intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 25 mei 2019

reacties

Afgelopen week kwam een jongen van achttien jaar om het leven door een ongeluk in Rotterdam: hij hing uit het rampje van een auto en knalde met zijn hoofd tegen een verkeersbord aan. Een leuke avond eindigde plots in een groot drama.

Ik las een paar reacties op Facebook onder dit bericht, medelevende reacties en daarnaast ook heel veel akelige reacties. Veel mensen noemden de actie van de jongen dom en er waren sarcastische opmerkingen en uitspraken die echt niet door de beugel konden. En zelfs in een condoleanceregister zag ik een reactie waarin iemand een bestraffend vingertje opstak en zei dat je het verkeer serieus moet nemen. En niet om het één of ander, maar ik vind dat zeker een condoleanceregister hier niet voor bedoeld is.

De jongen stak zijn hoofd uit een autoraampje. Niet met het idee om even later uit het leven gerukt te worden, maar voor de lol. Ze hadden vast plezier de chauffeur en hij, het was misschien stoerdoenerij en waarschijnlijk liep het door een verkeerde inschattingsfout zo af. Jonge jongens samen op pad, misschien wel net klaar met hun examens. Wie weet. Ik ken ze niet, ik ken hun verhalen niet, maar het zou zomaar eens kunnen. Toch?

Als iemand die je goed kent iets overkomt, dan ga je op zoek naar informatie. Je speurt nieuwssites af en zoekt naar foto's en berichten. Waarom? Omdat je gewoon ALLES wil weten wat er over hem/haar geschreven wordt. Je wil het weten en je moet het weten. Zo werkt dat misschien niet bij iedereen, maar bij mij wel. En iedere nare opmerking komt keihard bij je binnen. En zo zal dat ook bij de familieleden en vrienden van deze jongen zijn. O ja, zij weten ook wel dat het niet zo'n handige actie was, maar het is heel erg vervelend als honderden mensen dat ook nog eens roepen en ook nog eens lullige opmerkingen over jouw kind of broer of kleinzoon of neef of vriend of collega maken. Zoiets doet gigantisch veel pijn. Die anderen kenden hem niet, maar ze hebben wel direct een mening over hem en die is vaak niet mals. 

Als je als ouders of boer of zus de straat op gaat omdat je om boodschappen moet of de hond moet uitlaten of voor andere dingen, dan vraag je je af hoe ze over jou en over je kind of broer denken. Je bent die vader of moeder of broer/zus van die jongen... Iedereen heeft er een mening over en niet iedereen is zo aardig. Het liefste van al wil je binnen blijven met de gordijnen dicht, maar dat kan niet. 

Een jongen van achttien jaar. Hij had plannen en hij had nog een hele toekomst voor zich. Mijn gedachten zijn bij allen die hem liefhadden. En ook bij die andere jongen, de chauffeur.

 En ik denk ook aan al die andere nabestaanden of aan mensen die blijvend letsel overhielden door een verkeerde beslissing of een geintje of waarbij iedereen gelijk riep dat hij/zij wel te hard gereden zou hebben of wel teveel gedronken zou hebben of waarbij anderen roepen dat ze er geen medelijden mee kunnen hebben. Van lotgenoten hoor ik hoe vreselijk ze de reacties op social media ervaren hebben toen hun kind overleed. Het zijn namelijk vooral die nare uitspraken die blijven hangen.

Een jongen van achttien jaar kwam van de week in Rotterdam door een ongeval om het leven. Een jongen die misschien wel 100 jaar had willen worden. Aan al zijn dromen kwam abrupt een eind.

(Geschreven door onze zoon Jus in groep 5. Hij wilde geen piloot of uitvinder of agent worden. Jus wilde 100 worden. Zijn leven stopte toen hij 17 jaar was) 


13 opmerkingen:

  1. lieve, lieve W. wat een ontroerend stuk en wat mooi geschreven. liefs.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt zo gelijk.....ik heb het meegemaakt met mijn vriendin, geen achterlicht, zij wel, ik niet, zij werd dood gereden, we fietsten naast elkaar, gelukkig was er toen nog geen FB en geen oordelen.......we dachten niet na bij de gevaren die er waren, we waren drukker met het feit dat je fiets zwaarder liep met een dynamo....overigens was de bestuurder dronken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fouten maakt iedereen en jongeren zeker. Dat dat tot de dood leidt is noit bedoeld geweest en het maakt het niet minder verdrietig. Doeslief!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Onbegrijpelijk dat mensen dergelijke reacties plaatsen. Zij zouden zich eerst eens moeten verplaatsen in de nabestaanden, bedenken hoe zij zich zouden voelen als zij iemand zouden kwijt raken door een dergelijk ongeval, dan zou er vast niemand zo idioot reageren! Of iemand schuld heeft bij zijn/haar dood doet er niet toe, het verdriet voor nabestaanden is GROOT! Ik heb erg te doen met de chauffeur, hoe moet je verder nadat je, samen met je vriend, lol aan het maken was, en je vriend daarbij verongelukte?!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Krop in de keel bij je laatste foto. Zo jammer dat het niet heeft mogen zijn. Knuffel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Er zijn zelfs reclames waarbij ook de hond vrolijk buiten het raam hangt. Dat heet plezier maken inderdaad. Niemand denkt toch aan zo'n bizar ongeluk daarbij. Alleen aan, wat jij inderdaad ook zegt, samen met vrienden lol maken.

    Die wens van je zoon zet alles weer even in het juist licht. Mooi dat je dat durft te delen met ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi heb je dat verwoord.
    Het lijkt wel of mensen niet meer nadenken voor ze hun mening ventileren, ik lees
    ook vaak na een ongeluk zulke harde reacties.
    Hou lelijke gedachten voor je, denk aan het verdriet dat zoiets teweeg brengt.
    Hartelijke groet Betsy


    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ach meisje toch ... ik moet zeggen dat dit hele ongeluk (gelukkig) langs mij heen is gegaan. En tja, reacties zijn vaak zo ongelooflijk wreed. Als je zoiets denkt, tja, dat kan, maar waarom moet je het zo nodig delen en daarmee verdriet nog erger maken.
    Ik zou er een ingezonden brief van maken, hopelijk denkt er dan één iemand beter na. Ooit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een afschuwelijk bericht. Ik had het gemist. Dat ik die reacties die ook afschuwelijk zijn heb gemist is maar goed ook. Extra moeilijk voor jou, lijkt me. Kippenvel krijg ik bij je laatste plaatje. Zo treurig.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Weet je ,soms weet ik niet zo goed hoe te reageren .Het is zo triest als zoiets gebeurd en misselijk makend wat mensen durven te schrijven en vinden te kunnen oordelen .Jongeren zijn wat onbesuisd soms dat zijn we zelf ook weleens geweest in onze jeugd denk ik .De dood door dit dat is toch afschuwelijk en de nabestaanden zo kwetsen is onbegrijpelijk .Ik ben stil van je foto.
    Sterkte en liefs Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben diep geroerd door jouw schrijven en vooral om Jus, die slechts 17 mocht worden en geen 100 ❤️

    BeantwoordenVerwijderen