intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 26 november 2018

lekker basic

Als ervaren naaister kan ik van de moeilijkste patronen de mooiste kledingstukken maken. En dat is natuurlijk leuk. Ik maak dan ook heel erg graag kledingstukken die uit heel veel delen bestaan en die heel veel naden hebben om door te stikken. 

Maar soms doe ik niets liever dan simpele dingen maken. Basics, zoals shirtjes en hemdjes. Uit mijn map met eerder gemaakte patronen vis ik dan een patroon, leg dit op de stof, knip het uit en zet het kledingstuk in elkaar. Passen hoeft eigenlijk niet, want het zit altijd goed. En zo af en toe moet dat, dan moet ik iets creëren zonder al te veel poespas, iets waarbij ik niet hoef na te denken.

Na het overlijden van Jus, ging ik na een paar weken achter mijn naaimachine zitten en naaide ik het ene t-shirt na het andere. De radio stond aan met het geluid zo zacht mogelijk, maar toch hard genoeg om te horen wat er gezegd werd. Ik kon de eerste weken na zijn dood namelijk bijna geen geluid verdragen (ik schrok al van mijn eigen stem) en ik ben van mening dat mijn naaiwerk in combinatie met de radio me op de goede weg geholpen heeft. Het lukte me om daardoor mijn hoofd leeg te maken, want in mijn hoofde hoorde ik alleen maar de toespraken en de muziek van de crematie en dat ging dag en nacht door.

Momenteel gaat het niet zo heel erg lekker met me en dan komt er gelijk ook weer erg weinig uit mijn handen. En niet dat ik per se altijd van alles moet doen, maar ik wil dat toch wel, alleen ontbreekt me dan gewoon de moed om ergens aan te beginnen. Toch besloot ik zaterdag dat ik iets wilde maken, iets simpels en daarom werd het gewoon weer een t-shirtje. Een saai t-shirt, zei ik tegen manlief.


Het is een lichtblauwe gemêleerde stof. Op de foto lijkt het misschien grijs, maar dat heb je als je 's morgens om half 6 een foto bij kunstlicht maakt. Dan kan de kleur afwijken.

Op naailes ben ik ondertussen een spijkerbroek aan het maken. En nu is het ook echt de allerlaatste keer dat ik zo'n model maak, want ik heb het er helemaal mee gehad. Ik draag heel graag skinny's en als ik die in de winkel koop, heb ik daar nooit problemen mee: de pijpen zijn smal, zoals ze horen te zijn en de broeken zitten gewoon altijd gelijk goed. Als ik een patroon van een skinnybroek heb, dan zijn de pijpen altijd veel te wijd en zitten de broeken op mijn heupen ook altijd raar, terwijl ik altijd heel goed de maattabel volg en de docente me meestal nog opmeet voor ik ergens aan begin. Ik heb geen dikke benen, maar ze zijn nou ook weer niet zo dun dat het lijkt alsof ik anorexia heb. Ik ga er gewoon maar vanuit dat het aan de patronen ligt en niet aan mij. Dus... nooit meer zal ik een spijkerbroek naaien. Broeken van jogging- en tricotstof wel, daar heb ik een paar fijne patronen van in voorraad.

Hierbij wil ik je een fijne week wensen. 

4 opmerkingen:

 1. Mooi dat je je rust juist vond in het naaien van basics. En zo simpel is een simpel T-shirt naaien helemaal niet. Als je wist hoe lang ik met dat rokje voor mijn dochter (hehe af) bezig was, juist omdat het van nogal rekbare stof was, dan snap ik direct hoe helemaal niet simpel een eenvoudig shirt is van tricot. Om dat mooi en zonder bubbels en ribbels te maken. Dan zit je met je hoofd heerlijk bij alleen maar dat. En juist die focus geeft rust. Want even niks anders. Dan stopt het malen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het helemaal eens met Nietzomaarzooo, iets naaien van rekbare stof is helemaal niet zo simpel. Maar jij bent een kei in naaien, dus voor jou zal het dat misschien wel zijn. Het geeft je rust, en je beleeft er plezier aan, en daar gaat het om. Daarom: gewoon geen spijkerbroeken meer naaien, alleen maar naaien wat je met plezier maakt en draagt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vorige week heb ik een wijde broek voor mijn dochter gemaakt. Als patroon een oude van haar gebruikt. Deze stof was heel geschikt voor de lockmachine maar het is me niet gelukt die aan de gang te krijgen. Volgens mij was het goed ingeregen maar er kwam geen normale steek uit. Omdat ik hem af wilde maken de gewone machine genomen.
  Als de vitrage en overgordijnen voor haar klaar zijn , morgen, maar verder stoeien met het locken moet toch eens lukken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het een mooi shirtje zeg. En ik ben onder de indruk dat je hele ingewikkelde dingen kunt maken. Dat lijkt me heerlijk om te kunnen. Zelf kan ik amper een jersey rok in elkaar zetten, ondanks drie jaar naailes. Het ontbreekt me echt aan talent geloof ik...

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen