intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 18 juni 2020

naar de stad

In de loop der jaren hebben we stadswandelingen in verschillende steden gemaakt. In Vlaanderen (België) waren dat Brussel, Brugge, Hasselt, Gent, Kortrijk, Antwerpen, Mechelen en Leuven. In het Frans sprekende deel van België, Wallonië, hadden we in nog geen enkele stad een stadswandeling gemaakt en nu we niet zo gek ver van Luik zitten, besloten we om daar maar eens heen te gaan.

We parkeerden de auto bij het station, wat ontworpen is door architect Santiago Calastrava:


Het is gemaakt van staal, glas, beton en Belgische blauwe hardsteen. Ik heb gehoord dat dit het duurste station van België is. 


We begonnen aan onze elf kilometer lange wandeling.


We liepen door verschillende parken.



En langs historische bouwwerken.





Ha, een Mariakapelletje:



Dit is Montagne de Bueren:


Dit is een oplopende straat met 374 treden en een hellingspercentage van 30%. De straat is 260 meter lang.


Tussen 1875 en 1880 werd de straat aangelegd.


Bovenaan heb je een prachtig uitzicht over de stad.



Via een bospad liepen we weer terug naar beneden.


Op de foto hieronder zie je rechts naast het lichte huis een steegje:


We zijn erdoor gelopen en gelukkig zijn we niemand tegengekomen, want anderhalve meter afstand houden was hier onmogelijk geweest. Het steegje werd ook wel als openbaar toilet gebruikt, want er hing een behoorlijke urinelucht. 




In Passage Lemonnier zijn meer dan veertig winkels.


Het wordt in de volksmond La rue de verre (glazen straat) genoemd. 
Tussen al die winkeltjes was ook een stoffenwinkel:


Ik ben er niet binnen geweest. 


Omdat wij sinds het uitbreken van het coronavirus niet meer naar België konden, was dit onze eerste uitstap naar onze zuiderburen. Je ziet meer mensen met mondkapjes op straat lopen dan in Nederland, maar het overgrote deel liep toch ook zonder mondkapje. Voor de rest waren de maatregelen in winkels en horecagelegenheden niet anders dan bij ons. 

Wel droegen sommige beelden in een park ook een 'mondkapje':


Tja Luik...
Wij vonden het geen bijzonder mooie stad. Het is er grijs en grauw. 
Daarnaast waren er op veel plaatsen wegwerkzaamheden en een aantal kerken en mooie gebouwen stonden in de steigers. Dat was wel jammer. 


10 opmerkingen:

  1. Wel een grote diversiteit aan gebouwen. Dat station zag ik bij de Van Rossems. Hier in de regio hebben we een aantal bruggen van die architect.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zal de aflevering van de Van Rossems terugkijken als we weer thuis zijn. Eens kijken waar zij allemaal geweest zijn in Luik.

      Verwijderen
  2. Toch heb je wel mooie gebouwen op de foto gezet, en enkele zelfs best kleurrijk. Geniet nog maar lekker van jullie vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bijzonder die foto vd familie nijlgans. Bij Beleef de lente heeft ma het allemaal alleen gedaan en 2 dagen geleden zijn de 9 kuikens uitgekomen en dag erna naar beneden gesprongen.

    Die straat in Luik kan ik me wel herinneren van 60 jaar geleden toen waren we er met de boot van mijn ouders de hele Maas af.

    Ik vind het wel leuk standswandelingen foto's te zien, zelf kan ik dat niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wauw mevrouw W. ik vind het toch wel een hele mooie stad, wat jij laat zien, maar ja, ik hou niet zo van dat glimmende spul allemaal, geef mij dit oude beeld maar :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Luik staat nog steeds op onze to-do-list. Vooral het station, het park, de steegjes en de trappenstraat wil ik graag beleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toch, wat jij laat zien, vind ik wel aantrekkelijk. Maar ik ben er nooit geweest

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben in heel mijn leven één keer in Luik geweest en heb lang niet zoveel gezien als jullie. Wij gingen eigenlijk speciaal voor het station Liège-Guillemins omdat ik de bouwwerken van Calatrava zo indrukwekkend vind. In Luzern is het station ook van zijn hand en van de bouwwerken in Valencia heb ik misschien wel honderd foto's genomen. Zó bijzonder!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Persoonlijk vind ik het geen mooie stad, stad met veel industrie.
    Wat wel erg leuk is, de zondagochtend vlooienmarkt La Batte 5km. lang, langs de maas.
    Alles op z'n frans wel kritisch kijken want er is ook veel rotzooi bij.
    Gezellige sfeer.
    Groet Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ken Luik ook alleen als 'grijs en grauw' zoals je al schrijft. Ben er zelf alleen regelmatig doorheen gereden. Denk niet dat ik zo 123 denk: daar ga ik 'ns naar toe om te wandelen. En toch zijn je foto's best leuk!

    BeantwoordenVerwijderen