intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 30 januari 2020

jubileum

Het is bijna februari en in deze maand vier ik een jubileum, waar ik nu al even bij stil wil staan. Op elf februari, om precies te zijn, is het vijfentwintig jaar geleden dat ik gestopt ben met roken. 

Ik was veertien jaar toen ik mijn eerste sigaret rookte, samen met een paar vriendinnen. Het was spannend, we wilden weten hoe het was, we vonden het stoer en we wilden erbij horen. En waarschijnlijk zijn veel mensen ooit om (één van) deze redenen begonnen met roken. Vijftien jaar lang heb ik ongeveer vijfentwintig sigaretten per dag gerookt.

Beginnen met roken is waarschijnlijk één van de stomste dingen die ik ooit gedaan heb. Het zou zomaar eens kunnen dat het roken van invloed geweest kan zijn op het ontwikkelen van de Ziekte van Crohn. Stoppen met roken is, zeker weten, één van de slimste dingen die ik ooit gedaan heb. Sindsdien ging het namelijk beter met me. Ik kwam tien kilo aan, wat absoluut geen kwaad kon want ik was veel te mager en ik voelde me ook beter nadat ik gestopt was.

Toen ik twee jaar later zwanger werd van mijn eerst kind, was er één persoon die opmerkte dat ze me al in de gaten hield vanaf het moment dat ik gestopt was met roken, maar zwanger worden was toen nog niet aan de orde. Ik stopte omdat ik niet goed in mijn vel zat en het wel een beetje had gehad met dat stomme roken. 

Na elf februari 1995 heb ik nooit meer gerookt, ik heb nooit meer een trekje genomen en ik was sterk genoeg om niet weer opnieuw te beginnen. En ik ben daar toch best wel heel erg trots op. Vijfentwintig jaar... wat een tijd alweer!

Hierbij wil ik je een fijne dag wensen.


16 opmerkingen:

 1. Dat is een hele prestatie en idd eentje om trots op te zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is inderdaad een mooi jubileum en een felicitatie waard.
  Bij mij wordt het 1 april 35 jaar, ik rookte van 18 tot 35 jaar en stopte omdat ik de stank en vooral de afhankelijkheid zo zat was, altijd moeten zorgen dat je voor de volgende ochtend voldoende had. Ik rookte echt heel veel 2 pakjes en soms nog shag erbij, Vreselijk
  De laatste dag constant gerookt en voor slapen de rest verbrand en cold turkey gestopt. Wat me op de been hield was de gedachte dat ik weer mocht roken als ik 60 was, klinkt stom maar het hielp me echt. Eigenlijk mag ik dus alweer bijna 10 jaar roken! Maar ben er vrijwel elke dag blij mee dat ik niet rook

  BeantwoordenVerwijderen
 3. fantastisch mevrouw W. ja stoppen is moeilijk, maar knap als je het volhoudt,
  ik ben oook gestopt, een van de fijnste dingen die ik gedaan heb

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar mag je terecht trots op zijn! Ik heb het nooit gevierd, maar ben inmiddels ook al 27 jaar gestopt, en ik ben ook best trots op mezelf. Ik heb gerookt van mijn 15 tot mijn 39, op het laatst 2 pakjes per dag. Drie maanden nadat ik gestopt had kreeg ik vrij onverwacht mijn ontslag na 20 jaar trouwe dienst. Toen vreesde iedereen dat ik terug naar de sigaret zou grijpen, maar dat heb ik niet gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo fijn he dat het is gelukt om te stoppen net roken.Daar mag je echt heel trots op zijn. Ik ben er ook nog steeds zo blij mee, dat ik toen de wilskracht had om te stoppen. Ik hen begonnen met 18 jaar en gestopt met 27 jaar. Ik wilde twee jaar rookvrij zijn voordat ik kinderen kreeg. De reden was dat ik me heel bewust was dat, als je een kind met een handicap zou krijgen, je je anders misschien schuldig kon voelen als je kind anders was dan normaal. Ik werkte namelijk in de gehandicapten zorg en bemerkte dat er ouders waren die schuldgevoelens hadden over hun gebruik van alcohol en tabak. Ik heb kinderen met een beperking op de wereld gezet, 4 stuks. En geen minuut heb ik me schuldig hoeven voelen. Wat zij hebben is genetisch bepaald en komt niet door mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik al ruim twintig jaar nicotine en alcohol vrij. Ook beste beslissing ooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd. Dit was voor mij ook een geweldig moment de dag dat ik stopte. Een ding weet ik zeker, nou ja 2 eigenlijk; ik ga NOOIT meer roken en NOOIT meer vlees eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi jubileum en reken eens uit wat je allemaal heb bespaard. Naast de gezondheidsredenen uiteraard. Nooit echt begonnen, wel als ik uitging toen ik een twintiger/dertiger was eens een sigaret of sigaartje, maar ik had daar thuis nooit behoefte aan. Toen ik hoorde dat roken en combinatie pilgebruik slecht was helemaal gestopt. Maar dat was geen opgave, want had nooit 'zin' in een sigaret.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben in mijn tienerjaren ook eens begonnen met roken "om erbij te horen". Gelukkig had ik nooit behoefte aan roken als ik alleen was en met 22 hield ik er helemaal mee op. Wat me ec hter opviel bij een schoolreunie (we hadden elkaar 27 jaar niet gezien) was dat de toenmalige rooksters nu nog steeds rookten en er gele vingers van hadden. Was het iets dat bij onze generatie hoorde? Er zijn tegenwoordig veel minder tieners die roken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een gelijkaardig parcours afgelegd en ben ook al bijna 20 jaar gestopt. Die 10 kilo van jou zijn er bij mij wel een pak meer geworden ... Maar toch heb ik nog geen seconde spijt gehad dat ik stopte met roken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed gedaan. Ik heb ook gerookt. Lang niet zoveel als jou trouwens en ook minder lange periodes. Inmiddels ben ik er alweer ruim 15 jaar vanaf. Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldig zo’n jubileum!
  Gelukkig rook ik ook al 20 jaar niet meer en tussen mijn 24ste en 29ste heb ik ook niet gerookt. Pas op mijn 50ste is het eindelijk gelukt en daar ben ik nog steeds dolblij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jammer genoeg ben ik te laat gestopt met roken. Ik ben nu 70 en ben 8 jaar geleden gestopt met roken. Ik heb nu copd en kan bijna niets meer. Ik geniet nog wel van vele dingen (muziek, lezen, blogs lezen en genieten van lekker eten en lieve vrienden); wat ik heel erg mis zijn wandelingen in de natuur. Ik heb steeds iemand nodig die mij begeleid met mijn rolstoel. Dus bedankt dat ik op je blog een beetje mee kan genieten van jullie wandelingen en mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je mag terecht fier zijn!Roken is nergens goed voor, en velen starten om erbij te horen. ik heb het ook geprobeerd als student, maar vond het - gelukkig- vies :-)

  Prettig WE.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gefeliciteerd ,en wat voelt het goed he als het lukt .Ook ik rook al meer dan 25 jaar niet ,ik rookte 30/40 sigaretten per dag .Op een vrijdag avond rond tien uur heb ik alles in de kliko gegooid en nooit meer gerookt ,zo blij mee nog altijd

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Goed gedaan zeg! Wat een goed en gezond jubileum : )

  BeantwoordenVerwijderen