intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

vrijdag 22 mei 2020

mooi en slecht

Hemelvaartsdag en schitterend weer! Op de stranden en langs de kust was het druk en daarom gingen wij daar ook niet heen. Nee, wij gingen in het zuiden van West-Zeeuws-Vlaanderen, rondom Sint Kruis wandelen, waar het heerlijk rustig was.

(Bron Google Maps)
Halverwege de ochtend startten we met onze wandeling. Het was 23℃ en er stond een fijne wind, die voor wat verkoeling zorgde.

Sint Kruis is een klein dorpje met ongeveer 220 inwoners. In de twaalfde eeuw stichtten monniken Sint Kruis. Pas na de Tachtigjarige Oorlog groeide het uit tot een dorp. In de loop der eeuwen stond het hier regelmatig onder water door overstromingen en inundaties. 

De toren van de Hervormde Kerk:


Door de overstromingen zijn kreken (oude zeearmen) ontstaan:
We moesten weer eens door weien met koeien lopen en de koeien hieronder staan achter prikkeldraad, maar een paar meter verder was er geen afscheiding meer. In een wei die begraasd wordt is het altijd goed uitkijken waar je loopt:


Je moet er toch niet aan denken dat dit tussen je tenen komt...
Dat doet me gelijk weer denken aan mijn zus (toen ze klein was) die op vakantie een keer in een koeienvlaai viel. Mijn vader zette haar in de douchebak om haar kleren uit te doen en raakte daarbij per ongeluk de kraan aan waardoor de douche aanging. Dus vader was toen ook gelijk gedoucht 😂Hieronder zie je het pad (links van het hek) waar een groot deel van de wandeling overliep: 


Regelmatig moesten we over een hek klimmen om van de ene wei in de andere te komen.

Aardappelen:

Bij een duiker onder de weg door, lag deze val voor muskusratten:


De muskusrat is een mooi beestje, maar hij is erg schadelijk voor de dijken en daarom probeert men de populatie zo laag mogelijk te houden. 


Een muurschildering van wegvliegende zwanen:Dit heiligenbeeldje stond bij een huis langs de weg:


Op de sokkel van het beeldje staat een tekst en als ik het goed heb kunnen lezen staat daar het volgende:
wees vriendelijk - wees oprecht - zoek rust - blijf geloven - wees een vriend

Wij hebben al veel wandelingen gemaakt en deze mag zomaar in de top 3 van onze mooiste wandelingen. 
We liepen acht kilometer. 

⬦⬦⬦⬦⬦⬦⬦⬦⬦⬦

Terug thuis kwam er slecht nieuws: een collega van manlief is overleden aan het coronavirus. 21 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig verslag. Het slot is triest helaas. Het drukt de lezer ook weer even met de neus op de feiten. Het is niet voorbij, nog lang niet. Al leken daar gisteren op stranden en in parken heel veel mensen anders over te denken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is hier gisteren erg druk geweest, hoorde ik. En ik reed net door Breskens en daar liep ook veel volk op straat.

   Verwijderen
 2. Wat een mooie foto's en wat zullen jullie heerlijk gewandeld hebben. De foto van het water, onder de aardappelen, vind ik het mooist. Die weerspiegeling en zo mooi precies op goede hoogte genomen. Prachtig!!!!
  Wat een triest nieuws over de collega van je man.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het compliment. Er stond wel wat wind, maar het water was glad en dan heb je mooie weerspiegelingen.

   Verwijderen
 3. Dat ziet er mooi uit, en ook heel gevarieerd. Heerlijk om zo buiten te zijn! Maar wat een naar nieuws bij thuiskomst...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige wandeling; jullie hebben oog voor de mooie dingen in het landschap. En dan de uitsmijter; die drukt ons inderdaad met de neus op de feiten. Het is nog helemaal niet 'weg' of over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel.
   Het was wekenlang spannend en we kregen steeds te horen dat hij op de ic lag, maar wel stabiel was. En opeens is het dan toch over. Triest!

   Verwijderen
 5. Prachtige beelden. Is dat een voorgeschreven wandeling? En wordt die aangeduid? Doorheen weiden en over hekken?
  Corona blijft halsstarrig doorzetten, zo erg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had de route zelf gepland:
   https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/7251271/wandelroute/valeiskreek

   Je loopt bijna 2 kilometer door weiden heen en je moet af en toe de wei verlaten en dan zijn er opstappen waardoor je over het prikkeldraad kunt. Voor de rest loop je over polderwegen. Het zijn bestaande wandelpaden die aangeduid worden met een groen bordje met een voetstap erop.

   Verwijderen
 6. Wat ‘n droevig nieuws, zet meteen een domper op een mooie dag!
  Ik had vroeger net zo’n beeldje, het ‘Kindje Jezus van Praag’’

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat was zeker een domper. Heel erg triest.

   Ik had al geprobeerd uit te vinden wie dat beeldje moest voorstellen en nu weet ik het dus! Dank je wel.

   Verwijderen
 7. Dat is naar thuiskomen. Blijft een onvoorspelbaar virus, ook als je de veelheid aan aandoeningen er over leest en ook de nasleep

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is akelig en behoorlijk heftig allemaal. Als je ook leest hoe lang sommigen zullen moeten revalideren en dat er kans is op blijvende longschade, dan is het haast onbegrijpelijk dat veel mensen het virus nog steeds onderschatten.

   Verwijderen
 8. Wat een triest slot van jullie fijne wandel-dag. Naar is het altijd, maar als je er eigenlijk niet op voorbereid bent omdat de dreiging er niet (meer) zo is...dubbel naar.

  Mooie rustige wandeling trouwens. Ik ben weer zo geschrokken van de beelden die ik op tv zag van sommige gebieden gisteren. Dom dom dom, denk ik dan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is hier op Hemelvaartsdag ook erg druk geweest, hoorde ik. Net alsof echt iedereen tegelijkertijd naar de kust moest. De grenzen met België zijn nog dicht, anders was het waarschijnlijk nog veel en veel drukker geweest.

   Verwijderen
 9. Wat een prachtige wandeling had je uitgestippeld. En wat een domper, als je denkt dat iemand er weer bovenop zal komen, en je dan toch het bericht krijgt van overlijden.
  Onbegrijpelijk hoe laconiek veel mensen alweer omgaan met Corona, alsof het virus nu onder bedwang is, en er niemand meer besmet is. Zeeland had toch een aantal weken de deur op slot voor toeristen? Waarom is dat nu alweer opgeheven?
  Hier in Drenthe zijn er veel minder besmettingen, maar we houden ons hart vast. Er zijn erg veel toeristen nu een weekendje-Drenthe aan het doen, hopelijk nemen ze het virus niet mee!
  Ik wens je man en alle collega's veel sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel.
   Zeeland is een paar weken op slot geweest en doordat er hier weinig mensen meer besmet zijn met het coronavirus en de zorg verwacht nieuwe opnames en besmettingen aan te kunnen, ging Zeeland weer open.
   Het was gelijk goed te merken!

   Wij zijn nu ook voor een midweekje weg aan het kijken. In een week in juni als er nog geen vakanties zijn. Dus wij gaan ook de provincie uit. Alleen zullen wij het voornamelijk houden bij (bos)wandelingen en gaan we de drukte niet opzoeken.

   Verwijderen
 10. Wat een prachtige wandeling. Wij liepen gisteren ook een geweldig mooie route.

  En wat een verdrietig nieuws ...

  BeantwoordenVerwijderen