intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

vrijdag 3 augustus 2018

vijgen

In de tuin van mijn oppashuis staat een grote vijgenboom en vandaag kon ik daar de eerste vijgen van oogsten en gelijk opeten. Dat mag. Vorig jaar viel de vakantie van de vrouw midden in het vijgenseizoen en ik mocht gewoon alles plukken en voor mezelf houden. Tot dan toe had ik nog nooit een vijg gegeten, maar het resulteerde er wel in dat ik zelf ook een vijgenboompje in mijn tuin plantte, want ik bleek vijgen erg lekker te vinden. Mijn boompje is nog piepklein en op vijgen moet ik misschien nog een paar jaar wachten, maar ooit zal ik mijn eigen vijgen kunnen oogsten.

Ik zat vanmorgen al vroeg op de fiets om de dieren te gaan voeren. Ik reed met een omweg naar mijn oppashuis toe en later ook weer met een omweg terug naar huis. Het was goed te doen op de fiets. Stil ook. Ik kwam een paar keer een wielrenner tegen en ik werd 2x door een auto ingehaald, maar voor de rest was er geen ander verkeer. Ik kwam ook nog een hondje tegen, een Jack Russel, die in de buurt van zijn huis zichzelf uitliet. Ik ben hem al vaker tegengekomen. 

Mijn naaimachine staat op tafel. Af en toe naai ik een steekje, maar het heeft geen haast: ik ben een lange broek aan het maken. De laatste keer dat ik een lange broek droeg was denk ik op 25 juni en daarna werd het korte-broekenweer. Van mij mogen de lange broeken nog wel even in de kast blijven. Ik ben een zomermens en van mij mag dit weer nog wel een tijdje aanhouden (sorry mensen die er slecht tegen kunnen, jullie tijd komt wel weer). 

Ik ben thuis en probeer los te laten wat ik kan loslaten. Ik lees geen mails en geen andere berichten die met mijn werk te maken hebben. Het nadeel van de tegenwoordige tijd is dat je altijd bereikbaar bent, ook voor je werk, waardoor je niet echt tot rust kan komen. Maar ik probeer het. Met manlief heb ik het over ander werk zoeken gehad, maar ik vind zelf dat ik die beslissing nu niet moet nemen, niet zoals ik me nu voel.

Afleiding is goed voor me maar momenteel vind ik de rust wel even lekker. Niet nadenken over werk, ouders en andere problemen is lastig, maar het scheelt wel dat de druk er even vanaf is. Ik vind het wel zonde van mijn ouders, waar ik na maandag niet meer geweest ben, maar zij snappen het wel. Ik moet nu even aan mezelf denken.

En dit was mijn lunch vanmiddag:


Mijn huisgenoten en collega's weten dat dit voor mij een normale lunch is. Een collega zei ooit gekscherend: "dan kom ik met een gewone boterham met kaas aan en dan komt zij met allemaal potjes met sla en tomaten en wortel en andere lekkere dingen af". Jaha, ik moet velletjes en pelletjes eten, zeg ik altijd. Vezelrijk dus. Drie jaar geleden ben ik geopereerd, ik had 3 vernauwingen in mijn dunne darm, er werd 20 cm darm verwijderd en een nieuwe aansluiting tussen mijn dikke en dunne darm gemaakt. Na de operatie mocht ik een tijdje alleen maar licht verteerbare voeding eten en dat was echt een straf. Ik ben zo gewend om rauwkost en volkoren producten en fruit met schil te eten, dat het me echt tegenviel. Gelukkig was het maar tijdelijk.

Om de dag rasp ik een wortel en een stukje komkommer en/of courgette. Ik bewaar dit in een beetje azijn in de koelkast. De (ijsberg)sla maak ik gewoon iedere dag schoon. Vrijwel altijd doe ik tomaten door mijn salade en voor de rest probeer ik een beetje afwisseling te vinden in avocado, maïs (uit blik), ui en radijs. Naast mijn salade eet ik een boterham met magere kaas. Vandaag dronk ik diksap. Tegen gewone appelsap kan ik niet, maar tegen diksap wel.

Bij de boerderijwinkel kocht ik te kleine pruimen... Althans, volgens de supermarkten dan, daar moet alles van gelijke grootte zijn en er netjes uitzien, want anders wordt het niet verkocht... Ligt het dan aan de supermarkten of aan de consumenten? Ik heb jarenlang een moestuin gehad en nog steeds veel fruit in de tuin, dan leer je wel dat niet alles perfect hoeft te zijn.

In Zeeland kan een fruitboer zijn pruimen niet kwijt omdat ze 3mm te klein zijn en in Zuid-Holland zijn de snoeptomaatjes onverkoopbaar omdat ze rimpeltjes hebben. We hebben het goed, maar we moeten niet te pietluttig worden. Door de grote droogte zijn dit jaar onder andere de aardappelen en de uien en de appels en de peren ook te klein. Ik denk dat we er beter maar aan kunnen wennen...

5 opmerkingen:

  1. 't Is van de gekke dat bepaalde groenten en fruit vanwege een piepklein grootte-verschil niet verkocht worden.
    Toevallig heb ik gisteren een paar vijgen gekocht bij de fruitboer, wij vinden ze heerlijk. Jammer dat je nog even moet wachten tot de boom bij jullie vol vijgen hangt.
    Appelsap drink ik eigenlijk nooit, bij de lunch neem ik altijd karnemelk.
    Geniet van je rust.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Delhaize (supermarktketen in België) doet regelmatig een 'gekke groenten'-actie. Kromme komkommers, te kleine paprika's, tomaten die niet mooi rond zijn, enz. Dan krijg je 1 kilo groenten voor 1 euro. Vorig jaar september verkochten ze ook 'lelijke' appels en peren. Alles vers en net zo lekker als de mooie exemplaren. Ik snap niet dat ze dat niet het hele jaar door doen, want het is een groot succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, dat pietluttige, schandalig eigenlijk. Maar jij bent goed bezig!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het ook belachelijk dat die gekke en kromme groenten en te klein fruit niet gewoon op de markt komt. Wat je zegt we moeten niet pietluttig zijn en er meer over schrijven, misschien veranderd het dan ooit nog. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gelukkig zijn er nog mensen die dit weer heelijk vinden! Ik zou die broek pasen al een opgave vinden...En mijn planten gaan kapot... misschien is een vijgenboom daarom wel een goed plan, ik vindt ze heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen