intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 29 november 2018

tricot en zo

Maandag schreef ik over de t-shirts en hemdjes die ik regelmatig maak en ik las de reacties over het naaien van rekbare stof hierop. Ik hoor wel vaker dat anderen niet graag met tricot of stretch werken en ik doe eigenlijk niets liever, want van de tien kledingstukken die ik naai zijn er zeker negen van rekbare stof.

Misschien kan ik een paar tips geven over het werken met rekbare stoffen:

Zo moet je nooit aan de stof trekken. De enige keer dat dit mag is om iets af te biezen, bijvoorbeeld bij een biesje langs de hals of armsgaten. En dan nog moet je erop letten dat je alleen de bies uitrekt en niet de stof van het kledingstuk.
Probeer zo vlak mogelijk te werken. Leg de stof neer als je er spelden insteekt. En zeker als er een rits in rekbare stof gezet moet worden, moet je het werk op tafel leggen als je de rits vastspeldt op de stof, anders gaat het bobbelen.
Om niet met de spelden in mijn houten tafel te prikken, werk ik altijd op een placemat.
Werk met wat stevigere tricotstoffen. Een stof als fleece of een wat dikkere katoenen tricot werkt simpeler dan bijvoorbeeld een dunne viscose tricot.
Als je een naad of iets anders door moet stikken, gebruik dan een grotere steek. Ook dan gaat de stof minder bobbelen.
Gebruik een jersey- of balpointnaald en stik de naden met een stretchsteek want dan is het stiksel rekbaar, waardoor naderhand de draad minder snel zal breken.

Mocht iemand nog andere tips hebben, schrijf ze dan gerust hieronder in een reactie.

De afgelopen weken had ik het best wel druk. Er waren veel afspraken. Maar deze week had ik opeens twee dagen waarop niets gepland stond. TWEE HELE DAGEN: dinsdag en donderdag... wat heerlijk! En gelukkig bleef dat ook zo. Ik rommelde een beetje in huis en kroop achter de naaimachine en naaide een truitje van een stofje, dat ik iedere beginner of iemand die niet graag met rekbare stof werkt, af zou raden: een dun breisel, met heel veel rek erin.


Het stofje kocht ik bij Driessen Stoffen, het patroon komt uit Ottobre Woman 5/2013. 
Voor de halsbies (hier dat zwarte randje) gebruik ik meestal dezelfde stof als het kledingstuk of knip ik een bies uit een restje andere stof. Deze keer gebruikte ik gebreide biaisband, want daar had ik nog een stukje van liggen.

Het is een dun truitje wat ik zo kan dragen, maar ook goed gaat met een vest erop. Ik heb vesten in alle soorten en kleuren, dus daar moet vast wel iets tussen zitten wat erop past. Ik ben blij met mijn nieuwe truitje en het zal zomaar eens een favoriet kledingstuk kunnen worden.

Ik wil jullie graag bedanken voor de lieve reacties van gisteren. Alle lieve woorden doen me heel erg goed.

10 opmerkingen:

 1. Ik vind het nog wel een dingetje hoor, die rekbare stof... Ik gebruik ook een stretchnaald en een hele lichte zigzagsteek en dat is echt wel nodig anders knallen alle naalden!
  Je hebt een leuk shirt genaaid, en oei wat een uitdaging met zulke dunne stof...
  Maar ik geloof dat je veel naai ervaring hebt hè...
  Fijn weekend, groetjes v. Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als klein kind zat ik al met lapjes stof of vilt dingen te maken en op een gegeven moment kreeg ik een kindernaaimachine. Dus het zat er bij mij al heel vroeg in.

   Verwijderen
 2. Ik draag niets liever dan tricot maar ik ben niet zo handig met naaien helaas. En ik heb geleerd dat tricot wat lastiger is om te naaien. Zelfs als ik een speciale jersey naald gebruik.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is jammer. Ik draag ook het liefste van al tricot, anders voel ik me altijd een beetje opgesloten.

   Verwijderen
 3. Goede tips. Ga dus maar op zoek naar een naald voor tricot, want ik denk dat ik voor kleindochter nog wel wat rekbare stofjes ga gebruiken. Rokje voor dochter was aardig gelukt, maar wel alles voor de zekerheid nog geregen en toen pas de zoom gestikt. Maar ach...was maar een lapje van € 5,-- op de markt dus geen man overboord.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lus het meeste door en rijg ook heel veel. Daardoor werk ik toch netter dan wanneer ik dat niet zou doen. Ik ben nogal erg precies.

   Verwijderen
 4. Nog iemand tips om een rits in een lycra top te zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zelf weleens met lycra gewerkt, maar nog nooit een rits in lycra gezet. Ik zou zelf de rits vastrijgen en een stretchnaald gebruiken. Probeer de stof neer te leggen als je de rits vast speldt. Als de top al in elkaar zit dan kun je desnoods een tijdschrift of iets dergelijks tussen het voor- en achterpand leggen, zodat je niet in het verkeerde pand de spelden steekt. Hopelijk heb je iets aan deze tips. Succes met het naaien van je top.

   Verwijderen