intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

woensdag 25 maart 2020

brief

Onderstaande brief kregen de bewoners van een verzorgingshuis in België (klik op de afbeelding om te vergroten):

Bron: www.vrt.be

Allemensen, wat een toon!
 Na alle commotie die na het lezen van de brief bij de bewoners en hun familieleden ontstond, heeft de directie haar excuses aangeboden. Het was ongelukkig geformuleerd, werd toegegeven, maar als het vriendelijker gezegd zou zijn, dan was de ernst van de situatie niet tot de bewoners doorgedrongen. 

De eerste zin vind ik al gelijk één om me flink aan te ergeren:
"Iedereen kan thuis blijven maar wij als zorgverlener blijven er staan voor jullie!!!!"
Ja en? Je moet er ten alle tijde voor de bewoners zijn, in wat voor situatie dan ook. Het zijn mensen die oud, hulpbehoevend en kwetsbaar zijn. Niemand had kunnen voorzien dat er ooit een virus als dit zou uitbreken, maar dat is nog geen excuus om het tegen de bewoners te gebruiken. En ja, er valt personeel uit en de werkdruk wordt steeds hoger, maar het is nu eenmaal een moeilijke tijd.

Ik werk ook in een verzorgingshuis, niet als verzorgende maar dat maakt niet uit. En natuurlijk zijn er wel bewoners die klagen of die voor elke scheet die dwars zit op de bel drukken. Maar... de meeste mensen zijn lief en dankbaar voor alles wat je voor ze doet. Je zorgt voor ze en je zorgt voor hun spullen, je maakt een praatje met ze, je lacht met ze en troost ze als ze het moeilijk hebben. Je bent er voor ze en dat is waarom je in de zorg werkt.

Afgelopen week kwam een bewoonster naar me toe en ze vroeg of ze een liedje voor me op haar muziekinstrument mocht spelen. Dit was haar manier om mij en mijn collega's te bedanken omdat we altijd voor haar klaarstaan. Ik vond dat echt ontzettend lief van haar en bovendien een groot compliment. 

Om nog even op die brief terug te komen: die laatste zin is er natuurlijk één die totaal niet door de beugel kan:
"Jullie hebben allemaal de oorlog meegemaakt, wat nu komt is minstens even erg dus AUB heb respect, klaag niet en wij doen ons uiterste best"
Ik vind het heel erg zielig als iemand op deze manier denkt. Het personeel verdient misschien wel respect, maar deze directrice niet.


13 opmerkingen:

 1. Ik zit dit echt vol verbijstering te lezen. Serieus? En dit heeft de directrice echt ook durven overhandigen aan de bewoners? En nu mag het personeel gaan uitleggen dat het zo niet is bedoeld, dat zij dat niet hebben geschreven enz. Onbegrijpelijk hoe tactloos iemand kan zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In tegenstelling tot deze brief, heb ik geen woorden om m'n walging uit te drukken, jee wat een hork!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat lijkt wel toon van de directrice uit de boeken van Hendrik Groen. Weinig empathisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nou nou nou... dat klinkt niet echt vriendelijk... je weet natuurlijk niet wat er aan vooraf is gegaan, maar erg aardig is het niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat erg, zowel de belerende toon als de tekst zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat afschuwelijk, maar ja die directrice is waarschijnlijk ook overspannen. Ik moest ook meteen aan dat type in de serie van Hendrik Groen denken. Ik dacht dat dat een karikatuur was

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gewoon schandalig om een brief op deze manier te schrijven !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ongelooflijk! Geen woorden voor. Eigenlijk gewoon schandalig.

  Liefs Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat komt hard aan. Krijgen ze daar dan geen reactie op?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jawel, er zijn heel veel reacties op gekomen. Er is ook excuses aangeboden en ze snappen dat ze te ver gegaan zijn.

   Verwijderen
 10. OMG, niet te geloven! De bewoners, familie en verzorgers, wat zullen ze geschrokken, verdrietig en boos zijn!

  BeantwoordenVerwijderen