intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 29 januari 2019

vergeten groente

Zaterdag bezorgde de postbode het foldertje van een supermarkt en ik bladerde daar wat in. Er stonden verschillende groentepakketten in, waaronder ook een pakket om soep van pastinaak te maken. Ik kende pastinaak niet. De naam wel, maar ik geloof niet dat ik het ooit gegeten had. Ik zocht op wat een pastinaak nou eigenlijk was en ontdekte dat het een soort wortel bleek te zijn en dat hij zoet van smaak is. En het is een vergeten groente.

Ik besloot om de pastinaak maar eens te kopen en in de winkel waar ik heenging, werden pastinaken alleen maar per vier verkocht. "Ach ja," zei ik tegen manlief "als ik ze rauw niet lekker vind, dan maak ik er wel soep van."

Thuis gekomen proefde ik van de groente en de smaak stond me wel aan. Samen met wortel en courgette raspte ik er eentje en mengde dit door mijn salade.

En toch... toch maakte ik van de drie overgebleven pastinaken vanmorgen soep. En ja, ik vind de pastinaak lekker, maar het probleem is dat ik niet goed tegen de rauwe pastinaak blijk te kunnen. Ik krijg geen diarree maar word er erg gassig van en dat vind ik nou ook weer niet prettig. Ik ga ervanuit dat dit niet het geval gaat zijn als ik de groente gekookt heb. 

De pastinaken heb ik met een gefruit uitje en een restje bloemkool twintig minuten in de groentebouillon gekookt. Toen alles gaar was pureerde ik de soep.


Vanmiddag eet ik hier een kom soep van en de rest gaat de vriezer in.

(De foto met de uitleg van de pastinaak nam ik uit het boek Ingrediënten van Loukie Werle en Jill Cox)

24 opmerkingen:

  1. Tsja, de Pastinaak ... een vergeten groente, en volgend mijn man, had dat ook beter zo kunnen blijven!
    groetjes, Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor die van mij waarschijnlijk ook. die wil daar niet eens van proeven, maar dat is bij hem met heel veel dingen zo: wat de boer niet kent...

      Verwijderen
    2. Ik ben ook een beetje van 'wat de boer niet kent'. Heb ook nog nooit pastinaak gegeten ...

      Verwijderen
    3. Voor mij was dit ook de eerste keer, maar ik ben wel van dingen uitproberen. Dat heb ik altijd al gehad.

      Verwijderen
  2. Ik vind pastinaak verrassend lekker, maar heb geen last van gassen hahaha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik dus helaas wel, maar dan los ik het gewoon op door ze te koken.

      Verwijderen
  3. Ja ik ken het ook nog niet zo lang. Ik had het gecombineerd met tomaat (in de soep ook), lekker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zal ik dan ook eens proberen. Ik vind tomaten namelijk ook erg lekker.

      Verwijderen
  4. Ik ken ze al heel lang. Mijn vader teelde vroeger bunders met pastinaken voor de veiling. Voor zover ik me kan herinneren aten wij ze nooit. Ik denk dat mijn moeder ze niet lekker vond dus kregen we ze niet te eten. Best wel apart dat ik ze nog nooit geproefd heb. Hij teelde wel meer groente die wij zelf niet aten. Bietjes en andijvie bijvoorbeeld. De mensen uit de Randstad die op de campings bij ons in de buurt zaten waren er dol op. Kilo’s gingen op er zondagavond mee naar huis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig dat jij ze nooit gegeten hebt, ook al teelde je vader ze.

      Verwijderen
  5. Best lekker hoor, en goed zelf te kweken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het valt te proberen. Na jarenlang geen groenten meer gekweekt te hebben, wil ik dit jaar in elk geval weer pompoenen in de tuin. En ik heb zaadjes voor radijsjes gekocht, dus ik begin er weer zin in te krijgen.


      Verwijderen
  6. Pastinaken zijn het lekkerst als ze in de oven geroosterd worden. Heel kort voorkoken in kokend ater, afgieten en ze in hete olie of heet vet in de oven koken. En aardappelen kun je zo ook koken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt. Ik zal het eens proberen. Ik hou wel van makkelijke recepten.

      Verwijderen
  7. Ik vind ze lekker in de soep .Zelf kende ik Prei niet eens als groente en ook Postelein niet .Mijn moeder vond dat ''varkensvoer'' dus nee dat kookte ze niet .Ik heb het leren eten bij mijn schoonmoeder .Zelf lust ik eigenlijk alle groente ,zelfs als kind al !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien dat ik als kind geen spruitjes at, dat weet ik eigenlijk niet meer. Ik heb een tijd in een instellingskeuken gewerkt en ik heb daar heel veel dingen geproefd die ik niet kende.

      Verwijderen
  8. Ik heb, sinds ik zonder pakjes en zakjes kook, al een paar keer gerechten gemaakt met pastinaak. Vind ze lekker moet ik zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk wel grappig dat je door niet meer met pakjes te koken, andere dingen gaat koken of gebruiken tijdens het koken.

      Verwijderen
  9. Ik heb ze 2 jaar geleden geraapt op een veld waar geoogst was maar vind ze eigenlijk te scherp, net als radijs. Maar misschien ga ik het nog eens in de oven proberen. We eten koolhydraatarm en een wat stevige groente bij een andere groente.
    Zo maak ik ook frietjes van koolraap, dat vonden we opvallend lekker, en knolseldrij doe ik ook wel eenns\

    PS ik vind het leuk dat je op alle reacties even reageert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo eet ik geen rettich, dat komt alsmaar op. Radijsjes eet ik wel, als ik ze maar fijn snijd en in een beetje azijn bewaar, dan verdraag ik ze wel. Dat zal met rettich misschien ook wel kunnen, maar die zijn dan weer zo groot.

      Leuk om te lezen over die reacties. Soms doe ik dat wel na een post, maar niet altijd. Het ligt een beetje aan het onderwerp eigenlijk.

      Verwijderen
  10. Ik ben er niet zo gek van, juist door dat zoete denk ik. Ik hou om dezelfde reden ook niet van rode kool met appeltjes en ben ook niet zo'n fan van gestoofde worteltjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als je niet van zoet houdt, dan zou het goed daar aan kunnen liggen. Ik vind dat wel lekker, net zoals een zoete dressing over mijn salade.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Winderig worden van eten vind ik ook niet prettig. Nou ben ik wel benieuwd hoe de soep smaakte!

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De soep was goed van smask, alleen moet ik hem de volgende keer iets dunner maken. Het was een behoorlijk stevig soepje geworden.

      Verwijderen