intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

vrijdag 10 december 2021

maanvrouwtje

 Kijk, daar ging ik weer in pak:


Een mouwschort, overschort, handschoenen, ffp2 mondmasker, haarnetje en spatbril. En het is heel erg warm om daar in te werken! 

Op mijn bericht van gisteren kreeg ik al de vraag hoe je dat doet. Wij poetsen met wegwerpdoekjes waar een desinfecterend schoonmaakmiddel inzit en daar wordt een kamer eerst mee gereinigd. Alles waar een bewoner aan gezeten kan hebben maak je schoon met zo'n doekje. Dingen als matrassen hebben een kunststof hoes en zijn sowieso nat afneembaar.  En grote objecten zoals gordijnen worden op de plaatsen waar aan gepakt wordt schoongemaakt. Na het schoonmaken wordt alles nog eens over gedaan met een desinfectiemiddel.

Als een kamer schoongemaakt is worden alle dingen die we gebruikt hebben weggegooid of ook gedesinfecteerd. Al bij al is het een hele klus en vandaag hadden we maar één kamer, maar vorig jaar heb ik in een ander verzorgingshuis op twee afdelingen gewerkt waar corona heerste. Laat ik maar zeggen dat ik me daar niet verveeld heb...

De angst dat een hele afdeling in quarantaine moet, zit er enorm in. Dan werk je dus hele dagen in deze beschermende kleding en is de kans op sterfgevallen onder de bewoners groot. Zoiets is enorm verdrietig. En nog altijd zijn er mensen die het niet begrijpen en komt er soms toch visite binnen die het dragen van een mondkapje onzin vinden en er onder uit proberen te komen. Het zijn vaak dezelfde mensen die er op aangesproken moeten worden en dat is gewoon frustrerend. 

25 opmerkingen:

  1. Ik weet niet of ik me dan nog netjes zou kunnen gedragen tegen dat soort mensen. We zullen het toch echt samen moeten doen ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij idem dito, en zo achter mijn bureautje denk ik dan dat er tegen dommigheid niet te vechten of te argumenteren valt. Maar weet ook dat ik ze dat wel op -waarschijnlijk weinig vleiende manier- duidelijk zou maken.
      Wat zou ik graag willen dat de leiding van het tehuis of instelling dergelijke onwillende mensen de toegan zou kunnen ontzeggen.

      Verwijderen
    2. Momenteel wordt het netjes tegen deze mensen gezegd. Alle eerste contactpersonen krijgen ook een mail waarin verteld wordt wat de regels zijn en dan hopen we dat dit helpt. Maar ja, zoals ik al zei: er zijn er altijd die de regels proberen te ontwijken. Wij vinden het zelf vervelend om als politieagent te moeten optreden. Als het de spuigaten uitloopt schakelen we de leidinggevende in. De leidinggevenden hebben het nu trouwens ook erg druk om alles rondom de pandemie te regelen. Ze hebben overleggen tot 's avonds laat, regels moeten bijgesteld en aangescherpt worden. Ze vallen in voor zieke leidinggevenden en daarnaast gaat het gewone werk ook nog door. Ze hebben het heel erg druk om alles op de rit te houden.

      Verwijderen
  2. Zwaar werk zeg, en het gedrag van sommige bezoekers is echt onbegrijpelijk. We moeten het samen doen, en als er ergens regels gelden heb je de keuze: je houdt je aan die regels, of je blijft weg. Dat geldt "normaal" ook, waarom zou dat t.a.v. Corona anders zijn?! Ik hoop dat de bewoners gezond blijven, en dat dit de laatste keer was dat jullie dit zware werk in die kleding moesten doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat hoop ik ook, maar eerlijk gezegd ben ik toch een beetje pessimistisch... Ook als er een uitbraak op een andere locatie komt heeft dat effect op ons. We moeten elkaar zoveel mogelijk helpen, alleen zijn er onder het personeel momenteel ook enorm veel zieken. In mijn eigen team is daardoor de bezetting al een paar weken ook erg krap.

      Verwijderen
  3. Het lijkt me ook behoorlijk vermoeiend zo te moeten werken. Sterkte met alles

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is het ook. Het is warm, je bent ergens toch beperkt in je bewegingen en die spatbril beslaat steeds.

      Verwijderen
  4. Wat een werk zeg en dan ook nog in die warme pakken. Jullie zijn echt goud waard.
    Sterkte voor de komende tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nou mevrouw W. jij hoeft niet bang te zijn dat we je herkennen op straat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eens met Pourquoi Pas, maar ook met iedereen hier die het al aangeeft; respect voor je. Je doet het allemaal maar en lijkt me enorm warm zitten, vooral omdat je actief bezig bent en niet achter een laptopje zit en dat werken noemt.
    Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het werk wat ik doe is fysiek al zwaar, dat is zo. Je bent constant in beweging en dingen aan het verzetten en dan moet je ook nog eens een vloer in de badkamer schuren en alles stofzuigen. Nu ben ik dat uiteraard wel gewend, maar in zo'n pak is het een stuk zwaarder allemaal.

      Verwijderen
  7. Goed dat je dit eens helemaal beschrijft en laat zien. Wat een beperking om zo te werken en de medemens te helpen, ik heb er echt respect voor. Ik geloof niet dat ik het zou volhouden...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      We mopperen eens en we zuchten eens en uiteindelijk komt het allemaal wel goed.

      Verwijderen
  8. Mijn schoonmoeder ligt momenteel in een verpleegtehuis voor revalidatie. Het stoort ons juist dat het personeel helemaal niet ingrijpt als andere bezoekers zonder mondkapje, of met een grote groep op bezoek komen. Dan zegt mijn man er iets van, maar dan heb je ruzie!
    Of staat de lift vol met personeel en willen ze je er (heel lief!) ook nog wel bij laten, terwijl er een poster hangt met max. 2!
    Raar dat er besmettingen zijn?
    Fijn dat jullie zorgvuldiger met je patinten/bewoners omgaan.
    gr. Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons word er best wel op gelet. Bewoners die op de gang lopen zonder mondkapje worden daar op gewezen, bezoek wordt er op gewezen en zelf letten we er ook op dat we, indien mogelijk, afstand houden.

      Beterschap voor je schoonmoeder!

      Verwijderen
  9. Wat een werk zeg, en dat dan nog met zo'n warm pak aan. Respect!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik maak schoon op een zorg instelling voor mensen met lichamelijke en geestelijke beperkingen. Er zijn verschillende woongroepen met verschillende doelgroepen. 2 van mijn huisjes zijn op een locaie met voornamelijk ouderen. Ik werk er pas sinds kort , maar mijn collega al ruim een jaar en er zijn tot nu toe 6 mensen overleden in dat jaar. We werken er nu ook al weer een maand ook in beschermende kleding en met een mondkapje. Vorige week was mijn collega een dagje vrij en kwamen er 2 invallers, jongens van een jaar of 21 en moeten wij nu ook zon schort aan voor dat ene uurtje ???? Ja ,ook jullie, nou dat vonden ze maar overdreven en ik moest moeite doen om niet boos te worden, dus hield ik het maar op dat het nu eenmaal de voorschriften zijn. Onze eigen werkgever, wij werken voor een extern schoonmaakbedrijf laat eigenlijk niet echt van zich horen en desinfectie middelen worden pas geleverd als we een aantal keren doorgegeven hebben dat alles op is. Van de week kregen mijn collega en ik allebei een mooie bos bloemen voor onze inzet van de huisjes zelf. Terwijl wij gewoon ons werk doen en de begeleiders op de huisjes zelf ook hard werken om de bewoners die ook al 4 weken nergens heen mogen en op hun kleine kamers moeten blijven toch goed te verzorgen en vooral ook bezig te houden. Dus petje af voor al die mensen in de zorg .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben het geluk dat we zelf onze producten bestellen en dat er voldoende desinfecterende middelen in voorraad zijn. Dat is wel makkelijk. Van je baas vind ik het niet echt slim dat hij, juist in deze tijd, niet goed naar jullie signalen luistert.
      Het is goed dat je tegen die jongens gezegd hebt dat ze zich aan de voorschriften moeten houden. Einde discussie is dat. Zij moeten zich net als iedereen aan de regels houden.
      Leuk dat jullie een bos bloemen gehad hebben en jullie hebben dat ook dan echt verdiend.

      Verwijderen