intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 27 februari 2024

verzamelingen

Een paar keer per week ga ik verkleed als Michelinmannetje de deur uit, naar het huis van mijn schoonmoeder waar alleen de kachel aangaat als we daar aan het werk zijn. Ik heb het al wat koud gehad! Nu ben ik ook wel een koukleum en daarnaast ben ik gewend om ergens te werken waar de gemiddelde  temperatuur rond de 24℃ ligt. En dat is ook niet altijd zo aangenaam, maar die kou vind ik nog erger. Op den duur is alles koud: mijn vingers, tenen, neus... Ik draag daarom heel veel laagjes over elkaar: een hemd, longsleeve, trui en daaroverheen een dik vest. 

Laatst vertelde ik al over de eierdoppenverzameling van mijn schoonmoeder, maar ze spaarde nog veel meer. Op rommelmarkten en in kringloopwinkels kocht ze vaak serviesgoed, glazen en schalen. Geen dure dingen en vaak iets met een barst erin of een stukje eraf, maar dat vond ze niet erg. Ze kocht iets omdat ze het mooi gedecoreerd vond en naar de staat of het merk keek ze niet.

In de keuken had ze bovenop de kasten en op randjes kannen staan. Mijn schoonzussen en een paar nichten hebben een paar kannen mee naar huis genomen en ik zocht onder andere deze uit:


Vandaag hebben we alle boeken uitgezocht en ik hoef de komende jaaaaren geen boeken meer aan te schaffen of bij de minibieb te halen. Met dit kratje boeken ben ik wel even zoet:


We hebben al veel werk verricht en we zullen nog wel even bezig zijn met het huis leeg te halen. Het is veel werk, maar het is ook best wel gezellig zo met ons allen. 

26 opmerkingen:

  1. Oh ja wat kom je san veel tegen. Maar wel fijn omdat met elkaar te doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad fijn. Het is meestal met een lach en soms met een traan en we zeggen heel vaak tegen elkaar: "ze zou ons nu eens bezig moeten zien."

      Verwijderen
  2. Van alles tegenkomen ,roept soms mooie herinneringen op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ook en het is denk ik ook wel goed voor het rouwproces.

      Verwijderen
  3. Je had best een leuke en aparte schoonmoeder. Het werk dat nu er voor jullie is zullen jullie ook met liefde doen en herinneringen meenemen. De kannen zijn echt mooi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van zo iemand als zij is er echt geen tweede. Soms zei ze dat we na haar dood alles in een container moesten gooien en dan zei ik steevast dat dit niet zou gebeuren. Er gaan wel dingen naar de milieustraat, maar voor alles wat nog bruikbaar is zoeken we een goed plekje.


      Verwijderen
  4. Wat een leuke kannen zocht je uit. Jullie zijn goed bezig, wat fijn data het allemaal zo goed lukt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad fijn. En de ene keer neemt de ene broodjes voor tussen de middag mee en de andere keer weer iemand anders. Het gaat allemaal heel erg netjes.

      Verwijderen
  5. Oh, jammer dat je het zo koud hebt... Daar kun je je echt naar van gaan voelen.
    Het is mooi om dit met elkaar te doen, ook een stuk verwerking...
    Soms is het goed om dingen nog een poosje te bewaren. Je kunt het altijd nog weg doen.'
    Zo heb ik het zelf ook gedaan toen mijn vader overleed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben zelf ook niet van het te snel wegdoen van dingen. Afgelopen zaterdag waren we op twee verschillende plaatsen bezig: de schoonzussen waren een wandmeubel aan het leeghalen en een nichtje en ik waren in de keuken bezig. En op zo'n manier ontgaan je dan toch wel wat dingen. Vandaag heb ik daarom nog eens in de dozen gekeken waarin we alles gedaan hadden. Het is beter om samen op één plek bezig te zijn en dat hebben we vandaag gewoon weer gedaan.

      Verwijderen
  6. Het heeft ergens ook iets moois om samen langzaam het huis van een dierbare leeg te ruimen. Alles gaat door jullie handen en waarschijnlijk worden daardoor mooie herinneringen opgehaald.
    Marja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij veel dingen is het: dat heeft schoonmoeder van die of die gekregen. Of ze heeft het gekocht toen we samen hier of daar waren. Wij schoonzussen vullen elkaar dan ook weer aan.

      Verwijderen
  7. Er komt van alles boven water in zo'n huis. Veel herinneringen maar ook leuke kannen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze had niet veel dingen die echt veel waard zijn, maar dat is misschien ook nog wel het leuke. Ze kocht wat ze mooi vond en het liefst voor een klein prijsje.

      Verwijderen
  8. Wat een prachtige kannen! Een warme herinnering, ook al is het huis koud nu....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is zo goed om samen het huis van een dierbare op te ruimen. Veel herinneringen met een lach en een traan en tijd om samen te rouwen.
    Mijn moeder verzamelde ook kannen, ook om het decor. We hebben allemaal een paar gekozen en de rest ging naar een kringloop winkel voor een goed doel!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk toch, al die kannen! Er gaat ook nog een emaillen melkkoker naar mijn broer toe. Ik zat vorige week samen met hem op een verjaardag en ik vertelde over alle verzamelingen van mijn schoonmoeder. Hij zei dat hij niets spaarde, totdat hij een melkkoker kocht en er nog één van iemand kreeg en nu heeft hij er al een paar in verschillende kleuren. En zo ontstaat dus een verzameling.

      Verwijderen
    2. Wat leuk! Zo begon ik ooit een bepaalde vorm Maria met kind beeldjes te sparen. Maria in een gelijkbenige driehoek vorm waar het kindje tegenaan ‘geplakt’ was. Vond er ooit eentje aan de straat (gratis meenemen) en had er op het laatst een stuk of 15!
      Thea

      Verwijderen
  10. Bij mijn schoonouders hebben we dit ook samen gedaan. Schoonmama had ook al hier en daar stickertjes onder geplakt voor spullen die ze al aan kinderen/ kleinkinderen beloofd had. Fijn dat jullie zelf nog veel spullen kunnen gebruiken. Leuke kannen heb jezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook handig.
      Ik weet wel dat de sieraden van mijn moeder bij de notaris beschreven zijn. Ik heb geen idee wat er tzt naar mij toekomt, dat zie ik tegen die tijd dan wel.

      Verwijderen
  11. Mooi, zo allemaal verschillende kopjes en kannen en schalen. Ik hou daar ook van.
    Als de boeken uit zijn, ga je ze dan ook in een ruilbieb zetten? Of wil je ze bewaren als souvenir?

    BeantwoordenVerwijderen