intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 5 april 2021

wandelen

Vraag van de dag: wat was vroeger jouw droombaan? 

Ik wilde 'iets' met sport doen, maar omdat daar bij ons in de buurt toen geen opleiding voor was en ik helemaal naar Papendal moest, is dat afgeketst. Achteraf gezien denk ik ook dat het niets voor mij geweest zou zijn, maar als zeventienjarige zag ik dat natuurlijk niet. 

🏀 🏃 🏈 🏃 🎾 🏃 🏀

In een oude Libelle las ik een interview met Twan Huys over zijn boek Wandellust. Ik wist dat hij dit boek geschreven had, ik wist ook hoe de kaft eruitzag, maar dat was voor mij nog geen aanleiding om het boek te lezen. Maar na het lezen van dat interview was mijn interesse wél gewekt. Omdat het boek er ook als luisterboek is, voorgelezen door Twan zelf, luisterde ik ernaar. 

Het boek gaat over wandelen in het algemeen en herinneringen van Twan, wandelingen die hij met bekende en onbekende mensen maakt en over de natuur. Ik heb het zo ongeveer in één keer afgeluisterd! In het boek komen natuurgebieden aan bod waar ik zelf gewandeld heb (de Manteling, Vijlen, het Leudal) en dat geeft wel herkenning. Maar het overgrote deel van de natuurgebieden ken ik niet en dat is ook helemaal niet erg. Je hoeft er niet geweest te zijn om het verhaal dat bij een natuurgebied hoort, mooi of interessant te vinden. 

Inmiddels wandel ik zelf alweer vier jaar. Ik begon met wandelen toen kort na de dood van onze jongste mijn vriendin vroeg, of ik samen met haar aan een georganiseerde wandeling mee wilde doen. Dat wilde ik wel, alleen moest ik daar wel voor oefenen. En zo startte ik met mijn wandelcarrière. Ik wandelde samen met mijn vriendin en ik wandelde ook alleen. Dat eerste jaar maakte ik de wandelingen eigenlijk niet echt bewust. Ik luisterde naar muziek en maakte mijn kilometers. Nadenken deed ik ook niet echt. Maar het was wel goed voor me. 

Soms gingen manlief en ik ergens samen wandelen of maakten we een stadswandeling. Het was namelijk fijn om ergens te zijn waar niemand ons kende. In die tijd zag ik het niet als een vlucht, maar achteraf gezien was het dat misschien wel. Anoniem waren wij gewoon zomaar een man en een vrouw, hier waren wij de ouders van die overleden jongen. En ook de afleiding van wandelen op onbekend terrein deed ons goed. En dat onbekende zoeken we nu nog steeds op. In het begin wandelden we af en toe samen, pas een jaar nadat ik zelf een wandelaar geworden was, werd manlief dat ook en eigenlijk was hij nog wel fanatieker. 

Wandelen, de natuur en geschiedenis horen voor mij bij elkaar. In die vier jaar ben ik veel meer te weten gekomen over wat ik hoor en zie en ik herken veel meer vogels en planten dan vroeger. Ik heb twee apps op mijn telefoon om planten te determineren, waar ik regelmatig gebruik van maak. En meestal zoek ik pas na een wandeling naar bijzonderheden over bepaalde gebieden, dorpen en steden die ik dan vervolgens op mijn weblog met jullie deel. 

Wij wandelen heel veel over polderwegen, al dan niet verhard. Wij houden van de afwisseling in de polders. Op het strand kom ik ook heel erg graag. Liever dan manlief. Waar wij wonen zijn geen (grote) bossen, dus daar gaan we meestal heen als we een paar dagen weg zijn of in combinatie met iets anders (familiebezoek, boodschappen).

De wandelingen met vriendin liggen momenteel even stil. Ze heeft weer kanker. Zes jaar geleden had ze borstkanker en nu is het terug. Ze is nog in afwachting van een paar uitslagen en het te volgen traject. Zij zal zelf aangeven wanneer ze weer kan en wil wandelen. En wat wel en wat niet gaat.


6 opmerkingen:

  1. Vreselijk voor je vriendin. Ik hoop dat ze deze herval goed doorkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja wandelen kan heel fijn zijn en helen. Wat naar van je vriendin. Wat hoor je dat toch vaak hè, dat je denkt dat het klaar is, maar niks hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geen droombaan, maar waar ik als kind keihard voor trainde, was naar Papendal gaan. Niet om er les te geven, nee, ik wilde ons landje vertegenwoordigen op de Olympische Spelen! Jarenlang trainde ik keihard, en zowaar, ik kreeg een uitnodiging voor Papendal, maar mijn ouders zeiden nee! Want dan moest ik doordeweeks daar wonen, en school en trainen combineren, dat vonden ze maar niks! Ik ben nog wel een tijdje blijven turnen, maar het plezier was er voor mij af. Ik had mijn doel bijna bereikt. Nog altijd begrijp ik niet waarom ze me niet eerder vertelden dat ze het me niet zouden toe staan, want dat dat mijn doel was, wist iedereen!
    Wat ontzettend triest nieuws voor je vriendin! Hopelijk kunnen ze snel aan haar behandeling beginnen, en slaat die goed aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn droombaan is en was ambtenaar worden en dit ben ik al ruim 22 jaar. En nee, je zit echt niet 8 uur achter de laptop of pc.

    Wandelen is heerlijk, ik woon vlakbij het strand en bos.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Van een droombaan had ik nog nooit gehoord toen ik ging werken met 16 en erg veel ambitie had ik ook eigenlijk niet. Achteraf kan ik zeggen dat ik graag een grafische opleiding had moeten doen, wel later korte cursussen bij Grafisch Lyceum kunnen doen gelukkig.

    Ben ook een tijd overspannen of burn-out gehad na scheiding die veel energie kostte en van de bedrijfsarts moet ik toen ook wandelen, dat deed ik na halve dagen werken in Meijendal want dat was er vlakbij. Hielp ook echt.
    Helaas kan ik het niet meer door artrose.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn droombaan was vroeger schrijfster worden en wonen in een hutje op de hei. Nu ben ik blogger en woon op het platteland. Ik mag niet mopperen : )

    BeantwoordenVerwijderen