intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 8 juni 2020

tuinpraatje

Na de regen kon ik eindelijk weer eens het onkruid te lijf gaan. In een border groeit al vanaf dat we hier wonen (27 jaar) peengras en in al die jaren is dat nog steeds niet uitgeroeid. Peengras trekt met lange wortels onder de grond verder en de kunst is om die lange wortels er helemaal uit te krijgen. Maar ja, als er een klein stukje blijft zitten, dan groeit het gras gewoon weer lekker terug. Troep is het! Nu de grond zacht was door de regen kon ik er tenminste met mijn schepje in spitten. 

We hebben veel bomen en struiken en groot snoeiafval doen we door de hakselaar. De houtsnippers die we daardoor krijgen gebruiken we weer in de tuin als bodembedekker. Het houdt het onkruid wat tegen en de grond blijft er langer vochtig door. 


Ik was vandaag naar mijn ouders toe en daarna ging ik naar het tuincentrum om honden- en kattenvoer. Het tuincentrum ligt toch op de route. De vorige keer dat ik daar was had ik een courgetteplantje gekocht. Ze hadden toen ook pompoenplanten, maar die liet ik staan. Ik had zelf pompoenpitten geplant en wachtte nog of dat iets zou worden, maar daar verwacht ik nu niet meer teveel van. Vandaag besloot ik om in het tuincentrum te kijken of ze er nog hadden. Ik had geluk: ze hadden er en het was nu ook nog eens 1+1 gratis. Gelukkig hebben we een grote tuin, want pompoenen, courgettes en komkommers (laatst langs de weg gekocht) hebben veel ruimte nodig. 

Voor wat andere kale stukken in de tuin kocht ik een tijm- en een muntplantje en een lupine. Het kleine boompje is om in een pot te zetten:


De munt ga ik met pot en al in de tuin zetten, zodat straks niet de hele tuin vol met munt staat, want munt woekert nogal. 

Op de foto hieronder zie je kruisbessen:


Daar heb ik vorig jaar twee struikjes van geplant. Dit jaar moet ik daar nog niet teveel van verwachten, maar ik ga er vanuit dat er ieder jaar meer bessen aan zullen hangen. 

Nou, ik heb zo meteen dus nog wat te doen in de tuin. Eerst even mijn koffie opdrinken en dan zal ik eens aan de slag gaan.

🌿🌼🌿🌼🌿🌼🌿🌼🌿🌼



18 opmerkingen:

  1. Goed dat je de munt begrenst. Veel tuinplezier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, die munt heb ik ook ervaring mee... Door de regen kun je nu even lekker in de tuin aan het werk, de grond is toegankelijker geworden. Ik ben eens even in een hoekje, waar het speenkruid woekert bezig geweest. Leuk plantje, verdwijnt ook weer, naar al die zaadbolletjes!
    Je hebt goede aankopen gedaan, dat wordt genieten van de opbrengst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop het. Gelukkig zijn het niet de moeilijkste gewassen.

      Verwijderen
  3. Veel werk, Mevrouw W., maar je hebt er ook plezier in en van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt. Het is veel werk, maar momenteel kan ik me goed in de tuin vermaken en dat is weleens minder geweest...

      Verwijderen
  4. De oude kruisbessen struik heeft dit jaar weinig vruchten, gelukkig de stekken wel en dat zijn er 6. Ook de wittebessen gaat niet lekker, volgend jaar gaan we ze op een andere plek setten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben een paar oude rode- en zwarte bessen staan. De witte ken ik niet.
      De zwarte bessen vind ik niet lekker, maar in een smoothie met ander fruit en yoghurt kan ik ze toch eten.

      Verwijderen
  5. Wat zul jij lekkere verse muntthee kunnen drinken binnenkort of ben je meer van de koffie? Peengras heb ik echt nog nooit van gehoord, in onze vorige tuin hadden we
    erg veel kattestaarten, ook een ellende, niet uit te roeien gewoon. Morgen ga ik ook
    nog wat planten zetten, er zijn nog lege plekken.
    Veel tuinplezier!
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Overdag drink ik koffie en 's avonds thee. Dus met die munt komt het wel goed. Het kan ook goed door een salade heen.
      Hier noemen we peengras gospeejn.
      Met kattenstaarten heb je hetzelfde probleem: als er iets van in de grond blijft zitten dan komen ze gewoon weer terug.
      Jij ook veel tuinplezier!

      Verwijderen
  6. Peengras ... nooit van gehoord, maar het is dus even erg als bamboe begrijp ik. Ook niet weg te krijgen. En munt woekert inderdaad nogal. Ik vind hem overal in de tuin, op de gekste plaatsen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bamboe hebben we lang geleden ook gehad. Het is een mooie plant, maar we zijn blij dat we er van af zijn.

      Verwijderen
  7. Bij ons (Drenthe Z.O.) noemen we het geen peengras maar kweek, vreselijk moeilijk om vanaf te komen! Heerlijk, groentes en kruiden uit eigen tuin. Wij wonen nu in het bos dus geen moestuin meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het smaakt zoveel beter dan groentes en kruiden uit de winkel! En zeker kruiden in de tuin vind ik erg makkelijk: je hoeft alleen maar even met een schaartje naar buiten te lopen en een beetje af te knippen.

      Verwijderen
  8. heerlijk onkruid plukken en genieten in eigen tuin, wat wil j e nog meer :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een tuin is heerlijk, maar 't geeft ook veel werk. Zeker in dit seizoen. Wat akelig dat dikke gras... wij hebben hier veel heermoes, ook zo'n ondergrondse woekeraar...
    Leuke plantjes heb je meegenomen.. Ik ben benieuwd of je lupine het goed gaat doen, zelf heb ik zo'n moeite met die plant, maar ik vind hem tegelijkertijd zò leuk!
    Heerlijk munt in eigen tuin...Komkommer is ook zo gaaf... Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Ik hoop ook dat de lupine het blijft doen. Vroeger hebben we die ook wel gehad. En nog meer andere planten, maar door te weinig tijd zijn er veel planten overwoekerd geraakt door andere planten en daardoor verdwenen.

      Verwijderen