intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 20 januari 2020

onderzoek

Afgelopen zaterdag maakte ik deze foto:


En dat is misschien niet zo bijzonder, maar voor mij wel, want witte boterhammen eet ik zelden. Normaal eet ik tarwe- of volkorenbrood, maar dat mocht nu niet. De afgelopen vier dagen moest ik namelijk vezelarm eten omdat ik vandaag een darmonderzoek had.

Om de drie jaar wordt er een kijkje in mijn darmen genomen, dus inmiddels weet ik wel hoe het werkt. Alleen had ik deze keer een ander laxeermiddel waardoor ik maar twee glazen laxeermiddel hoefde te drinken in plaats van twee liter. Voor de rest moest ik zowel gisteravond als vanmorgen anderhalf tot twee liter heldere vloeistoffen drinken: water, water met siroop, thee en bouillon. Ik ben een drinker, dus voor mij is dat niet zo moeilijk. En door het vezelarme dieet en omdat ik gisteren nog maar heel erg weinig gegeten had (wat er niet inzit hoeft er ook niet uit), viel het laxeren mee.

Omdat ik tijdens het onderzoek een roesje kreeg en daardoor niet mocht autorijden, bracht manlief me naar het ziekenhuis en haalde hij mij twee uur later weer op. Van het onderzoek zelf heb ik vrijwel niks meegekregen. De bruine boterhammen en de kop koffie die ik na het onderzoek kreeg smaakten heerlijk. In mijn darmen was gelukkig niets bijzonders te zien en ik verwacht dat het eerstvolgende onderzoek weer over drie jaar zal zijn.



19 opmerkingen:

  1. Oh dat is wel fijn maar twee glazen. De vorige keer moest ik elk uur een glas laxeermiddel drinken en daarna gelijk een glas heldere vloeistof. Eind van de dag kon ik geen drinken meer zien. Fijn dar er niets bijzonders te zien was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit nieuwe spul vond ik heel wat aangenamer om in te nemen. Al bij al is het me allemaal reuze meegevallen.

      Verwijderen
  2. Fijn dat je weer bent goedgekeurd voor een paar jaar.

    Mocht ik nog eens een darmonderzoek nodig hebben dan zal ik zeker naar de nieuwe methode vragen.
    Heb een onderzoek gehad 20 jaar geleden en vond dat drinken inderdaad vreselijk lastig

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Dat oude middel smaakt ook niet lekker en gaat enorm tegenstaan. Dit was niet vies en 1 glas 's avonds en 1 's morgens is goed te doen.

      Verwijderen
  3. Wat fijn dat alles in orde was .Ik ben zelf gestopt met bevolkingsonderzoeken ,ik ben er klaar mee.Het komt zo het komt .Voor veel mensen niet te begrijpen .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb sinds 32 jaar de Ziekte van Crohn en daarom krijg ik die darmonderzoeken. Vijf jaar geleden had ik drie vernauwingen door littekenweefsel en ben ik geopereerd. Sindsdien gaat het best wel goed met me.

      Verwijderen
    2. Gelukkig dat de operatie zo heeft geholpen .Crohn schijnt een heel nare aandoening te zijn .Mijn darmen zijn ''op hol '' door de medicijnen ,ben ik niet blij mee ,maar komt goed

      Verwijderen
  4. toch altijd weer spannend zo'n onderzoek, een van mijn zussen heeft crohn, dat valt nog niet mee

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig gaat het na mijn operatie beter met me en is het nu al vijf jaar onder controle. Maar ik moet wel oppassen met wat ik eet en vooral ook goed opletten dat ik voldoende rust.

      Verwijderen
  5. Die twee glazen klinken mij als muziek in de oren. Dat er niets bijzonders te zien was, trouwens nog meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik mocht van tevoren kiezen: of dat oude laxeermiddel waar je 2 liter van moet drinken, of dat nieuwe middel waar je maar 2 glazen van 150ml van moet drinken. De keus was snel gemaakt!

      Verwijderen
  6. Fijn dat je nu maar 2 glazen van dat laxeermiddel hoefde te drinken. Van een vriend die ook Chrohn heeft weet ik hoe belastend dat laxeren vaak is. Mooie uitslag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is me deze keer echt heel veel meegevallen. Ik vind het echt een hele verbetering.

      Verwijderen
  7. Best fijn dat ze je een roesje geven zodat je het onderzoek niet hoeft te ervaren. En goed om te lezen dat alles in orde was!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vroeger, toen ik de ziekte pas had, had je die keus van een roesje nog niet en deden ze het zonder verdoving of roesje. Ik kan je wel vertellen dat ik heel erg blij ben dat het nu normaal is dat je een roesje kunt krijgen. Zonder doe ik het echt nooit meer...

      Verwijderen
  8. Manlief krijgt ook om de paar jaar een darmonderzoek.De laatste keer een maand of 5
    geleden, hij moest nog wel 2 liter van dat vieze spul drinken.Voor hem gelukkig
    geen probleem, zelf zou ik hier erg veel moeite mee hebben. Jij kunt er in ieder
    geval weer een paar jaar mee vooruit.
    Groetjes, Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben er zeker weer voor een paar jaar vanaf. Dat is wel fijn.

      Verwijderen