intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 7 juni 2018

Gezond. Of toch niet?

Al jarenlang bestaat mijn ontbijt uit fruit en magere yoghurt, dat ik samen in de blender tot een smoothie maak en dit doe ik dan over cornflakes heen. En als je dan denkt dat dit gezond is, dan is dat maar ten dele waar, want het schijnt dat er in mijn ontbijtje bijzonder veel suikers zitten.

Ik las ergens dat in een beetje smoothie al gauw 5 stuks fruit gaan, maar dat red ik echt niet: ik gebruik 2 porties fruit en dat is voor 2 dagen, maar ook daar schijn ik dan gelijk weer de mist in te gaan want een smoothie bewaren is helemaal niet goed. Althans volgens de één ie het niet goed en volgens de ander kan het best wel als ik mijn smoothie maar luchtdicht in de koelkast bewaar, wat ik ook doe. En in plaats van fruit is het veel beter om een groentesmoothie te maken, want daar zitten dus minder suikers in.

In de donkere cornflakes, het soort dat onder de naam All Bran of Bran Flakes verkocht word, zit suiker en wel 21 gram per 100 gram. Voor mijn ontbijt gebruik ik rond de 30 gram cornflakes en dat komt dus ongeveer neer op 7 gram suiker. Een suikerklontje is ongeveer 4,4 gram en je hoeft niet goed te kunnen rekenen om te weten dat er in dat hele kleine portie cornflakes bijna 2 suikerklontjes zitten! Oeps!

Voor mijn ontbijt gebruik ik altijd magere yoghurt, mager betekent minder vet en het is ook nog eens lekker dun en daar hou ik wel van. Maar als je dan denkt dat er in die hele zure yoghurt geen suikers zitten, dan heb je het goed mis. In yoghurt zitten van nature suikers, oftewel lactose en een andere naam daarvoor is melksuiker. En dan zit er in de magere variant ook nog eens meer lactose dan in de volle soorten.

Voor mijn smoothie gebruik ik een blender. Een blender is makkelijk en snel schoon te maken, maar natuurlijk zit ook aan het gebruik van de blender een nadeel, want de vezels van het fruit worden kapot geslagen en dat is dan ook weer niet goed.

Wij hebben veel fruit in de tuin en daarvan vries ik frambozen, kersen, bramen en bessen in kleine porties in. Gedurende de hele winter maak ik hier gebruik van om een smoothie te maken, maar ik zal daar ook altijd vers fruit bij doen. Dus bij ingevroren kersen gaat bijvoorbeeld een appel of een peer. Tijdens het invriezen van het fruit schijnen de vitamines niet verloren te gaan, maar dat gebeurt wel bij het ontdooien. Ik laat mijn fruit daarom ook altijd een nacht in de koelkast ontdooien.

Ben ik goed bezig? Ja en nee. Ik krijg veel suikers binnen door alle ingrediënten en minder vezels doordat ik blender. En daarnaast maak ik altijd een smoothie voor 2x, terwijl het beter is om een smoothie binnen 15 minuten op te drinken. Ik hoop daarom dat het vitamineverlies en verlies van andere voedingsstoffen meevalt, omdat ik de smoothie lucht- en lichtdicht in de koelkast bewaar.

Voor mijn ontbijt van deze morgen gebruikte ik 70gr aardbeien, 20gr doperwten, 300ml yoghurt en 30gr cornflakes en daarmee kreeg ik ongeveer 23gr suiker binnen en omgerekend is dat ruim 5 suikerklontjes. Ik troost me maar met de gedachte dat er gelukkig ook nog een heleboel goede voedingsstoffen in zaten. En ik had natuurlijk ook een witte boterham met hagelslag kunnen eten en een beker thee kunnen drinken... dan had ik ook suiker binnengekregen maar wel een stuk minder gezonde voedingsstoffen.

Ik ben een fruiteter en vandaag zal ik nog iets van meloen en een wilde perzik eten. Gewoon zo uit het handje. Daar zitten ook suikers in, maar de vezels blijven wel behouden. En voor het avondeten staan rode bieten op het menu. Ik kom dus heus wel aan mijn fruit en groentes vandaag.

Onlangs kreeg ik van iemand dit boekje:

 

Er staan leuke ideetjes in en ik zal er zeker eens iets uit maken. Het is altijd leuk om eens iets nieuws uit te proberen.

5 opmerkingen:

  1. Aangezien je al jaren op deze manier ontbijt en blijkbaar niet de hele dag doodziek te bed ligt denk ik dat jij goed ontbijt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat moet haast wel hè :-)
      Dat is inderdaad een goede reden om het gewoon zo te blijven doen.

      Verwijderen
  2. Het valt ook niet altijd mee om het goed te doen zeg. Dan denk je dat je heel gezond bezig bent met fruit, is het weer teveel suiker....

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zou haast niet meer weten wat je moet eten. Overal is wel iets mee. Dus eet ik maar gewoon wat ik lekker vind :-)

      Verwijderen
  3. Ik ontbijt al járen met een smoothie. Fruit (2 bananen, 1 grote appel en ander fruit), een handvol havermout, een scheut amandelmelk en volle yoghurt. Ik leef er goed op. Zo eet ik mijn fruit en kom ik aan mijn calcium. Misschien veel suiker, maar een boterham met kaas zal er niet veel voor onder doen. Smoothie: lekker en makkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen