intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

woensdag 16 mei 2018

persoonsverwisseling

Al jarenlang ben ik mantelzorger voor mijn ouders. Mijn vader is 91 en mijn moeder is 84 jaar. Vooral mijn moeder sukkelt met haar gezondheid door de Ziekte van Parkinson en de laatste weken is haar gezondheid achteruit gehold. Het gevolg is dat ik momenteel steeds vaker naar hun toega, zodat ik een aantal taken van mijn vader over kan nemen. Ik denk dat ik toch al gauw een uurtje of 6 in de week tijd stop in mijn ouders of iets wat met ze te maken heeft. En dat doe ik met alle liefde.

Een paar dagen geleden gaf mijn vader me een brief van de zorgverzekering die ik maar eens moest bekijken. In de brief stond een berekening van de eigen risico en daar stond een merkwaardige fout in: op 21 februari 2018 zou mijn moeder 2x met de ambulance vervoerd zijn. Raar, want mijn moeder heeft nog nooit van haar leven in een ambulance gelegen.

Gisteren besloot ik maar eens contact op te nemen met de zorgverzekering en de telefoniste verwees me door naar het Witte Kruis. De provinciale afdeling van het Witte Kruis kon me niet helpen, maar ik kreeg wel een telefoonnummer van het hoofd van de ambulancedienst van onze regio, die ik vervolgens belde. Ik legde uit wat er precies mis was en hij zei dat hij het voor me ging uitzoeken. Later op de dag belde hij terug met de mededeling dat het toch wel degelijk om mijn moeder ging: de naam, de geboortedatum, het adres en haar BSN-nummer klopten allemaal en ze was vervoerd omdat ze haar heup gebroken had en mijn vader was meegereden met de ambulance. Oké dan, dus het was mij als dochter en contactpersoon helemaal ontgaan dat mijn moeder haar heup gebroken had? Ik dacht het niet! Mijn moeder valt dan wel te pas en te onpas, maar gelukkig heeft ze nog nooit iets gebroken.

Ik besloot zelf ook nog eens even het één en ander uit te pluizen en ik belde naar de assistente van mijn ouders' huisarts en legde de situatie uit. Ik vroeg me af of er in hun gegevens misschien een fout geslopen was, maar zij kon alleen maar bevestigen dat er op die bewuste datum niets voorgevallen was en ook in het dossier van de verzorging kon ik niets terugvinden over ambulances of een HAP-arts die misschien langs geweest was. Maar eigenlijk wist ik dat al, want ik word overal van op de hoogte gehouden door mijn ouders en door de verzorging.

Toen ik vanmorgen bij mijn ouders was heb ik gekeken of ze misschien een ponsplaatje van iemand anders in haar tas had zitten en dat een ander dan wellicht haar ponsplaatje zou hebben, ze was namelijk begin februari naar de neuroloog geweest en misschien was het daar verwisseld, maar ook dat was niet het geval.

En toen, om een uur of 10 belde het hoofd van de ambulancedienst me op. Het zat hem toch niet lekker, omdat ik zo stellig had geklonken en ik ook op allerlei manieren actie ondernam om te bewijzen dat er een fout gemaakt was. Hij begreep dat ik niet iemand was die op een slinkse manier onder een rekening probeerde uit te komen, wat hij namelijk regelmatig meemaakte. Hij had contact met het ziekenhuis opgenomen en uiteindelijk bleek dat de naam van mijn moeder nergens voorkwam op die bewuste dag, maar er was wel een andere mevrouw opgenomen die op precies dezelfde dag geboren was en om haar ging het dus.

Het hoofd van de ambulancedienst maakte zijn excuses voor de fout die de ambulancemedewerkers gemaakt hadden. Het was erg slordig en hij had het nog nooit mee gemaakt. Nou ja, laten we maar hopen dat het een wijze les geweest is. Ik ben blij dat het opgelost is.

Maar goed, toen moest ik vanmiddag zelf naar de tandarts toe. Ik zat even te wachten en toen werd ineens Meneer W. geroepen. "Het is mevrouw W." zei ik en ik volgde de tandarts naar de behandelkamer. "O," zei zijn assistente "het is geen meneer maar een mevrouw." Ze keek op haar beeldscherm en zei: "Ik zie het al, we hebben hier de gegevens van iemand anders." Ja echt hè! Misschien kan het geen kwaad om eens zorgvuldiger met de gegevens van anderen om te gaan...

1 opmerking:

  1. Ja, computers zijn handig, maar het blijft mensenwerk om de juiste gegevens in te voeren, en daar gaat het blijkbaar nogal eens mis.

    BeantwoordenVerwijderen