intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 7 oktober 2018

Bergen op Zoom (2)

Voordat ik verder vertel over ons dagje naar Bergen op Zoom, wil ik even laten weten dat onze oudste goed in Spanje op zijn eerste adres aangekomen is. Van vrijdag op zaterdagnacht om 1 uur vertrokken hij en zijn maat en ze zouden om de beurt rijden. 

Toen wij gisteren in Bergen op Zoom net even ergens op een bankje in de zon zaten uit te rusten, stuurde zoonlief een foto van onderweg van de brug van Millau in Frankrijk, met de vraag of ik deze herkende. Natuurlijk herkende ik de brug, we zijn daar zelfs onderdoor gevaren met de kano. Wat leuk dat zoonlief er een foto van stuurde! Een paar uur later stuurde hij een foto van de Middellandse Zee: ze waren op de plaats van bestemming aangekomen en hadden een uurtje later een afspraak met de appartementenverhuurder. Tot die tijd waren ze de buurt een beetje aan het verkennen. Ik ben stiekem toch wel trots op ze. Het is de eerste echte vakantie zonder ouders, voor zowel onze zoon als voor zijn vriend, en ze doen het toch gewoon maar even. 

Maar goed, terug naar Bergen op Zoom. Wij maakten 's morgens een stadswandeling van 5 km en we wisten dat dit geen dagvullend programma was, aangezien we verder nooit museums of winkels bezoeken. We blijven regelmatig ergens staan om iets te bekijken en om iets te lezen of om foto's te maken, en we eten en drinken ergens iets, maar dan nog doen we daar niet de hele dag over. Maar ik kende Bergen op Zoom niet alleen van de tijd dat ik daar op school zat, maar ook ging ik daar in het bos op schoolkamp toen ik in de zesde klas van de lagere school zat. Ik herinnerde me de bossen, waar we in een jeugdherberg bivakkeerden. De toenmalige jeugdherberg is tegenwoordig in gebruik als hostel. We reden er gisteren langs.

Daar in de buurt in een natuurgebied wilden we gaan wandelen, maar doordat de plaatselijke wandelvereniging een wandelevenement hield, was het er erg druk. We reden daarom door en parkeerden de auto een eind verderop langs de kant van de weg. Onze wandeling kon beginnen. We volgden geen vaste route maar manlief had een gedetailleerde wandelkaart van het gebied op zijn telefoon en aan de hand daarvan betraden we het bos. We waren nog geen kilometer op pad, toen we een bekende tegenkwamen. Hoe is het toch mogelijk: ben je 90 km van huis, in een bos van 308 hectare groot, met heel veel kleine wandelpaadjes en dan kom je iemand tegen die je kent! Hoe grappig is dat! We hebben even staan praten en vervolgden toen elks weer ons weg.

Het natuurgebied bestaat uit bos


en zandverstuivingen


en heide



De herfst begint steeds zichtbaarder te worden:



Het gebied schijnt ook bekend te staan als paddenstoelengebied. Nu was het dit jaar natuurlijk erg droog en ook voor de paddenstoelen was dit niet goed. We zagen gisteren daarom niet veel paddenstoelen, maar de paddenstoelen die we wel zagen waren pareltjes:



Ik had nog maar net tegen manlief gezegd dat ik hoopte ooit eens een vliegenzwam tegen te komen, toen we er opeens nog eentje tegenkwamen ook:


Het was een grote paddenstoel met een doorsnede van zeker 15 cm.


En deze was echt schitterend:


Hij leek bijna van plastic! Ik kreeg er gelijk een sprookjesbosgevoel van!

We zagen ook nog eekhoorntjes, maar die beestjes zijn natuurlijk heel erg snel en tussen de bomen en het gebladerte slecht te zien. Op onderstaande uitgesneden foto zit er eentje op de tak:


Een dagje Bergen op Zoom was voor mij een tripje terug in de tijd, alhoewel ik me er allemaal niet veel meer van kon herinneren. Maar dat geeft niet, het was daarom wel leuk. 

Ik lag gisteren om 9 uur al in bed. Het was een behoorlijk intensieve dag. Maar als ik met manlief op pad ben, dan is dat altijd wel op een relaxte manier. Dan hoef ik zelf niet overal op te letten en al te alert te zijn. En dat scheelt gewoon heel erg veel.

Vandaag is een dag om lekker uit te rusten. 

3 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk dagje uit hebben jullie er van gemaakt! Het was heerlijk weer voor een boswandeling, wij maakten er eentje in de omgeving van Nunspeet. Ook daar niet heel veel paddenstoelen nog. Leuk zijn ze, die eekhoorntjes, wij hebben het geluk dat er elke dag een paar op bezoek komen in onze tuin, maar ook dan is het nog lastig om ze goed op de foto te zetten.
    Terecht trots op je zoon en zijn vriend, leuk dat hij jullie op de hoogte houdt, voor je het weet zijn ze weer thuis met hopelijk leuke verhalen!
    Geniet vandaag maar lekker van je rustdag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto's!
    Fijn dat je zoon je snel belde.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie foto's weer en heerlijk he dat je zoon even liet weten dat hij veilig was aangekomen. Heel fijn voor hem dat hij los kan vliegen. Doen jullie goed.

    BeantwoordenVerwijderen