intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 19 januari 2020

geschiedenis

Tijdens de tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en de Spaanse Successieoorlog (1701-1714) werden in het Noorden van Vlaanderen en in Zeeuws-Vlaanderen verdedigingslinies gebouwd, bestaande uit forten (van steen), schansen en redoutes (beiden ophogingen van afgegraven aarde) die met elkaar verbonden waren. Dit wordt de Staats Spaanse Linies genoemd. In het landschap is daar veel over terug te vinden, als je het tenminste weet of als het aangegeven wordt, want wat soms een doodnormale dijk lijkt, kan in het verleden best wel een verbindingsdijk van de Staats Spaanse Linies geweest zijn. Op andere plaatsen is het meer duidelijk en dan zijn de forten er nog of zijn de steden omgeven door wallen. Sinds 1997 hebben er restauraties aan de staats Spaanse Linies plaatsgevonden en werd er daarnaast ook aandacht besteed aan natuurontwikkeling en recreatie.


Dat was even in het kort iets over de Staats Spaanse Linies. Tijdens onze wandelingen komen wij regelmatig iets uit dit verleden tegen. Vaak weten we dat alleen maar omdat het aangegeven staat, want van de forten is hier niets meer over. Soms zijn de schansen en redoutes iets beter te zien, maar ook dan hebben we het niet altijd in de gaten waar we nou eigenlijk over of langs lopen. 

De Staats Spaanse Linies kom je in het gebied tussen Antwerpen en Oostende in Vlaanderen en daarboven in Zeeland tegen. Wij gingen gisteren wandelen tussen Axel en Koewacht in Zeeuws-Vlaanderen.

Bron: Google Maps.

 En zo moet het er hier uitgezien hebben rond 1640 (tekening gemaakt door Eric van Rootselaar):


Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Sinds 2007 werden er herstelwerkzaamheden verricht aan de voormalige forten en grachten.

Er zijn wandelpaden in dit gebied en daarvan is een groot deel onverhard, waardoor je geen last van auto's hebt en dat is fijn wandelen.


Een paar weken geleden kwamen wij tijdens een wandeling een Paalkampeerplaats tegen, waar je vrij mag kamperen midden in de natuur: klik! En kijk eens wat we gisteren tegenkwamen:


Jawel, weer een Paalkampeerplaats!


Nog even ter informatie: hier mogen drie trekkerstenten staan en je mag er tweeënzeventig uur gratis verblijven. Er is een waterpomp, maar dit is geen drinkwater en verder zijn er ook geen voorzieningen.

En hier, bij Fort Livinus, staat je tentje tussen de schapen:


Het was een mooie dag om te wandelen en in het zonnetje was het aangenaam, maar toen schoof deze wolk voor de zon en was het toch wel even koud. 


Gelukkig was dat maar voor even en konden daarna mijn muts en handschoenen weer terug in de tas.

De katjes van de berk:
Molshopen waren er genoeg.


De spiegeling van wolken in water vind ik altijd leuk om te fotograferen. Ik heb daar wel iets mee. En we zijn één paddenstoel tegengekomen.We maakten een mooie wandeling en het fijne is dat je hier korte en langere rondjes kan lopen. Wij liepen negen kilometer. En natuurlijk is het leuk om tussendoor ook nog iets te leren over de geschiedenis van het gebied

In IJzendijke is museum het Bolwerk dat onder andere gewijd is aan de Staats Spaanse Linies. Vorig jaar had ik daar al heen gewild maar toen is het er niet van gekomen. 
Dit jaar ga ik wel, hoor. 
Dat beloof ik hierbij!
8 opmerkingen:

 1. De Moffenschans in Terneuzen schiet me te binnen. Mooie foto's maakte je

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het even opgezocht en dat huisje komt inderdaad ook uit de Tachtigjarige Oorlog. Ik zal er weleens langs gereden zijn, maar het is me nog nooit opgevallen.

   Verwijderen
 2. Prachtige foto's! Dat is echt genieten.
  Hubbie houdt niet zo van wandelen dus geniet ik extra van jullie wandelingen.

  Liefs Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Fijn om te lezen dat je van onze wandelingen geniet. Wij vinden het leuk om steeds weer nieuwe wandelingen te ontdekken en ik zoek altijd graag uit wat voor bijzonderheden er over een gebied te vertellen zijn. Daar leer ik zelf dan ook weer van.

   Verwijderen
 3. Er staat een prachtige wandelroute in de Kampioen nu. Helemaal bij jullie. Dat is voor ons 2 uur rijden, dus ik weet niet of het ervan gaat komen. Maar wie weet, ooit.

  Mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op Westerschouwen, ik heb het gezien. Wij zijn daar vorig jaar geweest: https://mevrouww1.blogspot.com/2019/05/toren-slot-bos-en-strand.html

   Het is daar erg mooi en ook een best wel afwisselend gebied om te wandelen.

   Verwijderen
 4. Interessante dingen zie je en deel je met ons. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen