intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 23 februari 2019

de streek uit

Twee jaar geleden gingen we samen met mijn schoonmoeder naar Amsterdam naar het Rijksmuseum toe. Schoonmoeder was nog nooit in Amsterdam geweest en het was haar grote wens om eens naar het Rijksmuseum te gaan. De enige dag dat we allemaal konden was op een maandag en dat was waarschijnlijk niet de meest ideale dag om met de auto te reizen, want om de haverklap stonden we in de file. We vertrokken rond acht uur en hebben over die 250 kilometer toen dubbel zo lang als normaal gedaan en kwamen pas na twaalven in Amsterdam aan.

Eergisteren ging ik met de trein naar Amsterdam, er waren geen vertragingen en alles verliep soepel en toch deden we heel erg lang over onze reis. Het begon er natuurlijk al mee dat ik ergens twee vriendinnen moest oppikken, waarvoor ik een stukje moest omrijden. Ik vertrok om zeven uur en om precies haf acht kwamen we op de afgesproken verzamelplaats aan, waar we vrijwel direct met twee auto's richting Goes vertrokken. Omdat we allemaal geen treinreizigers zijn, zorgden we ervoor dat we ruim van tevoren in Goes waren en dat was maar goed ook want we moesten even naar het gratis parkeerterrein zoeken. Om kwart over negen zaten we in de trein, we stapten over in Den Haag en arriveerden om twaalf uur in Amsterdam, vijf uur nadat ik thuis de deur achter me dichtgetrokken had.

Ik woon in een uithoek van Nederland en weet niet beter dan dat ik moet reizen om ergens te komen. Je kunt dat soms wel zien aan de wandelingen die wij maken: soms rijden we 50 of 75 km of nog meer om ergens te gaan wandelen. Wij zijn dat reizen namelijk gewend. En natuurlijk zijn er in de buurt ook genoeg mooie routes om te lopen en dingen om te zien, maar een mens wil soms ook wel eens iets anders. 

Wij zijn geen uitzondering, want veel mensen zitten in een zelfde soort situatie en wonen niet overal bij in de buurt. Wat voor ons wel anders is, is dat wij moeten betalen om de Westerschelde over te steken als we elders in Nederland moeten zijn. Er is een veerdienst tussen Breskens en Vlissingen en als voetganger betaal je tussen de 2,69€ en 4,50€ en dat ligt eraan of je een b-tag hebt (waar je korting meekrijgt) en of het laag- of hoogseizoen is. Ga je door de Westerschelde tunnel dan betaal je tol en voor een auto betaal je tussen de 3,80€ (met een t-tag) en de 5€. Dan is er in België ook nog de Liefkenshoektunnel en daar betaal je voor een auto tussen de 3,56€ en 6€. En dan moeten we ook nog een keer terug naar huis, dus dan betaal je deze bedragen weer.

We hebben de mogelijkheid om door België te rijden, wat zeker nuttig is als we bijvoorbeeld richting Eindhoven of Limburg moeten. Nu kunnen wij met de personenwagen nog zonder te hoeven betalen gebruik maken van het Belgische wegennet. Toch is er in België al heel lang een discussie aan de gang om daar een wegenvignet in te voeren. Voor vrachtwagens is dit vignet er al en het zou me niks verbazen als het er voor gewone auto's ook zal kamen. En stel dat dit er komt, dan kunnen wij niet meer zonder te betalen Zeeuws-Vlaanderen verlaten.

Als je op een eiland woont, dan moet je ook betalen om van een veerdienst gebruik te maken, maar ik woon niet op een eiland en toch kan ik straks, als België er misschien voor kiest om toch een wegenvignet in te voeren, dit stukje Nederland niet meer verlaten zonder te moeten betalen. En dat is uiteraard iets wat wij niet willen.

Over de tol van de Westerscheldetunnel is al veel gesproken en er is al veel over gezegd, maar totdat er ook daadwerkelijk iets aan gedaan zal worden, zullen wij moeten betalen om gebruik te maken van deze tunnel. De Westerscheldetunnel is trouwens zes zaterdagen in het jaar tolvrij en vandaag is het zo'n vrije dag. Ik zal er geen gebruik van maken vandaag, want ik blijf in de buurt van huis (en dat van mijn ouders). Voor wie dit wel interessant vindt kun je hier kijken voor de andere datums: klik!

Ik zucht misschien wel eens als ik ergens ver voor moet reizen, of een reis lang duurt en ik er extra voor moet betalen en toch zou ik hier voor geen goud weg willen. Ik ben hier geboren en getogen en de kans dat ik hier blijf wonen totdat ik doodga is heel erg groot.
Dit is mijn landje en ik ben er aan verknocht.

Prettig weekend!


22 opmerkingen:

 1. Maak je over dat wegenvignet in België nog maar geen zorgen. Dat is er nog lang niet. Van mij mag het trouwens hoor, op voorwaarde dat de kostprijs afgetrokken wordt van onze jaarlijkse wegenbelasting. Én op voorwaarde dat onze wegen dan fatsoenlijk zouden onderhouden worden. Maar aangezien België een doorreisland is en (vooral) de Noorderburen protesteren tegen een wegenvignet, zie ik dat nog niet zo gauw gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is hier ook een beetje het struikelblok: als het bij jullie afgetrokken zou worden van de wegenbelasting, dan vinden wij dat er voor ons ook een compensatie moet komen.

   Ik sprak laatst een Belgische wielertoerist en die komt graag bij ons fietsen, omdat het in België een verschrikking is om te fietsen op die slechte wegen en bij ons wordt het wel goed onderhouden.

   Verwijderen
  2. Dat klopt. Mijn man fiets met zijn club ook altijd in Nederland. We wonen op 6 km van de grens.
   Ik begrijp niet goed wat je bedoelt met dat er voor jullie dan ook een compensatie moet komen. Als doorreisland gebruiken Nederlanders, Scandinaven, enz. ons wegennet. Daar mag voor betaald worden, net zoals wij in Frankrijk (Spanje, Portugal, Italië, ...) péage betalen.

   Verwijderen
  3. Omdat Zeeuws-Vlamingen België niet alleen als doorreisland gebruiken. Wij werken er, doen er boodschappen, gaan er naar het ziekenhuis... Ik denk dat het merendeel van ons meer in België komt dan in Nederland.

   Als dat vignet er komt, kunnen wij hier niet meer weg zonder te betalen en dat is een Nederlands probleem dat door Nederlanders opgelost gaat moeten worden, maar de politieke partijen hier willen dat wij ook door België gecompenseerd gaan worden. Dus daar komt dat vandaan.

   Verwijderen
  4. Okee, duidelijk! Zeeuws-Vlaanderen is natuurlijk nog anders dan Zeeland.

   Verwijderen
 2. Goed stukje over wat ver weg van alles betekent in praktische zin en ook in reistijd. Mensen die alles om de hoek hebben zitten realiseren zich dat vaak niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zo. Even een stuk rijden hoort er bij ons gewoon bij.

   Verwijderen
  2. Ik woon aan de andere kant van Nederland. Op straat spreken we iets dat net zoveel Duits als Nederlands is. Ik ben een halfuur bezig om een bushalte te vinden. En dan moet ik een uur met de bus voorbij een treinstation bereik. En dan is het nog bijna drie uur naar Amsterdam. Ieder uur één bus. Laatste bus gaat om elf uur in de avond. eerste bus in het weekend om negen uur. En dan maar klagen over hebtov in het westen.. wij hebben een auto en een motor, even boodschappen doen is 20 km enkele reis.. eerste wat ik doe als we een andere auto hebben is een milieusticker aanvragen. Vier uur Duitsland in is voor ons waarschijnlijker als naar Amsterdam. Vliegen doen we eens per drie jaar, nog nooit vanaf een Nederlandse luchthaven gegaan.
   De tol in Duitsland laat ook op zich wachten, al zou die enkel op de autobahn gelden. Dat zou een mooi compromis zijn, enkel op snelwegen tol betalen, dan zijn de grensbewoners niet de gebeten hond..
   Petra

   Verwijderen
  3. Bij ons is het openbaar vervoer vergelijkbaar als bij jou. In sommige dorpen komt ieder uur een bus, in andere dorpen om het uur en dan zijn er ook nog eens dorpen waar de bus niet komt en je de belbus moet bellen. Wij zijn met ons drieën en hebben alle drie een auto, want anders is het gewoon niet te doen, daar we ook nog eens in het buitengebied wonen. Voor echt alles moeten wij een eind rijden. We zijn het gewend. Ik hoop voor je dat die Duitse tol inderdaad alleen voor op snelwegen zal gelden, zodat je niet voor ieder boodschapje of uitstapje extra moet betalen.

   Verwijderen
 3. Ik heb zo'n beetje alles in de buurt en moet verder rijden voor een wijds landschap. Het is maar net waar je huis staat en wat je gewent ben. Alles heeft plussen en minnen. Mooi geschreven.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En als ik een paar dagen in een stad of in een bergachtig landschap ben, dan mis ik dat wijds uitzicht ook echt.

   Verwijderen
 4. Als Z.Vl. niet zo'n end weg was, in mijn geval ver weg van kleinkinderen, zou ik zo terug willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geniet van de rust, maar ook van de bedrijvigheid in de zomer. Ik heb vroeger een tijdje in Brabant op school gezeten, maar het is toch hier waar ik thuishoor.

   Verwijderen
 5. Ik was er van overtuigd dat jij in belgië woonde!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het scheelt niet veel. We worden hier niet voor niks reserve-Belgen genoemd ;-)

   Verwijderen
 6. Na 24 jaar Amsterdam en 40 Den Haag woon ik sinds 4 jaar net buiten dorp op een eiland, Vaste wal is al 20 minuten, wel brug gelukkig. Op het eiland is vrijwel alles, maar bv ziekenhuis niet. Heerlijk vind ik het met vrij uitzicht voor en achter. Nooit verwacht als stadsmeisje. Heerlijk ook om zo de deur uit te steppen en meteen weg van alles te zijn en de Oosterschelde is ook vlakbij.
  Dochter woonde bij Den Haag en is kort geleden naar Belgie verhuisd ivm een betaalbare huurwoning. Het betekent dus dat ik tol moet betalen als ik haar ga bezoeken toch elke keer een kostenpost. Het rijden vind ik niet erg dat doe ik graag.
  Omdat Mevrouw W in het zelfde deel net boven Belgie woont vind ik het leuk haar wandelingen te volgen en aan dochter door te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tunnel is toch wel makkelijk. Stel dat je helemaal zou moeten rondrijden?! Als wij naar Gent of zo rijden, dan nemen wij de Liefkenshoektunnel. Kost ons ook iedere keer een paar euros maar is een stuk sneller (en veiliger) dan de Antwerpse Ring.

   Verwijderen
  2. Ik ben heel erg blij dat de Westerscheldetunnel er is. Vroeger moesten we met de grote veerboot waar auto's op konden en als je 's avonds de laatste boot miste dan moest je rond Antwerpen en was je een stuk langer onderweg. Heel veel mensen vinden het erg dat die autoveerboot niet meer vaart, maar ik niet. De tunnel geeft toch een hoop meer vrijheid. Wel is het zo dat inwoners van Zeeuws-Vlaanderen een bootkaart hadden en ik dacht dat je daar gratis mee over mocht en zo niet, dan was je maar een paar gulden in een jaar kwijt en dus ook bijna voor niks.

   Verwijderen
 7. Dat van de auto instappen om ergens te gaan wandelen herken ik wel. Al doe ik dat zelf te weinig. Het zijn toch vaak de bekende routes hier in de buurt die ik loop.

  Lijkt me best een gedoe als je met tol en zo rekening moet houden. Maar ja, als je het gewend bent valt het ongetwijfeld ook wel weer mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zijn het inderdaad gewend, maar het er niet mee eens. Uiteraard snap ik best dat een weg of een tunnel veel gekost heeft en betaald moet worden, maar als je er veel gebruik van maakt dan loopt het toch aardig op.

   Verwijderen
 8. De tunnel is zeker een prima verbinding.Wij woonden vroeger 12 jaar in Hulst en
  konden regelmatig niet met de boot mee o.a door mist, en ook vaak lange wachttijden
  als je net niet meer op de boot kon.Toch vind ik het eigenlijk niet kloppen, dat
  inwoners van Zeeuws Vlaanderen moeten betalen om in de rest van Nederland te komen.
  Maar hopen, dat de tol snel wordt afgeschaft, maar dat gaat niet versneld gebeuren
  hoorde ik deze week op het nieuws.
  Wens je een hele fijne zo dag,
  Gr. Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat zit er nog niet in. Misschien dat er een korting komt, maar dat moeten we eerst nog maar eens zien.

   Verwijderen