intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 15 maart 2020

trrrrr...

Vorige week schrokken we ineens op van een raar geluid: trrrrr… trrrrr… trrrrr...
Jeetje wat was dat! Het klonk door het hele huis. Volgens manlief was het zoon die herrie maakte, volgens mij was het iets anders. En toen zoonlief niet thuis was hoorden we het toch ook. Niet de hele dag door, maar gewoon af en toe een keer. Omdat ik het idee had dat het op het dak was, was ik al een paar keer buiten polshoogte wezen nemen, maar ik had het steeds niets kunnen ontdekken. Maar gisteren had ik geluk en zag ik de dader: een bonte specht!

Uit de schoorsteen op het dak steekt een rookkanaal, dit is een metalen pijn en daarbovenop zit een regenkap. De specht zit op het rookkanaal onder de regenkap lekker te timmeren. Er zullen wel insecten zitten, want anders zou hij toch niet steeds terugkomen, al een week lang. Ik verwacht alleen niet dat ik er foto van zal kunnen maken, want zodra de specht me ziet vliegt hij weg. 

We hebben veel vogels in de tuin met al die bomen, heesters en een heg. Onze jongste poes is geen jager, dus daar hebben de vogeltjes niet veel van te vrezen. De oudste poes ligt overdag altijd binnen en gaat alleen 's nachts naar buiten. Hij zou een nestje kunnen leegroven, maar toch vinden we bijna nooit dode vogels of een heleboel veertjes in de tuin. Ook dode muizen liggen er nooit meer sinds poes Simba twee jaar geleden overleden is. 

We hebben de afgelopen jaren een meesje in de tuin, die in een buis van het hek de veiligste broedplaats op ons erf gevonden heeft. In de holle buis zit een gat, waar het vogeltje net doorpast. Je ziet het beestje af en aan vliegen en als je goed luistert kun je de kleintjes horen piepen. We hebben ons wel eens afgevraagd hoe die kleintjes het nest kunnen verlaten, maar ik weet niet of we ooit antwoord op die vraag zullen krijgen.

We hebben gisteren in de tuin gewerkt. Manlief maaide het gras en hielp mij met het opruimen van takken, nadat ik gesnoeid had. Het was fijn om buiten te zijn. Ik ben nu wel een beetje stijf en stram, maar dat is niet gek na al die maanden vrijwel niet in de tuin gewerkt te hebben.

Ik wil je een fijne dag wensen!


11 opmerkingen:

 1. Oh en dat je dan steeds hoort en niet vindt hè. Hebben wij eens gehad met een egel in de tuin. Dat mezennestje lijkt me wel erg leuk om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Egels zijn ook goed gecamoufleerd en natuurlijk vaak pas 's avonds actief.
   Als ik iets vreemds hoor dan ga ik ook altijd op onderzoek uit.

   Verwijderen
 2. Hoop ook op een mezennest. Zoonlief maakte ooit op school een mezenkastje en soms zit daar een nestje in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is leuk! Ik hoop ook voor je dat er weer een nestje in komt.

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Dat verwacht je toch weer niet direct, hè? We weten wel dat er hier spechten zitten, maar dit hebben we nog niet eerder meegemaakt.

   Verwijderen
 4. Mijn voorlaatste werklocatie lag tegen een villawijk/bosrand aan. Daar is een specht een jaar of zo bezig geweest om een lantaarnpaal te kraken..
  Dus met een beetje pech blijft het beestje voorlopig nog niet weg.
  (Maar nu je weet waar het geluid vandaan komt is het in ieder geval minder 'schrikken')

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het komt dus wel vaker voor dat ze niet alleen in een boom zitten te timmeren.
   Wij vinden het trouwens wel grappig. Hopelijk vinden we dat over een jaar nog zo leuk ;-)

   Verwijderen
 5. Oh, wat een gezoek naar een onbekend geluidje :) en wat een bak dat zo'n specht aan het timmeren is hoog op het dak :)

  Groetjes, Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hadden het nog niet eerder meegemaakt in de 27 jaar dat we hier nu wonen.

   Verwijderen
 6. De specht helpt verbouwen...wat grappig. Heerlijk zo in de tuin werken!

  BeantwoordenVerwijderen