaar geleden in Februari onder een parasol was mijn hele gezicht rood en opgezwollen, ik kreeg het ook benauwd.Dus ben ik altijd voorzichtig en toch schade opgelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed gedaan! Denk dat het belangrijk is dit soort dingen goed in de gaten te houden

  BeantwoordenVerwijderen