intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 28 maart 2019

de top is bereikt

Gisteren nam ik mijn moeder weer naar mijn vader mee en ik denk zomaar dat het de laatste keer is dat ik haar voor een rit in mijn auto meegenomen heb. Het is eigenlijk niet meer te doen. Mijn oudste broer reed gisteren ook weer mee en dat scheelt wel, maar hij kan ook niet altijd en dan sta ik er toch alleen voor. Voor volgende week zal ik een rolstoeltaxi moeten regelen. 

Ik zit er momenteel best wel een beetje doorheen. De afgelopen zes weken heb ik niet anders gedaan dan zorgen en regelen en dat begint zo langzamerhand zijn tol te eisen. Ik ben erg moe en wat ik vooral niet wil is weer een burn-out krijgen. Op mijn werk heb ik twee weken geleden al gezegd dat ik niet meer extra kom werken (want er zijn zieken) en het spijt me erg voor mijn collega's, maar ik hou me daar wel aan. 

Aan mijn jongste broer en zus heb ik op de familieapp aangegeven dat zij best ook wel eens kunnen zorgen dat onze moeder bij onze vader op bezoek gaat en dat dit niet steeds voor mij en mijn oudste broer is. Het kost mij/ons namelijk een hele middag als we haar meenemen. Het is druk en ik kom zes keer in de week bij mijn moeder, ga drie keer in de week naar mijn vader waarbij ik twee keer mijn moeder meeneem, doe huishoudelijke taken en boodschappen voor ze en heb er tegenwoordig ook nog eens hun hele administratie bij. En dan zijn er ook nog de telefoontjes en de afspraken met de instanties, de opnames en de gesprekken met de verzorging en de artsen die ik af moet handelen.

En mijn eigen huishouding? Die ligt al wekenlang op zijn gat. Ik doe alleen maar het meest noodzakelijke. De viooltjes die ik afgelopen zaterdag kocht, moet ik nog steeds planten. Ik ging naar naailes deze week, maar ben halverwege de les naar huis gegaan omdat ik zo moe was. En ik moet dingen achterwege laten of afzeggen omdat ik het anders niet vol kan houden.

Mijn jongste broer reageerde:
Hij heeft het druk op zijn werk  - ik ook -
Er zijn zieken op zijn werk - op mijn werk ook en de werkdruk is hoog- 
Hij zit aan zijn limiet - ik ook -
Zijn weekenden zitten vol - de mijne ook en deels ook omdat ik mantelzorger ben-
Hij heeft geen tijd - ik wel (denken ze) want ik werk maar zestien uur maar dat is niet voor niks en dat wordt niet altijd begrepen -
Hij is moe - ik ook -

Ik vraag om hulp, maar het enige wat ik krijg te horen is dat hij niet wil en niet kan helpen. En toen ik zei dat hij op zondagmorgen, als hij altijd naar onze moeder gaat, best wel een rolstoeltaxi kan regelen en haar mee kan nemen naar mijn vader, ging hij nog net niet door het lint. Nee, dat is te veel, te moeilijk en dat ziet hij niet zitten.

Ik werk al heel lang in de zorg maar niet als verzorgende. Ik ben voedingsassistent en keukenassistent geweest en de laatste dertien jaar ben ik huishoudelijke hulp. Ik heb taken die ik moet uitvoeren en er zijn dingen die ik absoluut niet mag doen. Zo kleed ik cliënten niet aan, help ik ze niet uit bed en niet naar het toilet, geef ik ze geen medicijnen en blijf ik overal vanaf waar ik niet aan mag zitten. Maar ik werk in de zorg en ik heb wel eens het idee dat er dan ook gelijk van me verwacht word dat ik alles kan en alles weet. Zo vertelde ik gisteren nog tegen mijn oudste broer, die het lopen achter een rolstoel altijd aan mij overlaat, dat ik pas sinds een jaar ervaring heb met een rolstoel duwen. In mijn werk kwam het namelijk nooit voor dat ik met de rolstoel op stap ging. Mijn broer was eigenlijk best wel verbaasd.

Mijn zus reageerde ook op mijn berichtje. Eigenlijk laat zij het altijd een beetje afweten, maar deze keer dacht ze toch na over een oplossing. Ze stelde voor dat als iemand die rolstoeltaxi regelt, dat zij en haar man mijn moeder dan opvangen bij het verpleeghuis waar mijn vader nu woont. Dat scheelt mij in elk geval in tijd en mijn zus wil ook wel voor de boodschappen zorgen. Kijk, dat klinkt beter dan gelijk maar roepen dat je niks wil en niks voor iemand kan betekenen.

Ik heb mijn broers en zus nog verteld wat de psycholoog mij uitgelegd heeft:
Iedereen heeft een emmertje en als dat emmertje vol is dan loopt het over. Alleen ligt op de bodem van mijn emmertje een grote steen en daardoor loopt mijn emmertje sneller over dan bij anderen.
 Ik vond het wel een mooi voorbeeld en er zullen heel veel mensen zijn die het begrijpen, maar een enkeling zal waarschijnlijk nooit snappen dat ik emotioneel een enorme opdonder gehad heb en daardoor niet meer zo weerbaar ben. Daarnaast moet ik misschien ook niet teveel van anderen verwachten, maar anderen mogen ook niet van mij verwachten dat ik altijd alles doe, want dat klopt ook niet.

Ziezo, ik heb weer het één en ander van me afgeschreven.
 Bedankt dat je het wilde lezen.


14 opmerkingen:

  1. Graag gedaan.Heel herkenbaar, dat emmertje. Alleen bij ons was het geen onwil, maar broer en ik zijn maar met z'n tweeën.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sterkte en hou je taai Mw W! Het is allemaal niet niks wat je is overkomen en natuurlijk ook de situatie momenteel met je ouders, goed van je dat je voor jezelf op komt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ieder om de beurt lijkt me echt niet te veel gevraagd. Zorg dat je er niet onderdoor gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier schrik ik toch wel van. Dat je zo vaak naar je ouders gaat is enorm lief maar dit hou je niet vol. Aan de bel trekken heb je al gedaan. Niemand schiet er iets mee op als je straks weer thuis zit. Want wie helpt jou dan?

    Tegenwoordig is iedereen druk. Je moet gewoon tijd maken en dat moeten je broers en zus ook doen. De taken moeten echt verdeeld worden. Denk aan je gezondheid hoor!
    Omdat je 'maar' zestien uur werkt en daardoor (vind men) zeeën van tijd hebt, dat herken ik. Het is een moeilijke situatie. Je wilt je ouders bezoeken. Maar het moet niet ten koste gaan van jezelf. Heel veel sterkte en een dikke kus. Ik vind je een prachtmens wat je allemaal doet.

    Liefs Joanne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Sterkte, maar vergeet jezelf niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Logisch dat je doodmoe bent, zoveel regelen, doen voor je ouders dat is heel veel. Niet alleen lichamelijk maar ook psychisch zo belastend.
    Kan je zelf geen hulp thuis inschakelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bedankt voor jullie lieve reacties.
    Vandaag was een dagje voor mezelf. Ik ben naar de kapper geweest (wat ik graag doe) en voor de rest was ik gewoon thuis. Ik heb een rondje met de stofdoek en de stofzuiger gedaan, de viooltjes zijn geplant, ik heb een middagdutje gedaan en ik heb achter mijn naaimachine gezeten. Ik voel me nu al weer wat beter dan vanmorgen.

    Komende zaterdag ben ik een dag de hort op en zondag neem ik weer een 'vrije' dag van het mantelzorgen, om bij te komen van de zaterdag. Het is wel jammer dat mijn moeder dit weekend niet naar mijn vader gaat. Als ik niks onderneem, dan gebeurt er ook niks. En ik wil niet dat mijn moeder de eerste keer met de rolstoeltaxi alleen gaat, ik vind dat ze dan wel begeleid moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie vergelijking van die volle emmer, maar met een grote steen erin. Dat is heel beeldend en laat niets te vragen over lijkt me.

    Ja jammer dat je moeder dit weekend niet naar je vader kan, maar jij alleen bent daar niet verantwoordelijk voor, aangezien je nog meer familie hebt. Heb je je vroeger ook altijd zo verantwoordelijk gevoeld voor alles in de familie?

    Hoop dat ze het gaan snappen. Heel goed dat je op de rem hebt getrapt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Iets van je afschrijven is altijd fijn. Wat een gedoe toch met je broer weer. Pfffft.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oei, ik vind wel dat je erg veel voor je ouders doet en echt als het je gemakkelijk af ging en je had niets anders zou ik dat begrijpen maar je gaat wel heel erg over je grenzen heen. Je heb net een burnout gehad en dan nog die steen in die emmer.

    Ik denk niet dat je zus en broers veel meer bij zullen dragen maar ik denk ook dat jij misschien teveel verantwoordelijkheidsgevoel hebt.
    Je kan je broers en zus niet veranderen wel jezelf en als je niet goed voor jezelf zorgt komt er een moment dat je het helemaal niet meer aan kan.

    Zelfs voor iemand zonder steen in de emmer is het veel te veel.

    Ik hoop niet dat ik onaardig klink want dat is absoluut niet wat ik bedoel maar zoals ik het hier lees wel de realiteit.

    veel liefs.

    ps; ik heb het idee dat jij en je man jullie wandelingen heel hard nodig hebben, geef dat niet op.






    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja dat is mooi en vooral ook heel duidelijk, dat van die steen. Jouw steen is groot en zwaar. Wat kan ik verder nog zeggen. Je doet het al heel goed

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bedankt voor de reacties.

    Het klopt eigenlijk wel dat ik te veel verantwoordelijkheidsgevoel heb. En het klopt ook dat ik niet overal verantwoordelijk voor ben. Dat is goed gezegd.
    Ik ben iemand die graag regelt en zorgt en dat is mijn grootste valkuil natuurlijk. Het is alleen zo jammer, dat ik al meerdere keren aangegeven heb dat het me allemaal teveel is en dat daar maar weinig mee gedaan wordt. Het is wel al verbeterd hoor, want mijn oudste broer doet tegenwoordig ook veel. Maar het klopt ook dat ik moet veranderen.

    Ik liet gisteren de woordenwisseling tussen mijn jongste broer en mij aan de zus van manlief lezen en ze schrok er erg van omdat er totaal geen rekening met mij gehouden wordt. En ze zei dat zij wel een keertje mee wil gaan naar mijn ouders toe en dat terwijl het geeneens haar familie is maar de schoonouders van haar broer. Maar ze wil dit doen om mij te helpen en een beetje te steunen en dat vind ik enorm lief van haar.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Fijn dat je zus zich in ieder geval wel bereidwillig en behulpzaam opstelde. Alleen dat kan al helpen vind ik, dat mensen op z'n minst proberen om mee te denken en te helpen en niet meteen gaan roepen dat ze niet kunnen/willen.

    Ik wens je veel rust!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het klinkt cliché, maar het is zeker broodnodig om ook aan voldoende zelf-zorg te doen om al die andere zorg te blijven aankunnen.

    Je ouders hebben geluk met een dochter zoals jij, probeer dus je eigen energie voor hen te doseren.

    BeantwoordenVerwijderen