intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 8 januari 2019

voeding

We zaten op het werk aan de koffie en de ene collega was aan het hoesten en de andere was aan het snotteren en een derde bleek thuis te zitten met buikgriep. We zitten weer in een slechte periode en ik hoop dat ik er van bespaard blijf, toch zeker van die buikgriep.

Veel mensen die ik ken gebruiken een voedingssupplement als extra aanvulling. Ik niet. Een paar keer per jaar wordt mijn bloed onderzocht op vitD en vitB12, want daar heb ik een tekort van en doordat ik een darmziekte heb, neem ik die niet voldoende op. Voor de rest hoop ik dat ik wel voldoende voedingsstoffen uit mijn eten haal. 

Mijn ontbijt is al jarenlang hetzelfde:


Yoghurt, twee soorten fruit, cornflakes of muesli, noten en pinda's. Met fruit varieer ik en het kan best zo zijn dat ik morgen bijvoorbeeld weer een peer eet, maar dan vervang ik de banaan voor een kaki. 

Tussen de middag eet ik een boterham belegd met kaas en daarbij rauwkost of soep. Gisteren had ik rauwkost gemaakt van ijsbergsla, wortel, courgette, tomaat en paprika. Voor mijn lunch van vandaag maak ik soep met de volgende groentes:


Van de andere helft van de flespompoen en de aubergine maakte ik zondag een stoofschotel waarin ook nog zoete aardappel, ui, paprika en tomaten zaten. Wat overbleef gaat vandaag dus in de soep. Ik  heb straks weer een hoop bakjes soep die de vriezer ingaan. In de vriezer heb ik ook nog soep van pompoen, aubergine en linzen zitten en nog één portie champignonsoep.

Vanavond maak ik een ovenschotel van krielaardappeltjes, sperziebonen, champignons, ui, kip en kaas. En als toetje eet ik iets van fruit.

Ik probeer er echt op te letten dat ik genoeg voedingsstoffen binnenkrijg en ook voldoende varieer. Maar ik eet ook wel ongezonde dingen hoor, voor een frietje mag je me 's nachts best wel wakker maken :-)

Vandaag moest ik naar de psychologe toe. Het was twee maanden geleden dat ik bij haar geweest was en dit was gelijk ook de laatste keer. Ze vroeg me of ik het vandaag wilde afsluiten of dat ik over twee maanden nog eens wilde langskomen, maar ik denk dat ik vanaf nu wel alleen verder kan. Zij denkt dat ook. We hebben vandaag over de afgelopen maanden gesproken. Er was ook genoeg om over te vertellen, want er is veel gebeurd. We praatten ook nog over mijn rouwproces en het feit dat het verdriet om een kind nooit over zal gaan. Maar, zo zei ze, ze had zelden zo'n sterk persoon meegemaakt. Dat is fijn om te horen, maar het is wel iets wat gewoon zo gaat. Ik kan in mijn rouwproces moeilijk de boel forceren, dat is ook iets wat ik totaal niet doe. En ik doe het ook niet alleen: ik heb een aantal lieve en begripvolle mensen om me heen. En verder haal ik uit mijn weblog veel steun, want het van me afschrijven en de nuttige en lieve reacties doen me goed. En ook aan facebook heb ik veel, hoewel ik daar natuurlijk niet zoveel vertel als hier.

Wist je trouwens dat je door gezond te eten een depressie kan voorkomen of behandelen? Ik weet niet of voeding dat bij mij had kunnen voorkomen, daarvoor is er de afgelopen twee jaar teveel gebeurd. Maar het is voor mij wel een extra stimulans om op deze manier door te blijven gaan. Gewoon, zoals ik eigenlijk altijd al deed. 

8 opmerkingen:

  1. Je bent zeker een hele sterkte vrouw.
    Ik zei laatst tegen mijn vriendin dat ik haar zo sterk en moedig vond en toen zei ze; ja maar je ziet mij s nachts niet.
    Ja je hebt gelijk zei ik want sterke moedige vrouwen zijn nooit bang en huilen nooit.
    Gelukkig moest ze er om lachen.

    Voedsel; je wil niet weten hoe mijn leven is verandert nadat ik gestopt bent met het eten van suiker.
    Niets heeft mij zo geholpen als het stoppen daarmee.
    Weg zijn de angstaanvallen en de depressie zijn veel en veel minder, minder hoofdpijn en meer energie.
    Voedsel is heel erg belangrijk.

    Toen de man en ik terugkeken op afgelopen jaar bleek hij geen dag ziek geweest te zijn en ik heb ook geen griep gehad alleen een piepkleine verkoudheid. Was een leuke ontdekking.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier een gevalletje buikgriep. Ik geloof dat ik het nu (bijna) onder controle heb.
    Sinds ik glutenvrij eet zijn de waardes vitamine D3 en B12 gestegen. Zit nu halverwege de range van wat goed is. Vitamine D3 slik ik bij tijd en wijle bij (staat op van de bank en gaat een pilletje nemen) in periodes dat ik niet naar buiten kan. Vitamine B12 geloof ik tegenwoordig wel. OOk al zijn het vitamines, ik houd niet van pilletjes slikken.

    Voeding heeft echt veel effect op de mens.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laat ik eerst zeggen dat een rouwproces zoveel tijd kost en zeker als het om je kind gaat is mijn gevoel want ik heb er gelukkig geen ervaring mee..Wat eten betreft doe je het goed als ik het zo lees .Ik neem standaard vit D in elke dag en Vit B complex forte op aanraden van mijn huisarts .Mijn eetgewoontes zijn helaas niet goed want ik eet nooit een ontbijt ,ik drink alleen koffie en eet pas rond 12 uur .Dat je door gezond eten een depressie kan voorkomen of behandelen ben ik dus echt niet met je eens .Het enige wat ik weet is dat in een depressie goed eten belangrijk is omdat als het hoofd ''vol'' zit een gezond lijf erg belangrijk is en dat weet ik uit ervaring
    Lieve groet Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je niet gezond of te eenzijdig eet, dan krijgen ook je hersenen te weinig voedingsstoffen en dit kan op den duur voor meerdere klachten zoals concentratiestoornissen, leerproblemen en ook depressies zorgen. Als ik naar mezelf kijk, dan werd mijn depressie door iets anders veroorzaakt en dat zal bij meer mensen zo zijn, en de ene mens zal wel een depressie ontwikkelen en de ander niet, dat zal ongetwijfeld ook door aanleg komen. Maar het is wel wetenschappelijk bewezen dat een ongezonde leefstijl en ongezonde eetgewoontes bijdragen aan depressies.

      Verwijderen
    2. Mijn depressie en opname hadden een andere oorzaak uiteraard .Een van de verpleegkundigen maande me steeds aan om goed te eten en zoals ik al schreef als het hoofd het moeilijk heeft moet je goed voor je lijf zorgen .Jaren heb ik heel goed en gezond gegeten ,in het begin 5x per dag een kleine maaltijd en later terug gebracht na 3x per dag .Eerlijk gezegd heeft het mij nog nooit geholpen wat de angsten paniek en depressies betreft .Vandaar mijn reactie

      Verwijderen
  4. Fijn dat je zoveel aan de gesprekken hebt gehad en het kan afsluiten en zelf verder kan.

    Bij diverse aandoeningen is gezond eten heel belangrijk, maar als je minder energie hebt of je op een andere manier niet ertoe kan zetten goed voor jezelf te zorgen kan het van kwaad tot erger gaan.
    In mijn moeilijk periode heeft het me juist een beetje op de been gehouden, ik hou erg van koken en vind snijden, roeren en ook eten heerlijk ontspannend. Maar kan me ook goed voorstellen dat je voeding alleen als vulling ziet en makkelijk en ongezonder gaat eten

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wou dat het genezen of vookomen van een depressie zo eenvoudig was: gezond eten en klaar is Janne!
    Geen vreselijke moeilijke jaren, geen zelfmoordpogingen, geen opnames.
    Gezond eten heb ik altijd gedaan in elke periode van mijn leven en nog steeds slik ik een anti-depressivum (gesprekken bij een psycholoog en psychiater hielpen en helpen mij niet) .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk ook niet dat een psycholoog of psychiater voor genezing kan zorgen. Ze kunnen luisteren en je tips geven en je een bepaalde richting opsturen, maar meer niet. En dat is ook met voeding. Er zijn mensen die in een depressie komen door te slecht eten en dat is uiteraard niet van een week, maar zal wel door langdurig een tekort aan essentiële voedingsstoffen komen. En dat is dan eigenlijk een welvaartsziekte, denken de wetenschappers. Zelf heb ik de Ziekte van Crohn (darmziekte) en dat is ook een welvaartsziekte. Ik heb dat al vanaf mijn 22e, dus dat is al ontstaan toen ik jong was. En het is ook iets waar ik de rest van mijn leven mee moet leven.
      Bij mij in de familie komen ook mensen met depressies voor. Onlangs pleegde een neef nog zelfmoord en dat kwam niet zomaar ineens want hij had al heel lang last van depressies en mijn oma schijnt vroeger ook opgenomen geweest te zijn. Bij mij zit het waarschijnlijk in de familie, maar dat wil niet zeggen dat mijn depressie ook hierdoor komt. Misschien heb ik wel aanleg, maar er was zeker ook een andere oorzaak.
      Toch vind ik het wel aannemelijk dat een langdurig tekort aan goede voedingsstoffen tot een depressie kan leiden (en tot andere ziektes) en dat een een betere voeding helpt.




      Verwijderen