intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 14 april 2019

vogeltjes

Eens in de drie à vier maanden gaan wij in België volkorenmeel kopen in de supermarkt. Wij bakken altijd zelf ons brood (in de broodbakmachine) en al zeker tweeëntwintig jaar gebruiken we daar meel uit dezelfde winkel voor. We hebben andere merken en andere soorten geprobeerd, maar niets beviel ons zo goed, als die uit de Belgische supermarkt en gelukkig wonen wij vlakbij België en zijn een paar pakken meel zo gehaald.

Gisteren gingen we om meel en we zouden dat combineren met wandelen en manlief koos een wandeling bij de volgende kustplaats uit:


En zo ziet de skyline van Blankenberge eruit:

Klik op de foto om te vergroten
Manlief had daar een wandelroute van 7,7 km in de Uitkerkse polder gevonden. 


We parkeerden de auto bij het bezoekerscentrum (klik) en vandaaruit hoefden we alleen maar de bordjes van de wandeling te volgen, dat was dus makkelijk.

Aan het begin van de route kwamen we langs enkele boerderijen en huisjes.





En we kwamen een kapelletje tegen:


Het kapelletje van Sint Job is in 1806 gebouwd en er vindt nog jaarlijks een bedevaart naar de kapel plaats.

De Uitkerkse polder is een gebied zonder bomen en hagen maar wel met heel veel water. Een walhalla voor weide- en watervogels en vogelspotters. 



De polder staat niet in contact met de zee, maar is in het verleden wel overspoeld geweest met zeewater waardoor er zout in de bodem achterbleef. Dit gebied schijnt daardoor een bijzondere diversiteit aan flora en fauna te hebben en de Europese Unie ondersteunt het herstel en het onderhoud van dit gebied.

O kijk, wij zagen een grutto:


En we zagen eenden, ganzen, kieviten en een hoop vogeltjes waar wij de naam niet van kenden. 

Dat die grutto een grutto was, wisten wij eigenlijk ook alleen maar door dit bordje:


We liepen naar een vogelkijkhut:


Van waaruit je over een waterplas uitkeek:


Op de voorgrond van bovenstaande foto zie je de dakbedekking van de vogelkijkhut, die voornamelijk uit sedum bestond.

De wandeling kwam langs een mooie B&B:


En een vervallen boerderij:



Is deze wandeling een aanrader? Mwah… wat zal ik ervan zeggen?
Wij zijn niet de enige mensen op de wereld en op de erg smalle wegen met aan weerszijden sloten werden we vaak gepasseerd door fietsers en groepen wielrenners zoefden ons voorbij en we moesten vaak de berm in voor de vele auto's die langsreden. Het was hierdoor bepaald geen rustige wandeling en dat terwijl het nog maar vroeg in het jaar is en het waarschijnlijk nog rustig was voor Blankenbergse begrippen. Een klein stukje van de wandeling voerde over een onverhard pad en wat ons betreft hadden er veel meer van die onverharde paden op dit traject mogen zitten. Nu hebben we het grootste deel van de wandeling achter elkaar moeten lopen, door al het andere verkeer, in plaats van gezellig naast elkaar.



Omdat wij 's morgens gingen wandelen en het bezoekerscentrum pas om half twee open zou gaan, hebben wij dit niet bezocht. 

Het was gisteren behoorlijk fris door de straffe wind die er stond, maar het was gelukkig wel droog. Later zijn we in een café in Blankenberge koffie wezen drinken en hebben we een tosti gegeten. En daarna konden we naar de supermarkt toe. Met de zakken meel die we daar kochten kunnen we weer een tijdje vooruit. Ook haalden we daar gelijk onze gewone boodschappen. 

Als je zelf eens wat beter de geluiden van vogels wil leren herkennen, of meer te weten wil komen over vogels, dan kun je bij de Vogelbescherming twee gratis cursussen volgen: klik! Ik ga dat maar eens doen, want dan herken ik de grutto de volgende keer misschien zelf wel ;-)
Ik gaf me trouwens voor beide cursussen op en ontving twee keer dezelfde, dus misschien dat je eerst de ene cursus ontvangt en daarna pas de volgende ofzo. Of ik heb iets niet goed gedaan, dat kan natuurlijk ook. 

14 opmerkingen:

  1. Wat bijzonder dat nou juist dát meel zo lekker is. Je zou zeggen meel is meel, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb een app op mijn telefoon om vogels te herkennen, maar ik ben al blij als ik die in mijn tuin herken. Mooi die Grutto!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die app heb ik niet, zal die ook eens installeren. Maar verder vind ik het ook erg moeilijk om vogels te herkennen en het geluid dat ze maken al helemaal.

      Verwijderen
  3. Ook op de allerrusttigste weggetjes hier wordt je met mooi weer regelmatig bijna
    omver gereden door groepen recreatiewielrenners. Ook als je zelf op de fiets bent,
    wordt er weinig rekening gehouden met iemand met een normaal tempo, ze komen
    in snel tempo langssjezen. Eerlijk gezegd vind ik dat nogal een ergernis en het
    lijkt wel steeds erger te worden.Maar ja, de weg is van iedereen, ook al voelt
    dat soms niet zo.
    Gr. Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik herken het helemaal hoor. Wij wonen zelf aan een fietsroute en in het weekend komen er grote pelotons wielrenners langs. Als je soms moet passeren met de auto, is dat erg lastig.

      Regelmatig ga ik aan de kust over het duin lopen en dan zijn het de gewone fietsers waar ik me vaak aan kan ergeren. Het pad is smal en sommigen moeten per se naast elkaar blijven fietsen, ook al komen er tegenliggers en lopen er wandelaars. Van de week ben ik daar nog geweest en dan ging het nog wel, maar het komende half jaar zie je mij daar gewoon niet meer omdat ik het niet prettig vind om daar in het seizoen te wandelen.

      Verwijderen
  4. Wat grappig. Jij gaat voor je meel naar een Belgische supermarkt, en wij kopen ons meel voor brood in Nederland!
    Ik denk dat jullie eens bij ons op de heide moeten komen wandelen. Het is officieel 3*-stiltegebied en je kan er echt uren stappen door heide, bossen, duinen, grasland, ... Kijk maar: http://www.grenspark.be/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad wel grappig van dat meel! Wij gaan er altijd naar de Colruyt om.


      Bedankt voor de tip. Dat is wel iets voor ons!

      Verwijderen
  5. Ik vind dat ook wel vaak met fietsers die je zomaar ineens passeren. Je hoort ze lang niet altijd aankomen. Vaak even schrikken.
    Wel leuk dat jullie zo'n wandeling ondernemen voor meel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik word er ook wel eens door verrast. Een elektrische fiets hoor je meestal nog wel aankomen, maar een wielrenner niet altijd.

      Verwijderen
  6. Grappig, doet me denken aan het liedje van K3 "Weet je nog die keer in Blankenberge?"
    Heerlijk dat buiten zijn en genieten. Het kost niets en het is zoo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij vinden het ook fijn om te gaan wandelen. Het doet ons beiden goed.

      Verwijderen
  7. Wat een superleuk uitstapje om zo samen met je man te doen! De foto van het witte kapelletje vind ik werkelijk schitterend.

    BeantwoordenVerwijderen