intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 1 februari 2020

vogels

De laatste tijd was er een probleem met mijn fotocamera: soms werden foto's niet goed weggeschreven en gaf de camera aan dat er van alles hersteld moest worden en dat herstellen duurde vervolgens best wel een tijd. Het was vervelend, maar ik was ook gelijk bang dat het einde van mijn camera in zicht begon te komen. Volgens Sony zou mijn camera vijf tot tien jaar mee moeten gaan en ik heb hem nu zes jaar...

Een half jaar geleden is mijn camera eens nagekeken bij een speciaalzaak, maar dat was voordat dit probleem zich aandiende. En nu kwam manlief op het idee om de geheugenkaart eerst maar eens te vervangen. Een nieuw kaartje werd gekocht en dat zit sinds deze week in mijn camera. Ik hoop echt dat hiermee het probleem opgelost zal zijn en dat ik zeker nog vier jaar (en het liefst nog langer) met mijn camera kan blijven fotograferen. De eerste testdag met het nieuwe kaartje was vandaag, tijdens een wandeling die we maakten in ons Zeeuws-Vlaamse landje. Mijn camera heeft het goed gedaan en ik ben voorzichtig positief 😉

We waren in de Sophiapolder bij Oostburg. Dit is een belangrijk gebied voor vogels en we begonnen onze wandeling bij de vogelkijkhut:


Op het plafond van de hut stonden de afbeeldingen en namen van vogels afgebeeld:


Een paar eeuwen geleden stroomde hier zeewater en rond 1807 werd het gebied bedijkt en ingepolderd onder leiding van ene Dominique Vandamme. Hij vernoemde de polder naar zijn vrouw Sophia.We wandelden langs de weg, maar ook over onverharde landweggetjes en dat was af en toe flink glibberen en glijden.


We passeerden boerderijen en polderwoningen.Ergens in een tuin scharrelden kippen rond. Meestal zien we wel koeien, maar deze keer moesten we het met kippen doen. Ook leuk!


De zon, de wolken en de plassen op het land zorgden voor een mooie sfeer.


En wat we vooral gehoord en gezien hebben zijn ganzen.


Ik weet nog wel dat er vroeger niet zoveel ganzen waren. Wat we toen meestal zagen waren de vriesganzen die voorspelden dat er vorst op komst was. Nu zien we het hele jaar door ganzen. 


Ganzen zorgen voor veel schade voor de boeren, omdat de dieren het grasland kaal grazen. Op een weiland kunnen makkelijk honderden ganzen zitten.De wind was hard, maar bij 10℃ was het niet koud. Wij liepen onze kilometers en hebben genoten van deze mooie polder en de prachtige luchten. 17 opmerkingen:

 1. De eerste 2 jaar dat we hier woonden waren er veel ganzen en vooral toen ze jongen hadden, 3 hele grote gezinnen was ons pad en parkeerplaats (we wonen aan een doodlopende weg met 6 huizen) die pad heet en glibberig van de poep. Nu hebben we al 3 jaar geen ganzen meer gehad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn grote dieren waar veel uitkomt. Wel fijn dat jullie daar nu geen last meer van hebben.

   Verwijderen
 2. En of je camera goed werkt!!
  Prachtig.
  Vooral de vierde vind ik super mooi. Om bij weg te dromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto’s (zoals gewoonlijk). Leuk zo’n polder met de naam van de echtgenote. In z.o. Drenthe ligt Klazienaveen, genoemd naar de vrouw van een grote vervener.
  Ik las laatst een artikel in de krant (ik meen Trouw) dat de grazende ganzen in de winter juist goed zijn voor de weides.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel. Leuk dat Klazienaveen ook vernoemd is, dat wist ik niet.

  Ganzen zorgen helaas voor miljoenen euro schade. Ze zijn er het hele jaar. Een gans eet per dag 1 kg gras en daarnaast wordt een veld omgewoeld. Ze richten trouwens ook schade aan andere gewassen aan.

  Het zou best wel kunnen dat ze een weide in de winter luchtig houden met het gewoel. Grond slaat wel dicht als het veel regent en blijft zo misschien wel meer open. Maar dat is mijn gedachte hierover hoor, ik weet niet of dat klopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vandaag ook een eind gewandeld. Veel wind, maar gelukkig geen druppel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mooi. Hier regende het vanmorgen, maar vanmiddag was het ook droog.

   Verwijderen
 6. Ik hoop dat je camera het blijft doen. Wanneer ik zoiets koop, hoop ik altijd dat het mijn leven lang mee gaat.Dus 1x een bak geld er aan uitgeven en dan voor de rest van je leven gebeiteld zitten (ook al omdat ik niet van de nieuwste snufjes en ontwikkelingen ben. Goed = goed genoeg, ik weet vaak niet half wat mijn apparaten allemaal nog meer kunnen.) Maar ja, zo werkt het vaak niet hè? Valt me toch elke keer weer een tikkie tegen.
  Ik hoop dat jij gered bent met een nieuwe geheugenkaart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel.
   Ik vind dat altijd van smartphones zo tegenvallen: vaak kosten ze een berg en na drie jaar zijn ze op. Het is mij, in elk geval, nog niet gelukt om er langer mee te doen.

   Verwijderen
 7. Prachtige foto's maak je. Moet je ook gevoel voor hebben en niet alleen een goede camera.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie wandeling en ook rustgevend stel ik me zo voor, zo in de natuur!

  BeantwoordenVerwijderen