intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 4 december 2018

ongenode gast

Wij hebben een grote tuin met veel bomen en struiken. Er zitten altijd veel vogeltjes in de tuin en mijn voederhuisje wordt momenteel bezocht door kool- en pimpelmeesjes, vinkjes, roodborstjes en tortelduifjes. Voor de rest zie ik nu ook merels, spechten, eksters, winterkoninkjes en laatst ook een boomklever in de tuin. Erg veel verstand van vogeltjes heb ik niet en soms zoek ik wel eens op internet welk vogeltje ik nou weer gezien heb.

De meeste vogeltjes zijn welkom en brengen geen overlast met zich mee. Dat is anders met houtduiven, want die schijten alles onder. Die zien we daarom liever gaan dan komen. En als de spreeuwen onze kersen ontdekt hebben, vind ik dat ook wel jammer, maar de boom is te groot en te hoog om daar een net over te doen. We willen ook geen eenden in de vijver, want die woelen alles om. 

Twee weken geleden deed ik in de woonkamer het gordijn open en toen vloog er buiten een reiger weg. En nee, dat is een vogel die we ook niet in de tuin willen. We hebben dus een vijver en daar zitten vissen in en daar zitten een paar behoorlijke oude, grote exemplaren tussen. Het is niet de bedoeling dat de vijver leeggevist wordt door een reiger. 

Manlief is vaak in en rond de vijver aan het werk. Die vijver is een beetje zijn project, zeg maar. En ik had al een paar keer tegen hem gezegd dat er een reiger zat. Maar manlief houdt van een mooie vijver en niet eentje waar een rooster overligt of draden over gespannen zijn, dus nam hij geen maatregelen. En we hebben een nepreiger staan en er ligt een reigerverschrikker in de vijver, maar deze reiger liet zich daar niet door afschrikken. Een paar keer klopte ik op het raam de afgelopen twee weken en dan vloog het beest verschrikt weg, om een tijdje later toch weer terug te keren. Tja, je moet maar honger hebben...

Gisteren was voor manlief dan toch eindelijk de maat vol. Hij vond een grote dode vis elders in de tuin, die de reiger hoogstwaarschijnlijk had laten vallen. Manlief ging naar buiten met visdraad en overspande de vijver hiermee. 

De reiger zit nu al de hele ochtend in de tuin en vliegt af en toe weg als hij binnen iets ziet bewegen. Ik weet niet of hij al geprobeerd heeft om in de vijver te landen, maar dat zal hem niet meer lukken. Het is natuurlijk zonde dat een beest met honger verjaagd wordt, terwijl de andere vogeltjes verwend worden met vetbollen en zaadjes in het voederhuisje. Maar we vinden het ook erg zonde dat onze vissen opgevreten worden. 
Dus helaas reiger, pech voor jou! Ga maar ergens anders vissen!

6 opmerkingen:

 1. Wat vervelend dat zo'n reiger gratis bij je komt eten zeg. Ik kan me voorstellen dat je dat niet wilt. Fijn dat het net helpt.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo'n honger zal de reiger nog niet hebben toch? Vind het alleen makkelijk een vijvertje waar vissen geen kant opkunnen.
  Ik heb een stuk boom als voederboom in de voortuin en op een pilaartje een voerschaal. Vandaag pinda's in dop neergelegd en een Vlaamse Gaai heeft het grootste deel opgehaald. Ze zijn wel erg mooi die vogels dus ik laat hem maar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, dat is lastig hè... Je kunt geen bordje ophangen verboden voor reigers..
  Hier hebben we veel kleine vogeltjes sinds we vogelvoer hebben opgehangen/neergelegd. En de eenden eten van de kleine appeltjes in de mand. Maar nu heeft gisteren een grote roofvogel één van de witte eenden gepakt en verorbert.. De veren liggen in het gras... Grrrrrrr

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer, maar ook een reiger eist zijn recht op :) Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, die reigers, die zijn gewoon slim. Weten waar hun 'supermarkt' is.

  BeantwoordenVerwijderen