intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 5 september 2022

terugweg

Op weg terug naar huis, maakten we een stop bij de Brunssummerheide.


Wij houden van heidegebieden en op de Brunssummerheide waren we nog niet eerder geweest. Het viel ons daar zeker niet tegen! Naast heide zijn er zandvlaktes, heuvels, bossen en vennen. Genoeg afwisseling dus.  



Door de droogte dit jaar, is de heide lang niet zo mooi als tijdens nattere jaren. Het zag er allemaal wat flets en verdord uit. Maar ja, daar is weinig aan te veranderen en we vonden het toch wel mooi. 



Het was een goede dag om te wandelen: het was rond de 28℃, maar er stond een fijn windje. En doordat er veel bomen waren, konden we regelmatig de schaduw opzoeken. 



En na onze wandeling op de heide zat ons uitstapje er toch echt op en reden we terug naar huis.

In Limburg hadden we een slechts paar druppels regen gehad. Zoonlief stuurde eergisteren een foto waarop te zien was dat het bij ons thuis hard aan het regenen was. Het was kort maar krachtig geweest. Onze regenwatertank was van 150 liter ineens weer aangevuld tot 750 liter. De schade in de tuin door de harde regenval viel mee: er was een plant (kaasjeskruid) omgewaaid/geregend en de blauwe regen was voor een deel losgekomen. Het viel me nog mee dat de zonnebloemen niet helemaal plat lagen. 

De stengels kaasjeskruid staan nu binnen in een vaas op het dressoir en de blauwe regen heb ik weer een beetje gefatsoeneerd. 

18 opmerkingen:

  1. Op Tholen nog steeds helemaal niks. We hebben nog steeds half gevulde regentonnen dus de tuin doen we nog steeds.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was daarnet in de tuin bezig en de bovenlaag van de grond is nog steeds vochtig door die regenbui van zaterdag. Dat werkt lekker. Voor vanmiddag staat er hier ook regen op de weerapp.

      Verwijderen
  2. Mooie foto’s!
    Hier (z.o. Drenthe) is nog geen druppel regen gevallen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Zoals het er nu naar uitziet gaat het hier in het zuidwesten vanmiddag en eind van de week ook regenen. Maar eerst zien en dan geloven, zeggen wij altijd.

      Verwijderen
  3. Hier is bij plekken de hei ook helemaal bruin echt heel dor tijd voor regen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo mooi dieppaars als anders was de heide nu niet. Het hoeft voor mij echt niet de hele zomer te regenen, maar iets meer neerslag dan dit jaar vind ik echt niet erg.

      Verwijderen
  4. Hier nog geen druppel en lege tonnen dus. (Bettie)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is voor vanavond code geel voor Zeeland en Noord-Brabant afgegeven voor kans op onweersbuien. We gaan het zien...

      Verwijderen
  5. Kom over 10 à 15 jaar maar eens op de Brunssumerheide. Langzaamaan verandert dit gebied van alleen maar dennen voor de mijnbouw naar steeds meer gemengd bos. Ook is de Rode Beek heel erg veranderd. In mijn jeugd kon je erin zwemmen, hij liep nl.in een geul. Nu is het meer een vlakke stroom geworden. Mede door ondergrondse veranderingen. Er loopt een breuk onder de heide.
    Een andere oorzaak van het uitdrogen van de Brunssumerheide is de enorme bruinkoolgroeve Garzweiler over de grens met Duitsland. Deze stoot tevens enorme hoeveelheden stikstof uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb even over de winning van bruinkool gelezen, want daar weet ik niet veel van af. De centrales zorgen voor de grootste uitstoot van CO 2 in Europa. Dat is nogal wat! En de winning van bruinkool blijft nog zeker tot 2045 doorgaan, dus daar zijn we voorlopig nog niet van af.

      Verwijderen
  6. Mooie foto's weer. Hier in het midden van het land is nog geen drup gevallen, misschien vannacht?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 28 graden vind ik best heel warm, maar met een windje erbij is het inderdaad wel te doen denk ik. Het ziet er mooi uit daar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was die dag niet benauwd. Vandaag gingen we weer wandelen, het was een graadje warmer en behoorlijk benauwd. Het was gelijk een stuk onaangenamer.

      Verwijderen
  8. De heide bloeide heel vroeg dit jaar. De kleuren zijn al heel erg vervaagd. Het zal ook wel aan de droogte liggen maar op de Loonse en Drunense Duinen was de kleur wel heel mooi. Is ook alweer drie weken geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zal er ook wel mee te maken hebben. Alles is een stuk vroeger dan voorgaande jaren.

      Verwijderen
  9. Wij waren onlangs ook in de Stabrechtse heide, ze stond er mooi bij vond ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was dan anders dan op de Brunssummerheide. Het is een heel erg mooi gebied, maar het was er echt droog en verdord.

      Verwijderen