intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 23 januari 2022

zaaien

In de nieuwsbrief van Gardeners' World stond het volgende:

Lentekriebels: begin nu al met het zaaien van perkplanten

Maak plaats op je vensterbank of in de serre! Door nu perkplanten te zaaien neem je niet alleen een voorschot op dat heerlijke lentegevoel, maar heb je ook de keuze uit heel veel zaden.

En dat vond ik een goed idee! 

Op weg naar mijn moeder reed ik langs het tuincentrum om een zak zaai- en stekgrond te kopen. De bloemzaadjes die ik in huis had, moeten eigenlijk pas vanaf maart onder glas gezaaid worden. Toch heb ik er al een klein gedeelte van in mijn kweekbakje gezaaid en de rest zaai ik dan later wel. Ik zie wel of het iets wordt! Op het www heb ik ook nog zaadjes van plantjes gekocht die ik in februari onder glas mag zaaien en februari is het tenslotte bijna. Ervaring met perkplanten opkweken heb ik trouwens niet. Dit wordt het eerste jaar dat ik dit probeer.

Afgelopen zomer/najaar heb ik zelf veel zaadjes geoogst van planten uit een pluktuin en uit mijn eigen tuin. Dat moet allemaal later pas gezaaid worden want dat wil ik zoveel mogelijk op de plaats van bestemming doen. Het is nog maar januari en ik moet nog veel geduld hebben, maar wat kijk ik uit naar het voorjaar!


18 opmerkingen:

 1. Wat een goed idee! Het is inderdaad aftellen naar het voorjaar... ik kijk er ook naar uit!
  groetjes, Alice K.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van als maar dat donkere weer en de mist, worden we niet echt vrolijk...

   Verwijderen
 2. Goed idee. En ja het brengt het voorjaar gewoon wat dichterbij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het iets wordt mogen ze, net als gekochte perkplantjes, pas na ijsheiligen naar buiten.

   Verwijderen
 3. Ik hoop dat er veel van je zaadjes zullen ontkiemen tot mooie plantjes. Ik herken je lentekriebels, woon nu een paar maanden in een ander huis, dus deze tuin is nieuw voor mij, kan niet wachten wat er allemaal boven de grond zal komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn zakjes met zaad liggen ook al klaar. Zal toch nog even geduld moeten hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om zelf plantjes te zaaien .helaas heb ik geen serre of vensterbank en moet ik wachten op beter weer .Toch is het af en toe gelukt en vooral jaren geleden met zonnebloemen waar we eindeloos van hebben genoten en die meters hoog werden met prachtige kleuren

  PS ik reageer nu onder dezelfde naam maar heb een nieuw blog .Ik kan niet meer op mijn oude blog door een fout met mijn google account

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is vervelend!

   Vorig jaar heb ik zonnebloemen gezaaid, maar die zijn niet boven gekomen. Dit jaar probeer ik het weer opnieuw.

   Verwijderen
 6. Nog niet aan het zaaien, maar de afgelopen weken wel 2 kleine kerstboompjes met kluit gered van de afval container. Weet niet of ze het gaan redden, maar toch een poging gedaan. Als ze het niet redden dan mogen ze toch in de tuin blijven, dan maak ik ze klein en gaan ze door de tuingrond , dan leveren ze weer voedsel op voor de andere planten. HEtzelfde doe ik met uitgebloeide bloembollen. Toch steeds weer verassend hoeveel er toch weer uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook wel een idee.
   Mijn kleine kerstboompje staat in een pot buiten en lijkt het te blijven doen. Hij had binnen ook vrijwel geen naalden verloren.

   Verwijderen
 7. Wat een leuk idee!
  Zo is het tòch al een beetje voorjaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Reacties
  1. Ik kan bijna niet wachten, maar ik zal toch nog veel geduld moeten hebben.

   Verwijderen
 9. Het is een leuke manier om alvast met de lente bezig te zijn inderdaad. Ik ben benieuwd naar je resultaten!

  BeantwoordenVerwijderen