intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 30 juni 2018

Keulen en Aken

Wij zitten vlakbij Aken maar Keulen is ook niet ver weg en eerder deze week gingen we eerst een wandeling door die stad maken. Een groot deel van Keulen werd in WOII verwoest, alleen een deel van de Dom was blijven staan. Als je de stad nadert zie je deze kathedraal hoog boven de stad uittorenen en het is een imposant gebouw.








We liepen naar de spoorbrug en even dachten we dat het op de brug verschrikkelijk druk was:


Maar het was gezichtsbedrog, want wat wij dachten dat heel veel mensen waren, bleken allemaal liefdesslotjes te zijn:


De hele brug hangt vol:


Dit is het Kolumba museum:


Het huidige gebouw is over de resten van de Sint-Columba kerk heen gebouwd en in het museum wordt kerkelijke kunst tentoongesteld. Wij gingen niet naar het museum toe (wij gingen ooit in Rome naar het Vaticaanmuseum toe en daar hebben we genoeg kerkelijke kunst en kerkelijke schatten voor de rest van ons leven gezien), wel namen we een kijkje bij de ruïne van een middeleeuwse kapel:


Keulen heeft mooie gebouwen, het centrum is groot en voor wie van winkelen houdt, zijn er genoeg winkels te vinden. 

Het centrum van Aken is anders, kleiner en daarnaast heeft de stad minder onder de oorlog te lijden gehad. Het is een mooie stad.

We parkeerden de auto in parkeergarage Am Dom en naast de garage was dit gebouw:


We weten niet precies wat voor gebouw het was, misschien een kerk dachten wij, maar ertegenover stond een gebouw met een glazen wand en daarin werd dat andere gebouw gespiegeld:


Op onze wandeling kwamen we al snel bij de Dom terecht:




En van binnen is dit werkelijk één van de mooiste kerken die ik gezien heb. Wij waren 2 jaar geleden in Moskou en daar hebben we ook veel mooie kerken gezien, maar deze Dom van Aken is ook heel erg bijzonder:







Aken was in de tijd van de Romeinen al een geliefd oord door de hete, minerale bronnen. Er werden kanalen aangelegd en baden gebouwd. In de stad vind je in dit gebouw de Elisenbrunnen:


Het gebouw dateert uit 1822. Uit de ondergrondse bron wordt nog steeds water omhoog gebracht. Het water is 46ºC en je kunt er even aan voelen en het zelfs drinken, maar dat deden wij niet:


Voor wie zelf wil ondervinden hoe het is om in water uit een ondergrondse bron te zwemmen, kan terecht in de Carolus Thermen: klik

Wij hebben dat gedaan en het is niet goedkoop, maar wel heerlijk. Het water is tussen de 34ºC en 38ºC (oké er zit 1 afkoelbad van 19ºC tussen, waar ik alleen even met mijn tenen aan gevoeld heb) en ik heb nog nooit zo lang in een zwembad gedobberd als hier. Je draagt in deze thermen trouwens gewoon je badkleding, anders was ik niet gegaan :-) 

Keulen en Aken: het zijn 2 totaal verschillende steden en als ik eerlijk mag zijn vind ik Aken sfeervoller dan Keulen.

2 opmerkingen:

  1. Ik was vorig jaar een paar dagen in Keulen, da was leuk, maar ik vond het geen stad om nog eens naar toe te gaan. Dus misschien moeten we maar eens naar Aken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Keulen vond ik 'gewoon', een stad zoals je overal tegenkomt.
    Aken lijkt me schitterend, mijn man had het er vorige week nog over om er binnenkort eens naartoe te gaan. Nu gaan we zeker. Bedankt voor de mooie foto's. Badpak mee, want ik wil ook naar de Carolus Thermen :-)

    BeantwoordenVerwijderen