intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 30 april 2020

versoepeling

Waar gingen de meeste gesprekken op mijn werk gisteren over?
Over Ikea!
We hebben ons allemaal verbaasd over al die mensen die in de wachtrijen voor het Zweedse woonwarenhuis stonden. Niet normaal dit! En natuurlijk kun je best eens iets nodig hebben en ik begrijp ook dat mensen graag even de deur uitgaan, maar toch...

Het coronavirus is inmiddels al twee maanden in ons land. Of eigenlijk was het hier al eerder, maar de eerste mensen werden eind februari ziek. Hoe het daarna verder gegaan is, weten we allemaal. Op mijn werk leven we in een soort cocon. De bewoners mogen geen visite ontvangen en er mag, buiten ons, verder niemand anders binnenkomen. De bewoners mogen ook al wekenlang niet van de afdelingen af. Dit alles is om ervoor te zorgen dat deze kwetsbare mensen het virus niet krijgen en tot nu toe hebben we het virus gelukkig buiten de deur kunnen houden, maar het is wel een trieste bedoening. Als personeel proberen we de moed er bij de bewoners in te houden, maar wij kunnen hun naasten, die ze zo erg missen, niet vervangen.

Ik ontving een paar filmpjes van Koningsdag in het verpleeghuis van mijn ouders. Mijn vader en moeder zitten aan tafel, mijn vader slaapt en mijn moeder kijkt naar hem. Mijn vader is ontzettend moe, tja wat wil je: hoogbejaard en net genezen van het coronavirus. Het kost hem allemaal veel energie. Toch werd ik een beetje triest van het zien van mijn slapende vader en mijn moeder met haar verwarde kapsel.

Sinds ons land in een lockdown zit, ben ik iedere week om boodschappen (meestal verse groente en fruit) geweest. Daarnaast ben ik een keer naar het Kruidvat, de Action, Zeeman en het tuincentrum geweest. Naar de Action en de Zeeman was om een paar dingen voor mijn vader te kopen (in opdracht van het verpleeghuis), anders zou ik daar ook niet heen geweest zijn.

Ik heb het idee dat er mensen zijn die toch wat onvoorzichtiger worden. Toen ik gisteren om boodschappen ging viel het me eigenlijk op. Mensen stonden dicht op elkaar te kletsen in het gangpad en terwijl ik probeerde die anderhalve meter afstand te houden, deden anderen dat niet. En was ik nu echt de enige die het winkelwagentje even schoonmaakte? Het zal wel door de cijfertjes komen. Er zijn minder ziekenhuisopnames en er overlijden ook minder mensen. Stapje voor stapje mag er meer en blijkbaar is dat toch een teken om overal wat soepeler mee om te gaan. Voor sommigen dan hè. Ik denk dat het merendeel van de mensen de regels nog steeds goed in acht neemt.

Vanaf morgen mogen toeristen weer overnachten in Zeeland in een eigen huisje of caravan, mits het sanitair aangesloten is op het riool of een septictank. En recreatieondernemers mogen 15% van de slaapplaatsen verhuren als deze over eigen sanitair beschikken. En natuurlijk moeten de toeristen zich aan dezelfde regels en beperkingen als ons houden en dat houdt in dat ze ook zoveel mogelijk thuis moeten blijven en de drukte niet mogen opzoeken. 


14 opmerkingen:

  1. Het is moeilijk, er worden weer wat dingen vrij gegeven, zoals bij jullie gedeeltelijk het toerisme, en mensen denken dan blijkbaar dat het allemaal achter de rug is, en we weer alles kunnen doen en laten zoals voorheen. Maar Rutte vertelde gisteren niet voor niets nog eens, als er nu iets mis gaat, merken ze dat pas over zo'n 3 weken op de ic's. Zoals je wel hebt gelezen op mijn blog, heb ik in de afgelopen 7 weken op mijn werk vooral te maken gehad met mensen die de maatregelen negeerden. Ik ben in al die weken alleen maar eens per week in de supermarkt geweest (heb helaas geen vriezer, dus kan niet zoveel voorraad brood, vlees e.d. opslaan, daarom moet ik helaas wel elke week gaan). Verder helemaal nergens, behalve op mijn werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik hou mijn hart vast.....

    geef ze een vinger en ze grijpen een hand....
    ik begrijp het wel, maar het lijkt me té vroeg...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik begrijp vooral niet dat je in zo'n enorme rij gaat staan.
    Bij de vuilstort stond ik vorige week 40 min te wachten voor ik het terrein op kon. Had het al 2x uitgesteld door die rij maar nu moest het echt. Met verbouwen heb je toch vaak iets wat weg moet en plek om het nog langer te bewaren hebben we nu niet.
    Winkelkarretjes worden bij vrijwel alle winkels schoongemaakt door iemand die ook de getallen in de gaten houdt. Alleen Aldiu moet je het zelf doen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als je ziet wat er nu in Japan gebeurd.... Die zijn ook te vroeg terug gegaan naar 'gewoon'. Ik houd ook mijn hart vast. Er zijn nog maar zo weinig mensen die besmet zijn geraakt. De rest komt ook nog.
    Tot er een vaccin is zullen we echt voorzichtig moeten doen.
    Uit ervaring weet ik hoe snel het kan gaan als er één iemand in je buurt is besmet. Voor je het weet is de helft besmet. Juist omdat niet iedereen dezelfde klachten heeft. Of omdat iemand geen klachten heeft en het toch heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Krijg ook het gevoel dat een aantal mensen nu denkt dat we het achter de rug hebben of dat zij 'het' toch niet krijgen, want of jong of 'gezond' of 'kom nooit met iemand die ziek is in aanraking' en bovendien denk ik dat het geduld om nog vooral thuis te blijven een beetje op raakt. Snap het allemaal, maar als je inderdaad zoals jij schrijft je best doet om dat virus op je werk buiten te houden dan lijkt me dat niet prettig die houding. Plus dat jij ook uit persoonlijke ervaring weet dat je het zomaar kan oplopen (je vader dan).
    Van mij mag het voorlopig nog even regenen. Goed voor de natuur en minder mensen die naar het bos of strand willen met hele groepjes. Nou ja...is het wel weer Ikea-weer. Pfff..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is overal hetzelfde. Ook hier in Z.O.-Drenthe zie je weer mensen staan kletsen in de supermarkt en ze willen nu toch echt wel naar de kapper, pedicure etc.
    Er zijn nu nog weinig corona-patiënten en om dat zo te houden zal iedereen toch voorzichtiger moeten zijn. Ik houd mijn hart vast en zie het gematigd somber in!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Janne hierboven ziet het gematigd somber in. Ik zie het erg somber in.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij waren door ons bed gezakt, dus we moesten echt bij Ikea een nieuwe tussenbalk ophalen. Maar ik betaalde liever 10 euro extra, zodat we het pakket op het parkeerterrein konden ophalen. Het komt niet in me op om nu te gaan funshoppen.

    Wel moest ik vandaag met dochter naar de speciale schoenenzaak. Ze heeft zulke smalle voetjes dat online shoppen niet werkt. Als de school weer open gaat, kan ze daar toch niet op blote voetjes heen.

    Ik verwacht ook dat de cijfertjes weer gaan stijgen. Zeker als de scholen echt open gaan. Maar veel mensen lijken het probleem niet te snappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beangstigend, mensen worden snel nonchalant, ondanks er ook hier op gehamerd wordt dat we moeten blijven opletten.

    Jij werkt met breekbare mensen, hoedje af!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Belachelijk hoe druk het onderweg was en toen we nog even naar een park wilden besloten we maar om toch maar niet te gaan echt vervelend hoor want ik moest echt even het huis uit, maar zelfs dit was me niet gegund. Dit was mijn buurvrouw die iemand die bij haar langs kwam vertelde hoe vervelend het was dat ze niet even lekker in het park kon gaan zitten i.p.v. in haar achtertuin. Huh? Dus jij mag dat wel, maar anderen moeten maar thuisblijven? Dit illustreert voor mij hoe veel mensen lijken te redeneren. Zij kunnen het thuis niet meer uithouden en willen er op uit, maar ja als iedereen dat gaat doen? Heb ik er moeite mee om buiten gewoon aan het werk te zijn , dat ik verder niet zoveel om handen heb? Vind ik het alleen zijn moeilijk? JA , dat valt behoorlijk tegen, maar bedenk me tegelijkertijd dat mijn gezondheid en die van de mensen waar ik om geef belangrijker is dan het feit dat veel leuke dingen nu even niet mogen. Op mijn vrije dagen ga ik indien mogelijk lekker met een boek in mijn kleine achtertuintje zitten en verder heb ik dagelijks telefonisch contact met mijn dochter en met mijn vriend. Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja, die toeristen, ik ben er niet blij mee.Ik ben toch bang, dat er bij gebrek aan
    andere soorten van vermaak, veel mensen wat komen winkelen en rondjes lopen door
    de stad.Wat mij betreft, laat iedereen voorlopig alsjeblieft gewoon thuis blijven.
    Met een man die qua gezondheid behoorlijk risico loopt maak ik me daar best zorgen
    over en blijven wij zoveel mogelijk bij huis.
    Groetjes,Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De beelden bij de Ikea hebben bij ook verbaasd. Blijkbaar is de nood hoog bij veel mensen. Rutte zei blijkbaar ook dat de regels wat een het 'verrommelen' zijn....

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ben er ook niet gerust op. Mensen lopen allemaal liefst alvast een beetje vooruit op wat komen gaat en nog niet afgesproken.
    Het is duidelijk drukker in de winkels, drukker op straat en de wegen. Toen ik gister uit mijn werk kwam, waren er parkeerplekken vrij. Dat is al die maanden niet zo geweest.
    Ik hoop niet dat dit alles een te grote terugval gaat opleveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Maar ik vind het ook allemaal heel dubbel, Rutte zegt, thuisblijven, en aan de andere kant worden regels versoepeld, gaan winkels open, en tja, winkels die open zijn trekken toch mensen aan, waarom gaan ze anders open? Dus wat wil het kabinet nou? Mensen zijn net kleine kinderen, die zoeken toch de grenzen op.

    BeantwoordenVerwijderen