intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

vrijdag 8 januari 2021

aan de haak geslagen

Vraag van de dag: wat zou je doen met al het geld in de wereld? 

Voor onszelf zou ik een nieuw huis laten bouwen en ook voor zoonlief zou ik voor een mooi huis zorgen. Daarnaast zou ik met het geld kunnen afdwingen dat er minder uitstoot van CO2 komt. Commerciële palmolie-plantages zou ik laten opdoeken en daarvoor in de plaats duurzame alternatieven introduceren. En ik zou ook andere duurzame projecten steunen. En er zou niemand honger meer hoeven te hebben. 

💶💶💶💶💶💶💶💶

Een nieuw jaar en tijd voor een nieuwe hobby:


Haken!

Vroeger op school heb ik leren haken toen ik een jaar of zeven was. En ik besloot al snel dat ik haken niet leuk vond. Met breien was ik wel gelijk weg en ik heb later heel veel truien gebreid. Toen ik op de Mavo zat was breien echt een rage. Later breide ik ook truien voor mijn kinderen. Maar ik kreeg last van mijn schouder en breien deed daar geen goed aan. Af en toe probeerde ik het breien nog wel op te pakken, maar het ging niet meer en ik nam daarom het besluit om nooit meer te breien. 

En nu heb ik besloten om te gaan haken zodat ik eens iets anders om handen heb dan naaiwerk.


Mijn eerste projectje ben ik gestart en heb ik ook alweer een paar keer een stuk moeten uithalen, maar dat vind ik logisch. Ik ben niet zo'n wondermens die gelijk vanaf de eerste keer alles kan. Ik hoop trouwens dat ik van haken geen last van mijn gewrichten ga krijgen. 

Vroeger op mijn lagere school leerden de meisjes naast haken en breien ook nog borduren. De jongens kregen handenarbeid. Ik heb werkelijk geen idee wat de jongens daar leerden. Ze kregen handenarbeid ook in een ander lokaal, dus dat zagen wij meisjes niet. 

Mijn moeder heeft vroeger heel veel gehaakt. Vaak waren dat grote projecten als spreien en gordijnen, maar het meest favoriet waren haar pannenlappen, waar de hele familie van voorzien werd. Ik denk dat ik ook nog wel ergens een setje heb liggen. 

🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴

Laatst zat er in mijn Too Good To Go pakket een venkelknol. Ik had venkel wel eens in een restaurant gegeten, maar zelf had ik het nog nooit klaargemaakt. Ik zocht en vond een recept: klik! 


Omdat het me zo goed beviel, maakte ik het gisteren weer klaar. Man en zoon blieven dit niet. Ik vind het heerlijk! De steeltjes moeten van tevoren van de venkelknol afgesneden worden en kunnen gebruikt worden om te garneren, maar ik doe die door mijn dagelijkse smoothie of door een salade of door de soep. Ook lekker!

Hierbij wil ik je alvast een goed weekend wensen!


16 opmerkingen:

  1. Die venkel ga ik ook eens zo maken!
    Haken is veel minder belastend voor mijn gewrichten, ook omdat de projectjes vaak kleiner zijn. Succes en veel plezier ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op mijn Montessorischool hadden we alles, handwerk les en handenarbeid. En met een moeder die hardwerkjuf was altijd veel aan handwerken gedaan.
    Breien vind ik minder leuk om te doen, vooral omdat uithalen en steken ophalen lastig is en ik ben nogal slordig dus uithalen is wel eens nodig.
    Haken is makkelijker voor mij. Ik ben nu bezig met een trui van haakgaren vd wibraa dat mijn naam draagt, yja daar moet je wat mee.
    Als die af is ga ik aan nieuwe pannenlappen en vaatdoekjes en ik ben bezig met de Cosy deken voor komend jaar op bed, Zijn blokken in verschillende steken en heb je weinig op schoot

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zat op precies zo'n school, maar zag wat de jongens maakten, doordat ik een oudere broer had die natuurlijk zijn gemaakte spulletjes mee naar huis nam. Ik kan me er nu niet veel meer van herinneren, maar een hoofd van boetseerklei, dat later was beschilderd, heeft jarenlang in de kast in de woonkamer gestaan.
    Leuk dat je het haken oppakt. Er zijn ergonomische haaknaalden, die veel gebruikt worden door bijvoorbeeld mensen met reuma, die zou ik je zeker adviseren. Ik kan al jaren niet meer breien met gewone breinaalden, maar zoals je op mijn blog regelmatig ziet, brei ik wel. Ik gebruik altijd rondbreinaalden. Voor mij is het geestelijke en lichamelijke ontspanning, en het blijkt heel nuttig voor mijn fijne motoriek. Misschien het proberen waard voor jou?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is zo leuk aan zo'n pakket lijkt me, dat je nog eens nieuwe gerechten uitprobeert! Dat boek Doekjes breien heb ik ook in de boekhandel gezien, toen ze nog open waren. Ziet er superleuk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat is dat toch met mannen en groente??
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat recept staat nu ook op mijn lijstje, lekker gezond en gemakkelijk (dat laatste toch op het eerste zicht).

    Haken is één van de enige handwerken dat ik nog zou zien zitten, voor al de rest heb ik twee linkerhanden. Eerlijk gezegd had ik indertijd ook liever handenarbeid gehad, stof en draad liggen me niet.

    Wat zou ik doen met veel geld? Evenredig verspreiden over de wereld, er is zoveel ongelijkheid. En mijn kinderen wat sponseren, ze kunnen het echt nog gebruiken

    Prettig (koud, brrrrr) WE.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn favoriete venkelrecept (naast wat je hier laat zien, ook lekker!) is een ovenschoteltje of stamppot met venkel, aardappel en stukjes gerookte makreel (als je vis eet). ZOOO lekker en makkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Venkel is wel een smaak waar je van moet houden (doe ik). Jouw witlofrecept maakt mijn dochter nog steeds :) Leuk dat haken; moet ik mezelf ook nog steeds leren. Ik brei liever, maar wie weet verandert dat nog wel.
    Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat was bij mij op school net zo en ik had geen broers, dus ook geen idee wat ze uitspookten.
    Mijn 1e breiwerk op school was een speldenrol: ongeveer 15 steken en dan heeeeel lang ribbels breien, dat product oprollen en rolletje vastzetten, koordje draaien en dan ophangen...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een leuke reacties. Dank jullie wel ❤️🥰

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Oh vergat nog antwoord te geven op de vraag vd dag: Ik hoef niet al het geld vd wereld. Alleen iets meer dan ik u heb zodat er makkelijk achterstallig onderhoud aan huis gedaan kan worden. En mijn zus wat geven maar dat is lastig omdat ze in de bijstand zit. Wat je dan krijgt in geld moet je dan eerst opeten. Hoe het zit met bv een auto weet ik nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. DAt lijkt me echt verschrikkelijk al het geld van de wereld hebben ...

    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ben het deels met de reactie van Mrs T eens ,wat moet je met al het geld van de wereld .Maarrrr met een leuk bedrag zou ik wel graag een leuk klein vrijstaand huisje willen en een leuk huisje voor mijn dochter kunnen kopen.Als het nog niet op is het liefst een opvang ergens maken voor zwerfpoezen zodat zij het ook goed hebben .Venkel heb ik wel eens gegeten maar nee het is niet echt mijn ding .Haken kan ik wel maar ben er niet echt goed in ,vroeger haakte ik wel kleertjes voor mijn dochter haar poppen .
    Ik wens je een goed weekend ,Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  14. De smaak van anijs zoals in Venkel vind ik heerlijk. Breien daarentegen kan me niet bekoren. Het gaat daardoor ook verkeerd. Ik laat steken vallen, dan let ik niet op. Vreselijk. Ik ben al drie jaar aan een trui bezig.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. ohhh leuk al die lapjes, gezellig,
    ik ben niet goed in handwerken:-)

    maar je recept lijkt me heerlijk die heb ik opgeslagen,
    ja ik zou met al het geld van de wereld de natuur op nummer 1 zetten..

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Deze week kwam ik een mooie spreuk tegen.. Geld is een prima knecht, maar een vreselijke baas. En dat is ook hoe ik er tegenaan kijk..
    Wat leuk dat je gaat haken! Ik hoop dat je het fijn vindt om te doen!

    BeantwoordenVerwijderen