intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 9 april 2019

boompje

In de Kampioen van de ANWB staat een oproep: als je een favoriete boom hebt, geef hem dan op voor de Boom van het Jaarverkiezing. Het gaat hierbij niet om de mooiste boom, maar om een boom met een verhaal. Wij hebben in onze tuin ook een boom met een verhaal en ik ga deze niet opgeven voor die verkiezing, maar ik wil het verhaal van onze boom wel hier op mijn weblog vertellen.

Mijn verhaal begint met de kastanje die mijn neefje voor ons geplant had toen hij tien jaar was. Een jaar eerder kochten wij ons huis in de polder met de grote tuin en toen de kastanje van neefje ontkiemde en een klein boompje van een centimeter of twintig geworden was, kregen wij die van hem. Omdat er genoeg ruimte in onze tuin voor een boom was, plantten wij de kastanje en deze groeide uit tot een grote boom. 

Toen onze kinderen klein waren, vertelden we wel eens dat onze kastanjeboom door mijn neefje in onze tuin gekomen was en Jus plantte, toen hij nog klein was, ook een kastanje in een pot. Ook deze kastanje sloeg aan en werd een klein boompje, maar omdat wij geen plaats meer hadden voor nog een kastanjeboom in onze tuin, bleef deze in een grote bloempot staan. Jus zorgde er altijd goed voor en het boompje doorstond allerlei weersomstandigheden. De stenen pot is een keertje kapot gevroren en daarna vervangen voor een kunststof exemplaar, maar verder stond het boompje jarenlang ergens in een hoekje eigenlijk gewoon een terrasplant te zijn.

Enkele maanden na het overlijden van Jus hebben we de pot met het boompje opgepakt en deze op de plaats gezet waar Jus overleden is. Het was zijn boompje en we vonden dat er geen andere plant dan deze op die plaats mocht staan. Het boompje zal altijd klein blijven, doordat hij in een pot staat, net zoals Jus ook nooit zal opgroeien tot een volwassen persoon. 


Bovenstaande foto nam ik afgelopen najaar van Jus' kastanjeboom en ik vond juist deze foto, met het afstervende blad, mooi om hierbij te plaatsen. Het past beter bij dit verhaal dan het mooie frisse groen en de verse knoppen van dit moment, vind ik. 

Mijn neefje is inmiddels vijfendertig jaar en vader van twee kinderen. En natuurlijk weet hij dat die hele grote boom in onze tuin van hem af komt. Dat de kleine kastanjeboom in die pot van Jus was, weet hij misschien niet eens. Er zijn wel een aantal mensen die het weten dat en jullie weten het nu ook. 

Dit was het verhaal van onze boom, de kastanjeboom van Jus. En ook een beetje het verhaal van de kastanjeboom van mijn neefje, die ooit voor Jus de aanleiding was om een kastanje te planten.


9 opmerkingen:

  1. Ik vind het een prachtig verhaal. Mooi dat je het wilde delen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor het delen. Ontroerend verhaal

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het een mooi verhaal... Ik word stil van de vergelijking van het boompje dat niet naar volwassenheid zal groeien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooi verhaal ! Dank je voor het delen. Ook wij hebben een tijd een kastanjeboom in de tuin gehad van een kastanje die mijn buurman in de grond had gestopt. Jammer genoeg is deze bij een storm geveld.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig verhaal en de symboliek van dat boompje in een pot die nooit een grote boom zal worden. Heel treffend.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Poe, met een brok in mijn keel gelezen. Dank je wel voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een bijzonder verhaal over de kleine en grote kastanjes. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ‘n aangrijpend verhaal en een ontroerende vergelijking ❤️

    BeantwoordenVerwijderen