intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 2 juni 2019

van kist naar kast

Wij wonen zesentwintig jaar in ons huisje in de polder en toen we het huis kochten, hebben we al vrij snel daarna een grote vrieskist aangeschaft. In de garage hadden we daar ruimte voor en ik kon daar mooi alle groente en fruit uit de tuin in doen. En natuurlijk andere dingen.

Een vrieskist heeft wel als nadeel dat ik vaak iets kwijt ben. Ik heb van alles geprobeerd om de boel netjes en geordend te houden, maar ik kan het niet. Het lukt mij gewoon niet om de producten netjes soort bij soort te houden. Ik heb met mandjes, met plastic zakken en met lijstjes gewerkt, maar vroeg of laat gaat het dan toch weer mis. Je wil niet weten hoe vaak ik in die zesentwintig jaar de hele boel in de vrieskist heb omgespit omdat ik weer eens iets kwijt was...

Onlangs zijn mijn ouders naar een verpleeghuis verhuisd en zij hadden twee hoge vrieskasten met elk zes lades in hun appartement staan die niemand wilde hebben. Ik overlegde met manlief of het dan misschien iets voor ons was: onze vrieskist was oud en vast niet meer energiezuinig, maar hadden wij wel plaats voor twee hoge vrieskasten? Want ik wilde ze dan wel graag alle twee hebben omdat wij  nog steeds veel fruit hebben dat ieder jaar ingevroren wordt. In de breedte zouden die kasten geen probleem opleveren, maar het was de hoogte waardoor wij twijfelden. We besloten om ze mee naar huis te nemen en het dan later wel te zien of we ze ergens kwijt konden. Wegdoen kon altijd nog als het niet zou gaan.

Toen ik vrijdag van mijn werk kwam, waren manlief en zoon de garage aan het 'verbouwen': de  oude vrieskist stond al buiten en manlief had een hele berekening gemaakt over wat waar moest staan, want het ging niet alleen om die twee hoge vrieskasten die een plaatsje moesten krijgen, maar ook nog de wasmachine, de wasdroger, een hoge koelkast en een kastje moesten ergens anders komen te staan. Maar het kwam goed. Na een paar keer de boel toch nog veranderd te hebben, staat het nu naar mijn zin.

En wat ban ik blij met die twee vrieskasten! Alle producten zitten soort bij soort in lades en het is nu heerlijk overzichtelijk. Het is gewoon een grote vooruitgang!

Manlief is verder nog wat aan het opruimen geweest in de garage en daarna is hij samen met zoonlief in de schuur aan de slag gegaan. Ze maken samen een nieuwe werkbank en het gereedschap gaat opgehangen worden, dus ook daar wordt het allemaal een stuk overzichtelijker.

Toen ik gisteren een rondje met mijn camera door de tuin deed, spotte ik een bont zandoogje:


 

Ik vond hem er een beetje gehavend uitzien.
Het is geen zeldzame vlinder en deze soort zit graag in bomen en struiken.

Ik zag dat de aalbessen ook al beginnen te kleuren:


En we kunnen dit jaar ook weer op vlierbessen


 en bramen rekenen


Ik ben gisteren de appeltjes in een appelboom aan het uitdunnen geweest, zodat er van het najaar niet alleen maar kleine appeltjes, maar vooral grote appels in de boom hangen. Ik heb nu nog één appelboom en vier perenbomen om uit te dunnen. Ik vermaak me dus nog wel eventjes in de tuin 😉

Ik wil je een fijne zondag wensen. 


12 opmerkingen:

  1. Ja lekker is dat hè als dat allemaal weer netjes en onder controle is

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig dat wanneer je eenmaal begint met opruimen, je ineens ziet wat er nog meer moet gebeuren. Het ziet er dadelijk weer op z'n Paasbest uit in de schuur en garage.
    Je foto's zijn top!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Het knapt hier echt op en zeker in de garage is het echt een verbetering.

      Verwijderen
  3. Heerlijk gevoel he als je weer controle hebt over dingen als waar ligt wat in de diepvrieskist/kast. Is het diepvriesduiken (in de kist) ook verleden tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben ook een kast. Maar wel een heel oude (een jaar of tien geleden uit het huis van mijn schoonouders gehaald en toen was ie al antiek), dus die zal ook wel niet meer energiezuinig zijn. Maar ja, zo lang ie het nog doet ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat had ik ook met onze vrieskist en als we die twee kasten niet gekregen hadden dan hadden we vast nog jaren met de vrieskist gedaan.

      Verwijderen
  5. Dat maakt zoveel verschil... een diepvrieskist of een kast! Het zou bij mij ook meteen een zootje worden in een kist. Ik heb al moeite om het in de kast netjes te houden.
    Wat is het mooi nu in de tuin hè..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is mooi in de tuin, maar wel heel erg droog. Ik zal daar binnenkort eens foto's van laten zien.

      Verwijderen
  6. Ik heb altijd lades gehad. Eerst alleen 3 onder de koolkast maar nu we veel meer voorraad hebben en veel uit Buitenlanden meenemen hebben we nu in totaal 14 lades verdeeld over 3 kasten.
    Ik heb in Word een document gemaakt met per lade de inhoud. En op pakjes met schildertape geschreven wat erin zit want ik vries veel zelfgemaakt in, of ik doe het etiket in diepvrieszakje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nu 12 lades en qua inhoud is dat ongeveer hetzelfde als de vrieskist die we hadden.
      Ik schrijf ook altijd op zakjes en doosjes wat erin zit en op welke datum het ingevroren is.

      Verwijderen