intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 16 maart 2020

binnen de grenzen

We wilden in verband met het coronavirus niet de grens over om te gaan wandelen, maar ondanks dat gingen we toch naar Turkeye:


Turkeye ligt gewoon in Nederland en is een buurtschap in Zeeuws-Vlaanderen waar ongeveer twintig mensen wonen. Een deel van de huizen wordt gebruikt als vakantiewoning en wordt dus niet permanent bewoond. De naam Turkeye stamt uit 1604 en de Turcken waren galeislaven van het Spaanse leger. Nadat dit leger verslagen was, werden de galeislaven hier door de Spanjaarden achtergelaten. Hier werden ze vrijgelaten zodat ze terug konden naar hun eigen land. Helaas werden ze in het Franse Marseille opnieuw gevangen genomen en weer als slaaf gebruikt. Als eerbetoon aan de slaven werd een schans (verdedigingswerk) Schans Turkeye genoemd en hierna is later het buurtschap Turkeye vernoemd. 

Turkeye ligt tussen Waterlandkerkje en IJzendijke in de polder:


We wandelden door het Pontebos en dat is een bos wat nog niet zo lang geleden aangelegd is.


Verwacht hier geen groot bos, maar het is wel aardig om er te lopen.


De lente liet zich zien in de bloesems en de wilgenkatjes.Het was vochtig in het bos en het gras zat onder de druppels:We verlieten het bos en het grootste deel van onze wandeling ging door de polder.Ergens op een dijk stonden grote bossen met narcissen:Dovenetel zien wij als een onkruid, maar voor insecten is het een waardevolle plant:


Het was een bewolkte dag en er stond een stevige wind, maar bij 10℃ was het niet koud. Door de vele regen van de afgelopen tijd, was het in deze wei behoorlijk drassig en nat. Gelukkig konden wij de natste plaatsen een beetje ontwijken en bleven onze voeten droog.


Wij lopen wel vaker in deze omgeving en meestal komen we (bijna) geen andere wandelaars tegen. Gisteren waren er echter meer mensen dan normaal op de been. Het zal wel door het coronavirus komen. Mensen willen toch iets gaan doen en wandelen is een goede optie als je niet mag gaan sporten of ergens anders heen kan. 

Wij gingen nog om boodschappen. Niet op zaterdag maar op zondag. We verwachtten namelijk op zondag minder drukte dan op zaterdag en het was inderdaad niet druk. Wel waren er veel lege schappen, maar wat wij nodig hadden was er allemaal nog. 

De nieuwe week is begonnen en het zal een rare week zijn. Ondertussen is, denk ik, iedereen wel in de ban van het coronavirus. Als we niet per se weg hoeven kunnen we beter thuis blijven. We moeten onszelf en anderen beschermen.

Ik wil je een fijne week wensen en sterkte voor wie het momenteel moeilijk heeft ❤5 opmerkingen:

 1. Mooie foto's, Mevr. W! Ik had dat van Turkeye ooit eens opgezocht, maar was het vergeten. Leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto's weer. Turkeye kende ik niet, noch het verhaal erbij. Interessant. Wens jou ook een goede week en vooral op je werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze Turkeye kende ik niet. Bedankt voor het leer moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk! Prachtige foto’s heb je weer gemaakt.
  In mijn omgeving heet ‘n gehucht Moskou en een klein dorp heet de Krim.

  BeantwoordenVerwijderen