intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 11 juni 2019

afgesloten

Afgelopen weekend hebben manlief, zoonlief en ik de allerlaatste spulletjes uit het appartement van mijn ouders gehaald. Het waren wat dingen die te koop gestaan hadden en er nog uit moesten. Vandaag kon ik de meterstanden opnemen en de sleutels inleveren en op de valreep kwam er nog iemand kijken, die misschien in het appartement gaat wonen. Dat was handig, want dan kon ik gelijk vragen of ze de gordijnrails en de gordijnen wilde overnemen. 

Mijn ouders hebben met heel veel plezier in het appartement gewoond en ze vonden het jammer dat ze eruit moesten, maar waar ze nu zitten is het ook goed en daarom was het niet vervelend om voor de laatste keer in het appartement te komen. Na zeven jaar kan dit hoofdstuk, met een goed gevoel, afgesloten worden. 

 Mijn ouders hadden precies een jaar geleden (in april 2018) een nieuw bed gekocht: een seniorenbed, met elektrisch verstelbare lattenbodems en nieuwe matrassen (waar matrasbeschermers overheen zaten). Ik had het te koop gezet, maar er was weinig animo voor. Alles bij elkaar had het 1800€ gekost en ik vroeg er 400€ voor, maar sommigen wilden het voor nog minder hebben en daar had ik geen zin in. Maar ja, we bleven uiteindelijk wel met dat bed zitten... 

Toen manlief gistermorgen weer eens met rugpijn uit bed stapte, vroeg ik me af of we dan misschien die matrassen niet zelf eens konden proberen en manlief bedacht dat we dan ook gelijk wel die lattenbodems konden testen. Hij ging ons eigen bed opmeten, maar dat was helaas smaller dan dat seniorenledikant. Dus al we het wilden testen, moest toch ons oude bed eruit. We hebben ons bed toen maar afgebroken en nu staat het seniorenbed er voor in de plaats. Vannacht hebben we er voor de eerste keer op geslapen en manlief was er tevreden over. En ik ook, maar ik slaap op vrijwel ieder bed wel goed, als het matras maar niet zacht is en dat is hier niet het geval. Het woord seniorenbed klinkt misschien een beetje ouwelijk, maar die benaming krijgt een bed omdat het wat hoger is dan een normaal bed.

Ik heb de hoezen van de matrassen gewassen, want dat vond ik wel zo fris. De lattenbodems zijn elektrisch verstelbaar, maar dat gebruiken we nu niet (we lezen niet in bed en hebben geen televisie op de slaapkamer), maar misschien komt er ooit een tijd dat een verstelbare lattenbodem wel handig is. Ik denk dat mijn ouders blij zullen zijn als ze horen dat hun bed nu bij ons staat. Het is, in elk geval, goed terecht gekomen. 

Op den duur heb ik nog de meeste spullen van mijn ouders overgenomen en dat was ik in eerste instantie eigenlijk helemaal niet van plan geweest. Mijn oudste broer nam een pak toiletpapier en een kratje bier mee, mijn jongste broer hoefde helemaal niks te hebben. Er zijn wat kleine spullen naar mijn zus gegaan en de wasmachine en de wasdroger gingen naar een neefje toe. Omdat niemand de vrieskasten en het bed wilde hebben, zijn die uiteindelijk nog bij ons terecht gekomen. 

Momenteel zijn manlief en ik nog met een paar administratieve afhandelingen voor mijn ouders bezig. Niet alle instanties werken snel met het doorvoeren van de adreswijzigingen of mijn ouders ontvangen opeens ergens helemaal geen post meer van, zoals de bank die opeens gestopt is met het versturen van bankafschriften. Van dat soort dingen. Ik ben wel blij dat het inmiddels al een stuk rustiger is dan pakweg een maand geleden. Toen werd ik toch even echt niet goed van al dat administratieve werk dat ik opeens in mijn schoot geworpen kreeg en alle telefoontjes die ik moest plegen. Ik ontdekte toen wel dat het vele malen makkelijker is om een appartement leeg te ruimen, dan om alle wijzigingen overal door te moeten voeren.8 opmerkingen:

 1. Wij hebben ook een seniorenbed, nu zijn we dat natuurlijk ook, en het scheelt echt in opstaan in de ochtend. En opmaken is ook minder diep bukken!
  Konden we weer merken toen we in Frankrijk in de lagere versie lagen.
  Administratie is altijd tijdrovend.
  Bij mijn verhuizing had ik ook ander e-mailadres en dat vond ik nog veel lastiger omdat overal veranderd te krijgen dan het adres.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn ouders hebben een pc en ook een e-mailadres, maar ik heb de afgelopen maanden al heel veel op mijn eigen e-mailadres laten zetten.
   Ik heb een paar maanden geleden het abonnement van de krant naar hun nieuwe adres over laten zetten en toen ik op hun pc op zoek ging naar de bevestigingsmail, kon ik nergens het mailprogramma vinden. Ik heb vervolgens mijn broer daar naar laten kijken en uiteindelijk vond hij via webmail door de 2000 ongelezen e-mails terug. Mijn moeder is dementerend en ook op de pc raakt en maakt ze dingen kwijt.

   Wat me in het begin met de administratie van mijn ouders tegenviel, is dat ik totaal geen inzicht had in waar ze allemaal bij aangesloten waren. Van onszelf weet ik dat wel, maar van hun wist ik dat niet. Mijn vader deed alle administratie nog zelf en niemand van ons bemoeide zich daarmee.

   Verwijderen
  2. Ja deed mijn vader ook alleen en mijn moeder kreeg huishoudgeld. Zo heerlijk ouderwets.
   Mijn moeder wist dus ook van niets, vader had het wel erg goed bijgehouden en het was makkelijk over te nemen in overleg met mijn moeder deed ik dat.
   Bankzaken wilde ze graag zelf regelen en mijn dochter heeft haar met veel geduld op een tablet leren werken, vind ze zo leuk en ging ook best goed.

   Verwijderen
  3. Leuk dat ze dat dan nog zelf wil en kan.
   Mijn moeder klaagde ook altijd dat mijn vader altijd alles deed en toen nam ze een eigen bankrekening zodat ze in het vervolg haar eigen zaken kon regelen. Helaas maakte ze er best wel een puinhoop van. Ik denk dat ze toen al beginnend dementerend was.

   Ik wil graag voor mijn ouders gaan internetbankieren (en zij willen dat ook), maar omdat ze daar beiden voor moeten tekenen en omdat ik niet met ze naar de bank kan, moet daar iemand voor langs komen van de bank, maar dat komt wel als ik van vakantie terug ben.

   Verwijderen
 2. Wat een zorg toch als je ouders ouder worden en meer hulp nodig hebben. Mijn ouders zijn er nu niet meer, maar die laatste jaren waren zwaar en dat vergeet je niet. Toch zou ik weer hetzelfde doen als toen. Maar soms bekruipt mij de angst voor de toekomst, ook wij worden oud. Althans daar ga il vanuit. Sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet ook niet hoe dat allemaal in de toekomst moet.
   Ik ben ook blij dat ik mijn ouders kan helpen, maar er komt wel heel veel bij kijken. Ik ben al jaren mantelzorger voor ze, maar zeker het afgelopen jaar heeft er bij mij best wel ingehakt.

   Verwijderen
 3. Ik was vanaf mijn 48ste tot mijn 64ste mantelzorger voor mijn ouders dus ik begrijp hoe zwaar en moeilijkdat soms (vaak) voor een mens kan zijn. Je hebt het goed gedaan en je zult het nu in elk geval een stuk rustiger krijger!
  Een seniorenbed is heerlijk, lekker hoog en als je de elektrische bedbodem aansluit is het heerlijk ontbijten op bed 👍

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Ik ben nu een jaar of 10 mantelzorger. Eigenlijk vanaf het moment dat mijn ouders beiden niet meer konden/mochten autorijden en mijn moeder de Ziekte van Parkinson kreeg. In de loop van de jaren is er alleen maar meer zorg bijgekomen.

   Vanmiddag sprak ik mijn zus en omdat zij nu dichter bij mijn ouders woont dan ik, nu mijn ouders verhuisd zijn, doet zij nu meer voor ze. Zuslief vroeg of het nu wat beter met me ging nu de zorg wat beter verdeeld was. Dat vond ik wel lief van haar.

   Verwijderen