intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 19 juli 2018

slecht slapen

Altijd al was ik een slechte slaper, maar na de dood van Jus werd dat alleen nog maar slechter. De eerste weken na zijn dood sliep ik amper en na 6 weken was ik totaal op en schreef de huisarts me Temazepam voor. Wat een verademing was dat! Opeens sliep ik een hele nacht door en ook nog eens een uur of 7 ook. Heerlijk! Ik knapte er echt van op. Ik mocht 3 slaappillen in de week, maar ik hield het bij 2, want dat leek me veiliger omdat het middel verslavend werkt. En langzaam maar zeker bouwde ik dat ook weer af: van 2 pillen ging ik naar 1 en daarna nog 1 in de 14 dagen en uiteindelijk slikte ik heel af en toe nog zo'n pil als het echt nodig was.

Ik ging dus weer beter slapen maar toch kwam ik op een gegeven moment, zonder dat ik daar misschien echt erg in had, in een ritme terecht die ook weer niet goed was. Het sloop er gewoon in zonder dat ik daar zelf vat op had: gedurende de nacht word ik 4 à 5 keer wakker en meestal is dat maar even. Een enkele keer gebeurt het wel eens dat ik een uur wakker lig en als ik na half 5 wakker word dan kan ik beter gelijk maar mijn bed uitgaan, want dan val ik toch niet meer in slaap. Mijn nachten zijn dus erg kort en erg onrustig.

Sinds februari zit ik in een lichte depressie. In het begin hoopte ik daar zelf uit te komen, maar het ging niet over en ik riep hulp in. Eerst ging ik naar de huisarts die me de vraag stelde of ik naar een psycholoog of antidepressiva wilde. Ik koos voor het eerste en gelukkig maar, want daardoor kwam het inzicht dat mijn depressie een gevolg is van het slechte slapen. En dat slechte slapen komt weer doordat de stress die ik gedurende de dag opbouw, niet goed verwerk en dat resulteert 's nachts in onrust en ook in hyperventilatie als ik ontspannen ben. En door de dood van Jus ben ik ook nog eens mijn veerkracht kwijt.

Stress dus, en dat heeft voor een heel erg groot deel met mijn werk te maken. Maar ook de zorg voor mijn ouders hakt er bij mij flink in. En niet dat mijn ouders zo veeleisend zijn, maar ze hebben wel steeds meer hulp nodig en dat breekt mij dan weer op. Ik zit dus eigenlijk in een vicieuze cirkel, waar ik niet uit kom.

In overleg met de psychologe maakte ik voor vandaag een afspraak met de huisarts, om te kijken waarbij hij me kan helpen met dat slechte slapen en hij heeft mij weer Temazepam voorgeschreven voor 1 à 2 keer in de week. Ik heb gelijk al gezegd dat ik het bij 1 pil ga houden, die ik op een vrijdag of een zaterdag in zal nemen. Temazepam beïnvloedt namelijk je reactievermogen en ik het weekend rij ik vrijwel nooit zelf in de auto, dus hoef ik me ook niet druk te maken of ik wel alert genoeg ben. Als ik 1 nacht in de week fatsoenlijk slaap, ben ik al blij. Naast de slaappillen zal de psychologe me ontspanningsoefeningen leren. 

De problemen die de stress veroorzaken zijn hierbij natuurlijk niet opgelost, maar ik hoop er iets beter mee om te kunnen gaan als ik wat beter uitgerust ben. Morgen ga ik de slaappillen ophalen bij de apotheek en morgennacht hoop ik heerlijk lang door te slapen. Ik heb er nu al zin in!

15 opmerkingen:

  1. Goed dat je hulp hebt ingeroepen! Je gaat verstandig om met het gebruik van de medicatie, dus dan kun je het gerust nemen, wetende dat het je veel zal helpen en je je bewust bent van het gevaar van verslaving. Ik hoop dat je ook bij de ontspanningsoefeningen baat zult hebben, alle beetjes helpen tenslotte. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik slik voor het slapen gaan 1 druppel ........olie en slaap de laatste weken zeker 7 à 8 uur aaneen! Je kunt me mailen als je er meer van wilt weten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan ik inderdaad ook nog proberen.
      Ik heb daar wel thee van gehad, maar dat deed niks. Over die olie hoor ik wel betere verhalen. Bedankt voor de tip.

      Verwijderen
  3. Ik kan alleen maar diep respect voor je hebben, voor hoe je omgaat met alles wat er in je leven gebeurt en gebeurd is. Ik wens je in ieder geval veel rustige vrijdag- of zaterdagnachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een idee zou ook 5 HTP kunnen zijn.
    Groetjes A

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik zal eens op zoek gaan.
      Bedankt voor de tip.

      Verwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat slechte slapen kun je er eigenlijk niet meer bij hebben hè? 't Maakt gevoelsmatig alles dubbel zo erg als je niet uitgeslapen bent. Hopelijk heb je baat bij de oefeningen.
    Denk aan jezelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed dat je hulp heb gezocht want goed slapen is voor alles een goede basis. Wens je een ongestoorde nachtrust morgen en daarna veel baat bij de oefeningen die je krijgt. De situatie verandert niet; wel hoe je ermee omgaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik bedacht mij ineens, maar misschien slaat het nergens op, dat je om af te vallen s'avonds geen wijntje meer drinkt; daar moet je misschien ook even aan wennen, qua slapen. Sterkte toegewenst, en slaap lekker vannacht ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het meedenken maar dat slechte slapen en die depressie heb ik sinds februari ongeveer. Mijn wijntje laat ik nog maar sinds kort staan. Dus het slaapprobleem was er al eerder.
      Ik vind het wel heel erg lief dat je zo meedenkt en me wil helpen.

      Verwijderen