intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 8 november 2020

lekker goedkoop

Weet je wat, dacht ik gisteren, ik ga dat gewoon eens doen met die brandnetels, gewoon eens soep koken. En dus ging ik naar buiten en knipte de mooiere stukken van de stengels af, totdat ik een halve emmer vol had. Daarna deed ik er water en zout bij, zodat de beestjes dood zouden gaan, want beestjes zaten er genoeg in. Vervolgens plukte ik de blaadjes van de hardere stelen en zette die nog eens een tijd in water. 

Ik had verschillende recepten voor brandnetelsoep op internet opgezocht en ik besloot om van de brandnetel eerst gewoon maar eens een simpele soep te koken met ui, 2 aardappels, groentebouillon en een teentje knoflook. 


En die handschoenen waren natuurlijk wel nodig tegen het prikken...


Na de soep twintig minuten gekookt te hebben, pureerde ik deze met de staafmixer en wat overbleef was een mooie groene soep, die ik op smaak bracht met zout en peper.


En de smaak...tja, hoe zal ik het noemen, kruidig? Ik denk dat dit wel het meest in de buurt komt. Het is een andere smaak dan ik gewend ben. Voordat ik deze kom soep op ging eten roerde ik er nog wat zachte geitenkaas doorheen. De rest van de soep is in porties de vriezer ingegaan.

De brandnetels groeien gratis en voor niks in onze tuin en langs de slootkant doet deze plant het erg goed. En eigenlijk is het voorjaar de beste tijd om te oogsten, maar ik kwam gisteren toch nog genoeg jonge blaadjes tegen. De verdere ingrediënten voor deze soep kostten me ook niet veel. Wat dat betreft is het dus een lekker goedkoop soepje. 


10 opmerkingen:

  1. Ik maak het ook wel eens en soms stoof ik het als groente, heb je wel veeel boter bij nodig dan is het het lekkerste.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker! Ik maak het inderdaad altijd in het voorjaar maar je brengt me op een idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Neem alleen de toppen van de brandnetel. Die zijn het lekkerst en het jongst.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik maakte dat ook ooit lang geleden en vond het erg lekker. Maar ik durf nu niet zo goed meer omdat ik in een dichtbebouwde omgeving woon en de netels hier naar mijn aanvoelen wat veel vuiligheid (luchtvervuiling, onkruidverdelger, pissende honden) vangen. Maar misschien is dat niet waar en moet ik me er nog eens aan wagen. Ik heb er ook een paar in de tuin staan, maar zo weinig dat ik daar niet meer dan een eetlepeltje soep uit haal denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet of ik het in zo'n omgeving dan wel zou plukken... Je wast het wel maar sommige kwadelijke stoffen zullen best wel in de plant komen.

      Verwijderen
  5. Reacties
    1. Ik las dat brandnetel onder andere veel vitamine C bevat. Dat is dus mooi.

      Verwijderen