intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 6 oktober 2018

Bergen op Zoom (1)

Dertig jaar geleden zat ik in Bergen op Zoom in Noord-Brabant op school. Ik zat daar 4 maanden op een internaat en dat was best wel intensief: 's morgens, 's middags en 's avonds school en tussendoor weinig vrije tijd. Maar het was een leuke tijd en ik zat daar met nog een stuk of 20 medestudenten. We kwamen uit Zeeland en uit Zuid-Holland en tot op de dag van vandaag heb ik met enkelen nog steeds contact. 

Van Bergen op Zoom zag ik wel iets, maar dat was niet veel en eigenlijk wilde ik heel erg graag weer eens terug naar deze stad. Gewoon om eens te kijken of er nog iets bij mij was blijven hangen uit die tijd dat ik daar op school zat. En vandaar dat manlief en ik vandaag naar Bergen op Zoom afreisden. We vonden een stadswandeling op gpswalking.nl

Toen we aankwamen viel ik zo ongeveer met mijn neus in de boter, want op de markt bleek het Stoffencircus te zijn. Er stonden heel veel kraampjes met mooie en goedkope stoffen... en ik liep er met opgeheven hoofd langs. Nee, ik kocht geen stofjes vandaag, want ik heb er nog genoeg op voorraad. Door de marktkramen was er van de Grote Markt niet zo heel erg veel te zien:



Maar ach, er was verder in de stad nog veel meer moois te bewonderen. Bergen op Zoom deed ons een beetje aan Middelburg denken. Er stonden dezelfde soort huizen, maar naar mijn idee is Middelburg een grotere stad. 

Dit is de Hoogstraat. De weg loopt omhoog en dat wordt Bergen genoemd:


We vonden de huizen en andere bouwwerken in deze stad erg mooi




De Gevangenen- of Onzelievenvrouwenpoort. Gebouwd in de 14e eeuw en eind 1600 deed deze stadspoort dienst als gevangenis:



De Haven:


Bij het Markiezenhof (waar een evenement plaatsvond, vandaar dat ik daar verder geen foto's van kon maken):


De stadsmoestuin:



Ravelijn:




Bergen op Zoom verraste ons. Normaal rijden wij hard langs deze stad, maar eigenlijk is het best wel een juweeltje. De sfeer is gemoedelijk en er staan mooie gebouwen.

We zijn ook nog even langs mijn oude school gereden. We waren nou toch in de buurt, dus dat moest even. De school is allang geen school meer. Na mijn lichting volgde er nog een lichting en toen was het klaar. Daarna werd de opleiding voor kraamverzorgende vernieuwd en kon deze op het MDGO en later op het MBO gevolgd worden. Ik maakte destijds mijn opleiding niet af. Het bleek niks voor mij te zijn. Na die 4 maanden internaat, deed ik nog een halfjaar praktijk en toen gaf ik er de brui aan en dat was voor mij een goed keus.

Na onze stadswandeling vandaag, trokken we ook nog de natuur in. Maar daarover vertel ik morgen meer. 

5 opmerkingen:

  1. Mooie foto’s. Wij komen regelmatig in Bergen op Zoom. Ik ga altijd naar het Stoffencircus maar vandaag ook niet. Voetbal van kleinzoon precies midden op de dag. Volgende keer maar weer want er ligt bij mij ook nog genoeg in de kast.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik woon op Tholen, dus vlakbij en kom er regelmatig maar helaas kan ik geen wandelingen meer maken door lichamelijke beperkingen.

    Leuk jou verslagje te lezen zo zie ik er ook eens wat meer van.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige stad Bergen op Zoom, de gelijkenis met Middelburg zie ik ook wel. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat hebben jullie veel gezien in Berrege, ook delen van de stad die ik helemaal niet ken. Ik kom er nochtans met enige regelmaat. Is maar een half uur rijden van bij ons.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daarom zoeken wij van te voren altijd een stadswandeling op internet. Vaak kom je dan toch op mooie plekjes die je anders zou mislopen

      Verwijderen