intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 15 februari 2020

fort

Als je bij ons in Zeeuws-Vlaanderen zegt dat je naar 'de overkant' gaat, dan weet iedereen dat je naar Walcheren of Zuid-Beveland gaat. Andersom is dat ook zo: mensen uit Walcheren en Zuid-Beveland noemen Zeeuws-Vlaanderen ook de overkant. 
De overkant is aan de andere kant van de Westerschelde.  

Wij gingen vandaag naar de overkant toe, naar Rammekenshoek, dat ook wel het Ritthemse Bos genoemd wordt. 


Ritthem is een klein dorpje vlakbij Vlissingen:

Bron: Google Maps.

De naam Rammekenshoek komt van het Fort Rammekens, dat hier is:


Het fort is uit 1547 en is hiermee het oudste zeefort van West-Europa. 


Het fort is van half april tot eind oktober te bezoeken. Vandaag konden we alleen om het fort heen lopen, maar we hebben het ooit met de kinderen bezocht, dus we hebben het al eens van binnen gezien. 

Het fort ligt aan de Westerschelde en we namen een eindje verderop een kijkje op de dijk:


Als je daar staat en je kijkt de andere kant op dan zie je het industriegebied van Vlissingen:


Het zijn niet altijd alleen maar mooie dingen die we zien. 

Het grootste deel van onze wandeling ging door het Ritthemse bos, dat in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw is aangelegd langs de kreken.



 In 1944 werd hier door de geallieerden de dijk stuk gebombardeerd, met als doel om de Duitsers uit te schakelen. Een jaar lang stroomde hier het water in en uit en zo zijn de kreken hier ontstaan. In 1945 werd de dijk hersteld. 


Het was een bewolkte dag vandaag. Het zonnetje piepte af en toe door de wolken heen, maar het bleef toch erg grijs en donker.




Vorige week waren we niet wezen wandelen en we hadden het gemist. Fijn dat we vandaag wel konden.

We bezochten na onze wandeling nog een grote elektronicazaak in Middelburg, maar gingen daar weer met lege handen weg. We dronken nog ergens een kop koffie en daarna gingen we terug naar huis. 
Terug naar de overkant. 


4 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ja grappig hè? Misschien zeggen ze dat op andere plaatsen ook wel, ik weet het niet, maar ik kan het me best wel voorstellen.

      Verwijderen
  2. Ondanks het grijzige weer toch prachtige foto’s! Mijn overleden vader heeft in de jaren na de 2E wereldoorlog meegewerkt aan het herstel van de dijken in Zeeland. Ook na de grote ramp in 1953 werkte hij daar. Hij was werknemer bij de Ned.Heidemaatschappij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.
      Bijzonder dat je vader daar misschien ook wel aan het werk geweest is.

      Verwijderen