intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 3 november 2018

langs de wallen

In Zeeuws-Vlaanderen ligt Retranchement en dat is een klein dorp met ongeveer 350 inwoners. De naam wordt niet op z'n Frans uitgesproken, maar gewoon op z'n Nederlands (Reetransjement) en hier in de streek zeggen wij Truzement. Retranchement betekent verschansing. In 1604 liet Prins Maurits hier twee forten bouwen en later kwamen hier nog wallen omheen.

 De wallen zijn voor een deel nog intact en je kan hierover wandelen. Wij kozen er vandaag voor om niet de hele route over de wallen te lopen, maar om voor een deel de buitenring te lopen, zodat we wat meer kilometers maakten.


Retranchement ligt tussen het Nederlandse Cadzand en het Vlaamse Knokke-Heist en om de grens aan te duiden, staan er grenspalen:


Zicht op het dorp:






We wandelden naar het buurtschap Terhofstede, dat een kilometer van Retranchement afligt. Langs de weg erheen staan mooie huisjes.





Kenmerkend voor Terhofstede is de molenromp:




En op ons rondje rond Retranchement moesten we ook nog iets doen wat ik nooit zo heel erg leuk vind: tussen de koeien doorlopen en vandaag waren de koeien wel heel erg dichtbij.


Ze waren nieuwsgierig, maar wel braaf.


En de kalfjes waren natuurlijk wel heel erg lief om te zien. 


De oudere koeien waren zwart, de kalfjes donkerbruin.




In Retranchement zijn ook nog een mooie houten molen uit 1643 en een kerkje uit 1630 te zien, maar daar kwamen wij vandaag niet. Verder komt hier de boomkikker voor en in het voorjaar schijn je die te kunnen horen.

Het was een fijne wandeling die we vandaag maakten. Het soort wandeling waar ik echt wel heel erg veel van hou met mooie natuur en pittoreske huisjes.

8 opmerkingen:

  1. Wat een fijn weer hadden jullie er vandaag bij, hier was het bewolkt en koud, het gras was tot het einde van de ochtend wit door de nachtvorst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer dat het bij jullie niet zo mooi was. Hier hebben we de hele dag zon gehad en weinig wind. Heerlijk weer dus.

      Verwijderen
  2. Wat een mooie foto's. Al zo dikwijls voorbij Retranchement gereden en nooit geweten dat het daar zo mooi is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk, ik had nog nooit van het dorpje gehoord. Leuke tip, Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Van die forten is trouwens niks meer over hoor. Dat vergat ik er bij te zetten

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze tip ook aan mijn dochter doorgegeven, ze gaat in die buurt wonen over de grens. Afgelopen week Oostburg al verkend

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oostburg zelf is niet echt bijzonder. Rondom Oostburg kan je wel mooi fietsen of wandelen. Als ze graag wandelt dan zijn de wallen van Sluis ook heel erg mooi. Je kan daar over de wallen lopen of langs de buitenzijde van de wallen wandelen

      Verwijderen
  6. Mooie combi van natuur en geschiedenis.

    BeantwoordenVerwijderen