intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

vrijdag 21 september 2018

Drama

Een vreselijk ongeluk gisteren in Oss, waarbij 4 kinderen overleden zijn en waarbij 1 kind en een begeleidster zwaargewond raakten. Een verschrikkelijk drama. Ik denk dat er heel veel mensen zijn die er door geraakt waren en er de hele dag aan hebben moeten denken. Voor de ouders en andere familieleden is de nachtmerrie begonnen. Nooit zal hun leven meer hetzelfde zijn.

De nieuwssites stonden gisteren vol met lieve reacties en ook met een hoop onzin, want er zijn altijd mensen die een oordeel moeten geven. Ze zeggen dat ze hun kinderen nooit naar de opvang brengen, dat ze het tijdens het ongeluk anders gedaan zouden hebben, dat ze de kinderen nog wel gered zouden hebben. Misschien reageren ze zo uit onmacht, maar zolang zij er niet bij waren kunnen ze dit soort meningen beter voor zich houden. Tegenwoordig denkt iedereen zijn gedachten maar met anderen te moeten delen, hoe kwetsend en pijnlijk ook. En ze herroepen zich dan op het recht van meningsuiting. Maar ze doen er anderen wel heel veel pijn mee.

En er zijn gelukkig altijd mensen die zeggen dat de nabestaanden de reacties ook lezen. En ook al denken sommigen misschien van niet, het is wel zo. Als nabestaande ga je op zoek naar informatie, je leest alles wat over het ongeluk en je kind gaat en sommige opmerkingen komen enorm hard aan. Dan denk je ook: jij zegt iets terwijl je er niet bij was, terwijl je niet eens weet hoe het gegaan is. Je baseert je op geruchten of op hoe jij denkt dat iets gegaan is.



Ik lees niet alle reacties onder een nieuwsbericht, meestal een paar. Dan weet ik alweer genoeg. En heel af en toe schrijf ik een reactie, omdat mensen te ver gaan. Omdat het zo ontzettend dom is wat ze schrijven. En ook is er door mij een tijd geleden een uitspraak in een krantenbericht veranderd, omdat het zo ontzettend kwetsend was. Dat bericht was een dag eerder op de site van de krant geplaatst en een dag later stond het (gelukkig) aangepast in de krant.

Elk kind dat sterft is er één teveel. En het doet er niet toe of het al tijdens de zwangerschap overleden is, of dat het 4 of 17 of 32 of 54 jaar was. Een kind is een kind en als ouder blijf je machteloos en met een voor altijd durend gemis achter.

 Er zijn kinderen die door ziekte of zomaar zonder enige aanleiding of een ongeluk overlijden, er worden kinderen vermoord of ze plegen zelfmoord.

 En helaas sterven er iedere dag kinderen. Ik leef mee met de ouders die gisteren in Oss hun kinderen verloren hebben en ik leef ook mee met al die andere ouders waarvan hun kind gestorven is.

Het duurt nog even, maar op zondag 9 december is het Wereldlichtjesdag. Op deze tweede zondag in december steken over de hele wereld om 19.00 uur mensen een kaarsje aan ter nagedachtenis aan een overleden kind. Omdat het over de hele wereld om 19.00 uur lokale tijd is, zal er in iedere tijdzone wel ergens ter wereld een kaarsje aangestoken worden om een kind te herdenken.

7 opmerkingen:

  1. Ik heb geen nare reacties gelezen, maar ze zullen er ongetwijfeld zijn. Dat is erg.
    Wereldlichtjesdag kende ik niet. Mooi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt helemaal gelijk. Ik haalde gistermiddag mijn kleinzoon uit school en jan en alleman op het schoolplein had een andere versie van het verhaal, zó dom en ongenuanceerd.
    Dit is ook de reden dat ik helemaal niet van Facebook houd, wat een onzin kun je daarop lezen zeg!
    Bepaalde dagen, zoals Wereldlichtjesdag, WereldAidsdag o.d. hoeven van mij persoonlijk niet, het her- en gedenken zit voor mij niet in één bepaalde dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een vreselijk drama. Je kind verliezen, dat is toch het ergste wat je als ouder kan overkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, wat een vreselijke gebeurtenis was dat gisteren. Het heeft mij ook de hele dag beziggehouden. En die arme, arme ouders!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Moest ook aan jou denken gisteren toen ik over het nieuws las.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik wou dat mensen wat meer hun mond hielden bij dit soort onvoorstelbaar erge gebeurtenissen. Die vrijheid van meningsuiting wordt te vaak misbruikt. Nu past toch alleen maar een zeer verdrietig stilzwijgen. De toedracht van ongelukken wordt allemaal heus wel door de officiële deskundigen uitgezocht. Speculeren en oordelen heeft absoluut geen zin.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De afbeelding met tekst die je plaatst, zegt naar mijn mening alles, ben het helemaal met je eens.
    Uiteraard moest ik gisteren gelijk aan jou denken, en aan mijn schoonfamilie, die hun dochter/zus/nicht-enz. verloren toen zij als 21-jarige werd doodgereden door een dronken automobillist.
    Ik kende de Wereldlichtjesdag niet, die is op 9 december, de verjaardag van mijn neef, wiens broer zelfmoord pleegde. En zo is voor mij de cirkel weer rond.

    BeantwoordenVerwijderen