intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

vrijdag 20 maart 2020

grensstreken

Het verzorgingshuis waar ik werk is 'op slot'. Bezoek en externe bedrijven mogen niet meer in de buurt van de bewoners komen, alleen het personeel heeft nog toegang. We moeten er samen maar het beste van proberen te maken. Er staat fruit in de kantine waar we van mogen pakken, want een goede weerstand is belangrijk. Af en toe moet er iemand (een bewoner of een personeelslid) getest worden, maar tot nu toe heeft er nog niemand corona. Wel heerst er griep. 

Tussen België en Nederland is er nu een soort van 'grensoorlog' gaande. Toen vorige week in het weekend de winkels in België sloten, kwamen onze zuiderburen massaal naar Nederland toe om te winkelen en om boodschappen te doen. In de supermarkten werd van alles gehamsterd. Die anderhalve meter afstand die je moet houden, was gewoonweg niet na te leven doordat het zo druk was. In Sluis, waar zo lang als ik me kan herinneren de winkels op zondag open zijn, ging zondag alles dicht omdat het de dag ervoor zo vreselijk druk geweest was. Al die bezoekers vormden een te groot risico om het virus te verspreiden of om mee naar België te nemen. 

Als Nederlander mag je niet zomaar meer naar België toe of er zomaar doorrijden. Alleen met een speciaal werkgeversdocument mag dat nog. Doordat Nederland anders met het virus omgaat, heeft  België de grens voor Nederlanders gesloten. Als je toch zomaar naar België gaat dan kun je een bekeuring van 4000 euro krijgen. Toch levert dat hier een hoop wrevel op omdat de Belgen nog steeds hier naartoe komen om boodschappen te doen. Af en toe wordt de sfeer best wel grimmig. 


Door Nederlanders wordt ook nog volop gehamsterd. Vandaag werkte ik tot half twee en daarna ging ik om een paar boodschapjes. Vanmorgen waren er blijkbaar alweer een hoop hamsteraars geweest want er waren veel lege en bijna lege schappen. De grootste gaten waren bij de koekjes, de dierenvoeding, het meel en de afbakbroodjes. Toiletpapier en keukenrollen waren er helemaal niet meer. De vakkenvullers waren alweer druk bezig met aanvullen. 

Ik doe niet mee aan het hamsteren. Ik koop wat ik nodig heb en meer niet. Weet je wat ik nou zo erg vind? Al die afbakbroodjes die gaan op een gegeven moment toch ook over de houdbaarheidsdatum heen. Zullen al die mensen die ze dan nog hebben liggen ze dan ook weggooien? Toiletpapier zal niet bederven, maar andere producten die massaal ingeslagen worden misschien wel. Ik hoop dat daar toch goed over nagedacht zal worden. 
19 opmerkingen:

 1. Ik maak me best wel zorgen om mijn dochter die in de zorg werkt ,geen mondkapjes maar alleen handschoentjes .Het gehamster is gewoon te zot voor woorden .Ik voel me al bijna schuldig als ik twee pakjes of blikjes eten voor onze poes meeneem maar mijn poezen meisje heeft ook haar eten nodig .Ik heb liever zelf een knorrende maag dan dat zij geen eten heeft .Zelfs kattenbak vulling is hier in onze supermarkt niet te vinden en onze dame wil alleen Catsan ,gelukkig heeft mijn dochter gisteren twee zakken kunnen kopen anders krijgen we een groot probleem hier .Een vreselijke tijd dit en ik vraag me af hoe dit verder gaat .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij werken ook niet met mondkapjes. Als iemand geïsoleerd is, dan komt alleen de verzorging op de kamer, voor de rest niemand.
   Ik pakte vandaag ook toevallig het laatste pak kattenbakvulling (huismerk) in de supermarkt.

   Verwijderen
 2. Dat hamsteren, ik haat het! En toch blijft het gebeuren.
  Wat de Belgen in Sluis hebben gedaan, kan er bij mij gewoon niet in, hoe onnadenkend kan een mens/Belg zijn. Idem met de lockdownfeestjes hier.

  Die grenzen zijn een groot probleem voor de zoon en zijn Hollandse vriendin, de liefde moet nu wijken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zielig voor je zoon en zijn vriendin!

   Ik las dat het vandaag in Hulst ook weer erg druk was. En Zeeland ziet nu al op tegen al die toeristen die waarschijnlijk gaan komen. In Duitsland begint binnenkort de paasvakantie al.

   Verwijderen
  2. En toch mogen wij niet naar Hulst?! Er zijn controles op de grenzen vanaf nu, dacht ik?
   Waarom blijven mensen de drukte opzoeken?

   Verwijderen
  3. Ik heb begrepen dat Belgen vanaf vandaag niet meer zonder goede reden het land mogen verlaten. Dat besluit zou gister laat in de middag genomen zijn. Bij de grenzen is controle, maar niet overal en niet altijd op dezelfde plaats.

   Verwijderen
 3. Ik zit in een dubbele grensstreek ...Hier worden we overspoeld met Duitsers en Belgen. Te zot voor woorden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Limburg zit je er echt helemaal tussenin, dat is waar. Niet normaal hè al die drukte? En iedereen maar roepen dat we thuis moeten blijven...

   Verwijderen
 4. Nederlanders mogen niet naar België, maar Belgen mogen ook niet meer naar Nederland. De grens is gesloten voor iedereen. Boetes zijn geen 4.000 euro, wel 350 euro. Waarom wordt dit toch altijd zo opgeklopt?
  Ik heb vrijdag ook in Nederland gewinkeld. Dat doe ik namelijk 95% van de tijd omdat ik vlakbij de grens woon. Ik zag er echt geen kwaad in. Ik krijg trouwens nog steeds dagelijks mailtjes van mijn Nederlandse vishandel. Die zit letterlijk 100 meter over de grens. Helaas mag ik er morgen niet meer naartoe … net nu de tarbot in reclame staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op Omroep Zeeland wordt 4000 euro genoemd. Maar ook 350 euro vind ik al veel.
   Wij komen ook regelmatig in België maar vorige week, toen we gingen wandelen, zijn wij expres de grens niet meer overgegaan. We zijn de streek helemaal niet uit geweest. Vandaag zou ik een dagje naar Brugge gaan, maar we besloten eerder al, voordat besloten was dat alle winkels, musea en de grens dicht zouden gaan, om ons uitstapje maar af te blazen. Dat komt later wel een keer. Het kromme is dat wij niet meer naar België mochten, maar de Belgen wel naar hier kwamen. Er wordt alsmaar gewaarschuwd dat we binnen moeten blijven, dat we afstand moeten houden, alleen boodschappen moeten doen. Vorige week werd Sluis overspoeld door Belgen, omdat bij jullie de winkels en horeca dicht waren. Blijkbaar begrijpen die mensen dan niet dat zo'n maatregel niet zomaar genomen wordt.

   Verwijderen
  2. Ik ben ook 'mijn streek' niet uit geweest hoor. De grens is mijn streek. Of ik nu naar AH ga of naar Delhaize. Het is allebei even ver. Het ene naar links, het andere naar rechts.
   En 350 euro is inderdaad veel geld. Niemand hoeft het te betalen zolang hij zich aan de regels houdt.

   Verwijderen
 5. Ik begreep soms al weinig van mensen en dat wordt er nu niet beter op. Als ik het over 'hamsteren' heb dan. Ik begrijp het hele nut er niet van. Er is geen schaarste, alles is leverbaar.
  Ik hamster dan ook niet. Eén van ons doet elke dag een winkel aan en kijkt op dat moment wat we nodig hebben. En koopt er dan ook gewoon één van.
  Is wat we in ons hoofd hadden er niet, dan kiezen we iets anders. Elke dag soep bv is óók eten. We hebben het wat dat betreft zo goed hier.
  Maar laat alsjeblieft iets voor iedereen over.
  Het massaal inkopen van wc papier is ook al iets dat ik niet snap. We gaan toch niet ineens meer k*kken dan anders?
  Het is mooi om te zien hoe mensen voor elkaar gaan zorgen. Laten we dat op dit gebied dan ook doen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroeger keek ik wel eens naar een Amerikaans programma waar mensen coupons uitknippen en winkelwagens vol producten kopen en tenslotte bijna niks hoeven te betalen door al die coupons. Als je dan van tevoren al zag hoe groot de voorraad was die ze al hadden. Toen vroeg ik me ook altijd al af wat ze nou toch met al die producten moesten... Ik wil hiermee niet zeggen dat het hier zulke extreme vormen aanneemt, maar ik vind dat hamsteren best wel egoïstisch. En stel nou dat je twee weken in quarantaine moet dan gebruik je die honderd wc-rollen echt niet hoor.
   Maar gelukkig gebeuren er ook goede dingen en helpen mensen elkaar ook.

   Verwijderen
 6. De definitie van hamsteren vind ik ook lastig. Normaal doe ik 2-3 maal boodschappen in 3 verschillende winkels. Nu in 2 winkels meer gekocht dan anders omdat ik pas eind volgende week weer wil gaan. Voorraad hebben we altijd al veel buiten fruit, groente en brood hebben we voor weken genoeg.
  Begin maart met dochter en schoonzoon in Belgie gelunched, ben benieuwd wanneer ik ze weer zie. Afgelopen week nog over nagedacht met alleen dochter in bv Terneuzen af te spreken maar omdat schoonzoon wel wat kwetsbaar is toch maar niet gedaan gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook altijd best wel wat voorraad in huis, maar dat komt omdat wij niet iedere week naar dezelfde winkels gaan. Bij de Lidl kopen wij altijd frisdrank, maar omdat wij daar maar om de drie à vier weken komen nemen we altijd een pak met zes flessen mee. En tegen de tijd dat die op zijn gaan we weer om nieuwe. Meel om brood te bakken kopen we altijd in België en dan nemen we ook altijd gelijk drie zakken meel mee, waar we een maand of vijf meedoen. En tussendoor komen we dan ook niet in die supermarkt waar we dat meel kopen.
   Maar om nu gelijk van alles te gaan inslaan omdat er een virus heerst... nou nee!

   Verwijderen
 7. tssss. er zijn ergere dingen als je favorite pasta niet eten toch..
  mensen zijn gek geworden, ik hoop dat iedereen een beetje meer gaat opletten nu,
  mevrouw W, zorg goed voor uw naasten
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ga ik zeker doen.
   Er wordt zeker al meer dan een week gezegd dat we niet hoeven te hamsteren en nog zijn de schappen in de winkels leeg. Onbegrijpelijk!

   Verwijderen
 8. Ja het is gewoon bizar al die lege vakken. Ik koop gewoon wat ik wekelijks nodig heb, of wat op is en meer niet. Ik probeer al 1,5 een doosje paracetamol te kopen, omdat het ik nog 2 strippen heb... lukt nog steeds niet, en ik ga niet alle winkels af om dat te verkrijgen, dat voelt zó niet goed. Maar ja... wat doe je er aan hè.

  Let goed op jezelf en je naaste :)

  Groetjes, Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb altijd een doosje paracetamol in huis omdat ik nogal eens hoofdpijn heb. Gelukkig kan ik daar nog wel mee vooruit. Gisteren in de supermarkt was alle paracetamol ook op, zag ik.

   Verwijderen