intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 5 mei 2019

in het donker

Wat ik niet liet zien in april:


Vorig jaar deed ik een fotocursus en sindsdien ben ik vaak met mijn camera aan het oefenen geweest. Toch was er één categorie waar ik nog maar weinig mee gedaan had en dat was nachtfotografie. Ik ga eigenlijk nooit in het donker met mijn camera naar buiten. Maar nu ik tijdens mijn vakantie op een avond in Florence was, kon ik me er toch even mee bezighouden. En natuurlijk is het logisch dat zoiets niet gelijk vanaf het eerste moment lukt. Ook hier geldt dat je veel moet oefenen en dan hoef ik niet te verwachten dat het gelijk goed gaat.











Ik heb geoefend met het verlengen van de sluitertijd en het verhogen van de diafragma en een lage ISO. Ik hoop dat ik het zo goed zeg, want ik ben een beetje een ei als het om die termen gaat, maar ik denk zelf dat ik mijn sluitertijd best nog wel iets had mogen verlengen omdat mijn foto's nog best wel donker zijn. Mijn camera lag ergens op, want een statief heb ik niet en als ik die al had, dan zou ik die niet meegenomen hebben, want dat gesjouw ergens mee vind ik niet prettig.
 Ik oefende ook met een hoge ISO terwijl ik mijn camera gewoon vasthield en door die hoge ISO zit er meer ruis in de foto's. 

Ik heb me voorgenomen om toch eens wat vaker in het donker met mijn camera op stap te gaan, want eigenlijk vind ik dit best wel leuk om te oefenen. 

Als ik met een gezelschap op stap ben, zoals vorige week het geval was, dan fotografeer ik vaak op de automatische stand. En hoewel ik inmiddels best wel snel ben in het instellen van mijn camera op een handmatige stand, vind ik dat dan toch nog net iets makkelijker. 
Maar voor macrofoto's stel ik mijn camera wel altijd handmatig in:




Over een maand wordt mijn vakantiegeld gestort en dat geld heb ik de afgelopen jaren gebruikt om dure dingen aan te schaffen, zoals een naaimachine en een elektrische fiets. Dit jaar ga ik het geld besteden aan een nieuwe lens voor mijn camera, want op de huidige lens zitten kleine beschadigingen. Maar het kan zomaar ook eens gebeuren dat ik een totaal nieuwe camera aanschaf, want mijn huidige camera vertoont inmiddels meerdere kleine mankementen en wat is dan wijsheid: eerst nog een paar jaar met deze oudere camera doorgaan met een nieuwe lens erop of een totaal nieuwe camera kopen. Momenteel weet ik het nog niet en ik ben er diep over aan het nadenken. Als ik voor een nieuwe camera kies dan wordt het waarschijnlijk wel weer een systeemcamera, want die vind ik qua formaat handig om mee te nemen en een systeemcamera weegt bovendien niet zwaar. 

Hierbij wil ik je een fijne zondag wensen. 


8 opmerkingen:

  1. Je nachtfoto's zijn erg mooi geworden. Ik doe het je niet na want ik begrijp totaal niks van mijn moeilijke camera met al zijn snufjes. Vroeger, met mijn analoge, lukte dat veel beter.
    De meeste foto's maak ik mijn telefoon en qua macro opnamen zijn die van mijn telefoon ook gewoon de beste. Ik heb al veel spijt gehad dat ik zo'n dure camera heb gekocht want ik gebruik hem nauwelijks.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Met mijn telefoon maak ik ook mooie foto's, daar heb ik ook extra op gelet toen ik hem kocht, want mijn camera neem ik niet altijd mee. Jammer dat je niet goed met die dure camera kan fotograferen, mocht je het toch willen leren dan kun je, als je facebook hebt een cursus volgen bij Powershoot Academy of kijk even hier:

      https://powershootacademy.com/trainingen/online-training-fotografie-voor-beginners

      Alles wordt daar goed uitgelegd en ik vond het enorm leerzaam en het is minder saai dan een boek over fotograferen lezen :-) Dit is gewon maar een tip hoor, ik heb er verder absoluut geen belangen bij.

      Verwijderen
    2. Dank je voor de tip. Ga ik zeker eens bekijken. Ik heb een avond een soort workshop gevolgd, maar dan ben ik totaal niks wijzer van geworden.

      Verwijderen
    3. Graag gedaan.
      Ik heb de training via facebook gevolgd en tien weken lang krijg je iedere week een filmpje waarin een onderwerp behandeld word.

      Verwijderen
  2. Wow, wat mooi! Dat talent van je moet je niet laten liggen hoor...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nachtfotografie lijkt me heel bijzonder. Voor mij betekent het donker nu simpelweg dat ik geen of alleen slechte foto's kan maken ; )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga er ook wat meer op oefenen om het nog beter onder te knie te krijgen, want ik vond het vorige week wel heel erg leuk om te doen.

      Verwijderen