intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 10 juni 2019

op reis

Wij namen onze kinderen vroeger altijd overal mee naartoe. Ieder uitsapje en iedere vakantie gingen ze met ons mee. We kenden echtparen die af en toe zonder hun kinderen op vakantie gingen, maar wij konden ons daar totaal niks bij voorstellen. Ik deed zelfs niet mee aan wedstrijden waarbij je een vakantie voor twee personen kon winnen, want stel je voor dat ik die prijs zou winnen en mijn kinderen achter zou moeten laten... ik moest er niet aan denken!

Toen de jongens zestien en achttien jaar waren, kreeg manlief voor zijn vijfentwintig jarig jubileum op zijn werk een geldbedrag, maar daar zat wel een voorwaarde aan: het geld moest besteed worden aan een receptie op zijn werk of aan een vakantie. Het is misschien een beetje een vreemde voorwaarde, maar zijn baas wilde dat er iets leuks met het geld gedaan zou worden. 

Voor manlief stond al gelijk vast dat hij geen receptie wilde en dus werd het een vakantie. De kinderen wilden niet meer mee. We bespraken verschillende bestemmingen die ze misschien leuk vonden, maar beiden bleven ze toch liever thuis. En toen hoefden we voor de allereerste keer geen rekening meer te houden met de wensen en de interesses van de kinderen. Na lang wikken en wegen besloten we dat we ergens heen wilden waar we het echt niet kenden en dat werd een stedentrip van vier dagen naar deze stad:


Moskou!

Het moment dat we onze kinderen gedag zeiden en wegreden, zal ik nooit vergeten. Ik vond het echt ontzettend moeilijk. Ze zouden zich redden, dat wist ik wel en er waren genoeg familieleden en buren waar ze op terug konden vallen, maar voor mezelf vond ik het lastig om ze alleen thuis te laten. En ik weet het: het is loslaten en het hoort erbij, maar dat wil niet zeggen dat het ook makkelijk is. 

De eerstvolgende vakantie na Moskou werd een kampeervakantie van een week met Jus naar Luxemburg. Onze oudste bleef alleen thuis, maar gelukkig was zijn vriendinnetje vaak bij hem en als er iets was, dan stonden we binnen een paar uurtjes weer thuis en dat voelde toch anders dan wanneer we ergens met het vliegtuig heen gegaan zouden zijn.

Nadat Jus overleden was, vond ik het nog moeilijker om weg te gaan. Onze oudste moest het alleen zien te redden en natuurlijk was hij daar best toe in staat, maar het is toch anders als je altijd samen met je broertje geweest bent en er dan opeens helemaal alleen voorstaat. In het begin had hij dan nog wel zijn vriendin, maar vorig jaar ging die verkering uit.

Manlief en ik gingen de afgelopen twee jaar een paar keer een weekendje weg, een paar keer vijf dagen en vorig jaar waren we een week naar Duitsland toe. Als het aan manlief gelegen had, dan waren we al eens wat langer op vakantie gegaan, maar ik wilde dat niet. 

En toch besefte ik dat ik moest veranderen. Voor manlief, voor mezelf en ook voor onze zoon. Zoonlief is eenentwintig jaar en hij kan uitstekend voor zichzelf zorgen. Dat heeft hij in het verleden al bewezen en wij hoeven niet per se meer constant in zijn buurt te blijven. Hij is iemand die echt niet in zeven sloten tegelijk loopt. En voor ons part nodigt hij al zijn vrienden uit en geeft hij een megafeest als we er niet zijn. Als hij dat wil dan moet hij dat gewoon doen. Het probleem is gewoon dat ik het voor mezelf lastig vind om de deur achter me dicht te trekken, om voor langere tijd weg te blijven. 

Een tijd geleden bespraken manlief en ik waar we dit jaar op vakantie heen konden gaan en ook hoe: met de caravan of alleen met de auto en dan ergens een huisje huren. Uiteindelijk werd het geen van beiden en boekten we een vliegreis naar Kroatië. Zoonlief wil niet mee en hij vindt het ook niet erg als we deze keer langer dan zeven dagen weg blijven. En het probleem dat hij 's morgens slecht uit zijn bed kan (ik ben normaal zijn wekker en blijf net zo lang roepen tot hij wakker is) lost hij op door zelf ook in die periode vakantie te nemen. Het is nu nog niet zover en we moeten nog een paar weken werken, maar het komt toch steeds dichterbij en ik heb er zin in. Echt waar. 

Mijn moeder vertelt altijd dat zij net zo was. Ook zij vond het altijd erg moeilijk om weg te gaan als er een kind thuisbleef. Ik heb het dus van geen vreemde. En wij zullen ook vast niet de enige ouders zijn die dit zo ervaren. Maar ik wil toch graag op vakantie en iets van de wereld zien en tot rust komen. En we willen af en toe alleen maar in een totaal onbekende omgeving zijn, waar we het niet kennen en waar niemand weet wat wij meegemaakt hebben. Eigenlijk gewoon anoniem zijn.
En daar moet ik toch iets voor over hebben. 

14 opmerkingen:

  1. Hoe meer je samen met je man op vakantie gaat, hoe meer het gaat wennen, lijkt mij. Dus maar flink oefenen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snap het helemaal, maar het went, echt waar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn vooruitzicht zeg. Bij ons gaat de oudste niet meer mee. Ben benieuwd hoe lang het nog duurt voordat ook de jongste niet meer meegaat. Kan me er ook wel op verheugen eigenlijk: lekker met z'n tweetjes weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik eenmaal weg ben dan kan ik het ook wel loslaten hoor. Maar nu zit ik er enorm tegen aan te hikken. Zoonlief en ik hebben wel bijna dagelijks contact via Whatsapp als wij weg zijn of als hij weg is. Niet om elkaar te controleren maar om even foto's te delen. En niet omdat het moet maar omdat we dat leuk vinden.

      Verwijderen
  4. Jullie gaan enorm genieten. Geloof me maar. Ik kon het trouwens wel, onze zoon voor een weekje 'parkeren' bij mijn ouders. De eerste keer dat wij met ons tweeën een midweek wegingen was zoonlief maar anderhalf. En vanaf toen gingen we ieder jaar een week onder ons beiden weg. Even alle zorgen van een ADHD kind aan een ander overlaten. Ik raad het iedereen aan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kende ouders die ook ieder jaar zonder kinderen op vakantie gingen en ze zeiden altijd dat het goed voor hun relatie was. Ze zijn nog altijd samen, maar wij ook. Wij hebben het nooit gekund en ook nooit gewild, we waren ook echt een kliek met ons vieren, altijd samen. Als één van onze kinderen ADHD of iets anders had gehad, dan hadden we er misschien ook wel voor gekozen om zonder kinderen op vakantie te gaan.

      Ik ben heel erg benieuwd naar Kroatië. We zijn er nog nooit geweest.

      Verwijderen
  5. Leuk vooruitzicht, Kroatië, Wij kennen het ook niet. En je zoon kan gelijk mooi op
    de beestjes passen als je die hebt. Ik vond het ook heel lastig hoor, zonder de
    kinderen en nu die allang volwassen zijn vind ik het nog moeilijk om de deur achter
    ons dicht te doen. Weg zijn is heerlijk, weggaan wat minder, al laten we nu niks
    meer thuis, poeslief gaat gewoon mee kamperen.
    Groetjes, Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We hebben 2 honden en 2 katten en vissen waar hij op gaat passen. Toen we laatst alledrie naar Italië waren zijn de honden naar het pension geweest.
      Leuk dat jullie poes gewoon mee gaat kamperen.

      Verwijderen
  6. Fijn dat je tot rust kunt komen als je op vakantie gaat. Ik word daar juist alleen maar onrustig van. Een van mijn koffievriendinnen vindt het ook zo lastig om een kind thuis achter te laten, terwijl haar zoon 23 jaar oud is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik dit blogje schreef, moest ik eigenlijk wel aan jou denken omdat jij niet graag op vakantie gaat. Ik zou het niet willen missen, maar dat betekent wel dat ik mijn kind alleen thuis moet laten en dat best wel vervelend vind, hoe groot hij inmiddels al is.

      Verwijderen
  7. Ik voel helemaal met je mee, hier precies hetzelfde, we hebben slechts één zoon, of gelukkig wel één zoon, tis net hoe je het ziet, maar met zijn tweeën op vakantie? mwah......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lastig hè? En onze zoon zal er niet mee zitten hoor, maar het is gewoon mijn eigen gevoel.

      Verwijderen