intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 9 april 2019

museum

Sinds januari heb ik de museumkaart en ik probeer om iedere maand naar een museum te gaan. Het museum voor de maand april werd het Historisch Museum de Bevelanden in Goes: klik!

Ik wilde graag naar dit museum toe omdat het zich gespecialiseerd heeft in textiel en dat is iets wat me erg interesseert. Het was lastig foto's nemen in het museum, door het slecht licht en de spiegelende ramen, maar hier volgen toch een paar foto's van enkele Zeeuwse klederdrachten:


Ik kan me van vroeger nog goed herinneren dat we in Middelburg soms vrouwen in klederdracht tegenkwamen "kijk," zeiden we dan tegen elkaar "daar loopt een Zeeuwse boerin." En mijn moeder kocht ooit in een winkeltje in Middelburg, waar ze boerenbontstoffen verkochten, een paar lapjes stof:


En van een soortgelijke stof is de rok hieronder gemaakt:


In een filmpje, dat ik in het museum bekeek, vertelde een vrouw in klederdracht dat er bijna nergens in de buurt meer spullen voor de dracht te koop zijn en dat het daardoor steeds lastiger is om de dracht te kunnen dragen.

Tot en met 9 juni is nog de wisselexpositie Draad en Dracht te zien en deze gaat over de versieringen op de dracht van de Bevelanden.


En tot en met 5 mei is er ook nog een wisselexpositie met illustraties van Henri Cassiers en die naam zegt misschien niet zo heel veel mensen iets -ik kende de naam ook niet- maar de illustraties zijn toch heel erg bekend:


Alleen dat licht hè... Zoals ik al zei was het erg slecht foto's nemen en toch zeker met mijn smartphone, want mijn camera had ik niet meegenomen. 

Verder gaat het museum over de schutterij en de stad Goes. Het is geen groot museum.
6 opmerkingen:

 1. Ja, ik ben er een keer geweest, toen er merklappen waren. Zo bijzonder was dat. En ik herinner me ook die klederdrachten, op donderdag, op de markt in Middelburg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu hingen er ook merklappen en die zijn inderdaad ook erg bijzonder.

   Verwijderen
 2. Nog afgezien van het feit, dat het nu niet meer draagbaar is, is de Zeeuwse dracht
  ook bijna onbetaalbaar geworden.In Arnemuiden en Westkapelle zijn nog wel enkele
  dames in dracht, maar hier op Zuid Beveland kom je ze niet meer tegen.Ikheb de
  Bevelandse dracht altijd erg mooi gevonden, maar moet er toch niet aan denken
  erin te moeten lopen!
  Gr. Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me niet herinneren dat ik hier ooit iemand in Kezandse of Axelse dracht heb zien lopen, dus dat zal wel al langer geleden verdwenen zijn.

   En ik zou er ook niet aan moeten denken om het te moeten dragen ;-)

   Verwijderen
 3. Mooi die klederdracht. Ik snap dat het in onbruik is geraakt, maar het blijft mooi.
  Foto's zijn, zeker wat kleur betreft, goed gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen