intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 6 januari 2019

Zierikzee

Gisteren hadden we zo ongeveer de hele dag lichte regen en we vonden het daarom geen wandelweer. Vandaag werd beter weer afgegeven en manlief mocht kiezen waar we heen zouden gaan en het werd Zierikzee. Leuk, ik denk dat ik een jaar of veertig geleden in dit stadje geweest ben en daarna nooit meer.

Zierikzee ligt op Schouwen-Duiveland en wij moesten eerst de Zeelandbrug, die over de Oosterschelde ligt, over. Tot 1972 was dit, met 5022 meter, de langste brug van Europa en ik weet nog dat je vroeger tol moest betalen om over deze brug te mogen rijden.We hebben vandaag een eind over de zeedijk gelopen, want ik wilde graag foto's van de brug nemen.En dan Zierikzee. Dit is een stad met een nogal turbulent verleden door verschillende belegeringen en stadsbranden door de eeuwen heen.

Het is een havenstad en de kotters (voor de mosselvangst) lagen vandaag aan wal:


Vroeger had de stad een stadsmuur met stadspoorten. Van de muur is eigenlijk niets meer over, wel zijn er drie poorten gespaard gebleven.


Korenmolen de Haas dateert uit 1727:De Gasthuiskerk:De Dikke Toren of Lievensmonstertoren:


Deze toren werd in 1454 vrijstaand naast een gotische kerk gebouwd. De kerk brandde in 1832 af. Vlakbij de toren staat de Nieuwe Kerk, die uit de 19e eeuw dateert:


Zierikzee is schots en scheef: de straten lopen scheef en veel huizen staan scheef. Het is een mooi bewaard gebleven stadje.

Door het grijze, sombere weer was het niet druk, ik neem in elk geval aan dat het daardoor kwam. Er liepen nog een paar andere toeristen, maar verder was het behoorlijk uitgestorven op straat. Ik denk wel dat het met mooi weer een drukke bedoening is in Zierikzee. De bloemetjes hieronder vond ik zeker een foto waard, want ze brachten vandaag toch een beetje kleur op deze grauwe dag:


Wij hebben vandaag in totaal negen kilometer gewandeld. 

6 opmerkingen:

 1. Ik ben nooit in Ziekikzee geweest, ziet er erg leuk uit! Het weer was hier gisteren en vandaag precies andersom als bij jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stadje. Ik weet eigenlijk niet of ik er ooit geweest ben. Kan het me zo 123 niet herinneren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zierikzee is heel gezellig in de zomer, maar kan dan inderdaad druk zijn. Mooi stadje, zoals er wel meer zijn in Zeeland.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ‘n leuke stad! Ik ben er nog nooit geweest maar zeker van plan om eens te gaan! Leuke foto’s!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lang geleden dat ik in Zierikzee was! Daarom vind ik het zien van je foto's heel leuk en ik denk zomaar dat we maar weer eens die kant op moeten gaan...

  BeantwoordenVerwijderen