intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 2 december 2018

soepie

Een tijd geleden zei iemand tegen me, dat het beter voor je darmen is om in de winter niet iedere dag rauwkost te eten en de rauwkost daarom af te wisselen met soep. Of het waar is weet ik niet, maar ik vind soep wel heel erg lekker. Rauwkost trouwens ook. 

Mijn huisgenoten zijn totaal geen soepeters, de enige soep die zij wel eens eten is erwtensoep. Vroeger aten Jus en ik regelmatig samen soep tussen de middag. Na zijn overlijden heb ik heel lang vrijwel geen soep meer gegeten, want bij iedere hap die ik nam deed het van binnen zo vreselijk veel pijn. Dat was met meer dingen zo hoor, pas na zijn overlijden ontdekten we wat eten emotioneel met je doet. Bij alles wat hij graag lustte dachten wij verder door.

Een paar maanden terug ben ik, na die uitspraak over rauwkost, weer soep gaan koken. Want ik vond het eigenlijk geen gek idee: een paar dagen in de week rauwkost bij de boterham eten en een paar dagen soep. Het is allebei gezond en in allebei zitten veel vezels.

Gisteren nam ik bij de boodschappen een pompoen mee en vanmorgen stond ik al voor dag en dauw dat ding doormidden te zagen. Tjonge, daar moet je wel spierballen voor hebben hoor! Met de pompoen, wortelen, uien, knoflook en linzen brouwde ik een stevig soepje. Echt een recept hou ik niet aan, ik doe maar wat. En zoals je op de foto ziet, kan ik negen keer van deze soep eten. Ik eet bij een dergelijke soep een halve zelfgebakken boterham met een beetje boter.


De kom soep is voor vandaag en de bakjes gaan de vriezer in, waar ook nog andere soepen inzitten: tomatensoep, soep van alleen pompoen en pompoen-auberginesoep, maar dat is allemaal niet zo veel meer. 

Die bakjes zijn van de Chinees en dat is ook zo'n dingetje: Jus at heel graag chinees eten en ook dat hebben we een tijdje niet gegeten. Het is pas sinds een paar maanden dat we het aankunnen om dat weer op tafel te zetten. Het is trouwens niet zo dat we alles vermeden hebben, maar bij bepaalde soorten eten hoorde ook een bepaald soort gevoel. Daarom zullen we ook niet zo snel op woensdag friet eten, want Jus stierf op een woensdagavond en friet was zijn laatste maaltijd. 

7 opmerkingen:

 1. Eten en emoties ... het klopt wat je zegt. Zo voelde ik me in het begin na ons huwelijk schuldig als wij door de week eens een keer slagroom gebruikten want slagroom was bij mij thuis voor 's zondags op de chocoladepudding. Dat hoorde niet in de week.
  Soep dan. Wij eten het hele jaar door soep. Als ik twee dagen geen soep gegeten heb, dan mis ik het echt heel erg. Tijdens onze maand in Spanje heb ik nauwelijks gekookt omdat uit eten gaan daar zo goedkoop is, maar iedere week maakte ik wel een hele grote pot soep. Dat smaakt me zelfs bij 30 graden nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het klopt zo wat je zegt. Geuren wekken ook altijd sterke emoties op. En eten is voor een groot gedeelte geur. Maar inderdaad ook de laatste maaltijd van degene die je lief was. Zo heb ik dat met kleine tuinboontjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alles wat je doet ,wat je eet en drinkt wekken gevoelens en emoties op .Ik heb gewoon geen mooie woorden als troost
  Een lieve groet Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn dat je dit ook met ons deelt. Om duidelijk te maken dat de pijn van het verlies soms in hele gewone dingen zoals Soep zit. Of Chinees eten.
  Die soep ziet er heerlijk uit. En je weet wat je erin hebt gestopt; alles vers.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo verdrietig! Alles wat je samen gedeeld hebt en nu niet meer kan delen. ❤️

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, zo zijn de kleinste dingen verweven met gebeurtenissen... En je kunt er niet omheen.
  Pompoen snijden is best zwaar werk hè.. ik moet daarvoor ook op zoek naar m'n spierballen.
  Bij ons zijn het juist soepeters, ze lusten het altijd wel. Voor mij een prima gelegenheid om er veel groente in te doen, ongeacht wat voor soep het dan ook is.
  Ik bewaar ook altijd de bakjes van het ijs om dingen in te vriezen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij zo'n ingrijpende gebeurtenis die jullie hebben meegemaakt weet je ook wel dat je heel veel moeilijke momenten zal krijgen. Dat ook kleine dingen als een soepje zo belangrijk zijn kom je pas later achter.
  Wij eten elke dag soep bij de lunch, partner moet wat op koolhydraten letten ivm diabetes en een soep scheelt een boterham. Ik eet al jaren koolhydraatarm om makkelijker op gewicht te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen